Isu gangguan air: Kerajaan negeri Selangor terus dikecam #pakdin.my

tony-phua-air-selangor

Disebabkan isu air yang memberi kesan kepada semua pihak, Pakatan Rakyat (PR) mula berbalah sesama sendiri.

Seperti kebiasaannya DAP akan terus membidas kerajaan negeri Selangor yang ditadbir Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim supaya tidak memberi alasan ke atas isu gangguan bekalan air kerana berjanji sebelum ini isu yang sama tidak akan berulang.

Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP, Tony Pua berkata kerajaan negeri sendiri sebelum ini memberi jaminan sudah bersedia menghadapi fenomena El Nino.

Namun apa yang berlaku sebaliknya apabila hampir 700,000 rumah mengalami gangguan bekalan air dan tekanan air rendah tanpa sebarang notis rasmi sejak semalam.

“Ini sangat mengejutkan dan perkembangan yang tidak boleh diterima.

“Rakyat Selangor berhak marah dan bimbang tentang situasi kemungkinan berhadapan satu lagi catuan air yang sukar,” kata Pua dalam satu kenyataan hari ini.

Pua juga membidas janji kerajaan Selangor pada 10 hari lalu mengenai jaminan tersebut, bagaimanapun masalah sama berulang apabila kawasan sekitar Balakong dan Bangi mula mengalami gangguan.

Malah, Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) juga mengeluarkan amaran penduduk di Gombak, Petaling dan Klang juga berkemungkinan mengalami gangguan bekalan air.

“Penduduk Selangor sudah mengalami catuan air yang panjang selama dua bulan sejak gangguan bekalan air pada Februari lalu,” kata Pua.

Pua berkata kali ini, kerajaan Selangor tidak mempunyai alasan untuk tidak membuat persediaan awal dalam menghadapi situasi genting tersebut.

“Semua pihak, termasuk Syabas dan kerajaan negeri sedar mengenai musim kering dalam tempoh beberapa bulan ini dan diburukkan lagi dengan El Nino.

“Tiada lagi alasan munasabah untuk tiada langkah sepatutnya dalam menghadapi kekurangan bekalan air ini,” kata Pua.

Pua berkata gangguan bekalan air yang timbul lagi ini menimbulkan persoalan mengenai keseriusan kerajaan negeri dalam menangani isu tersebut.

“Tahap ketidakmampuan tidak boleh lagi dipandang ringan kerana ia memalukan menteri besar dan seluruh kerajaan negeri.

“Ia juga mencalarkan kredibiliti Pakatan Rakyat,” kata Tony Pua.

Ini kerana katanya bukan sahaja penduduk sekitar Lembah Klang menerima kesan malah sektor industri juga terjejas jika gangguan bekalan air terus berlaku.

Berkaitan