Jabatan Peguam Negara batal pertuduhan Siti Kasim – #MalaysiaBaharu

57
9

Jabatan Peguam Negara membatalkan arahan pertuduhan ke atas
Siti Kasim berhubung kes menunjukkan jari tengah kepada hadirin ketika
wacana tentang Rang Undang-Undang 355 di Kompleks Karangkraf pada tahun
2016.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor Senior Asisten Komisioner Fadzil
Ahmat berkata, setelah meneliti semula segala fakta dan keterangan,
pihak Jabatan Peguam Negara memutuskan arahan pertuduhan yang
dikeluarkan pada 18 April tahun lalu dibatalkan.

“Pada 10 Februari 2019 (semalam) kertas siasatan tersebut telah
dipanggil semula oleh Jabatan Peguam Negara, Putrajaya,” katanya ringkas
kepada media.

Sebelum ini tarikh pendakwaan ke mahkamah telah ditetapkan pada hari ini
namun atas beberapa faktor terpaksa ditunda.

Pada April tahun lalu, polis menerima arahan daripada Jabatan Peguam
Negara untuk mendakwa Siti berkenaan kes itu.

Bagaimanapun polis terpaksa menangguhkan perkara itu kerana memberi
tumpuan kepada persediaan PRU14.

Dalam insiden pada September tiga tahun lalu Siti berang kerana diganggu
hadirin ketika bertanya soalan semasa wacana anjuran Sinar Harian dan
peguam itu membalas ejekan orang ramai terhadapnya dengan menunjukkan
isyarat lucah menggunakan jari tengah sejurus selepas menamatkan soalannya.

Sebelum itu Siti berdiri untuk bertanya kepada panel dengan
mempersoalkan mengapa orang Islam di negara ini dipaksa mematuhi
Perlembagaan Persekutuan yang menjadikan Islam sebagai agama rasmi negara.

57 COMMENTS

  1. undang2 tidak lagi ditegak melalui mahkamah, ia sedang dilaksanakan mengikut selera syaitan… kroni, kawan, blue eye… di exclude, diberi immunity… NFA …tindakan yg berpilih n double standard… inikah the so call malaysia yg x ada vision??? no we know, they all inmoral, x ada integrity, useless to the country

  2. tak pa, atok tua punya mau,
    bila nak jual agama dengan bangsa melayu,
    dulu juga hampa buat perhimpunan bersih lah, himpunan kuning la, repomasi lah, tak mau sama atok, hampa ambik atok balik, sekarang atok hentam hampa balik balas dendam dulu hampa kutuk dap sayang kan ambil dia hampa rasakan lah.

  3. Tkpa lah siti kasim hoi..hang nk tunjuk apa pun tk pa.
    Hampa kn org kuat undang2?lagipun la ni undang2 d bawah tapak kaki hampa..CUMA nk bagi peringat saja…Hang jgn lupa undang yg MAHA BESAG dr undang2 hampa dok peghaaati saja gelagat hampa. D doakn semoga hang dn yg sekepala dgn hang tu sempat BERTAUBAT.Mudah2an ALLAH bagi hang petunjuk..
    Aku kesian sungguh haih ka t ibu yg melahirkn hang.. kami semua brdoa smga Allah masih sudi mnerima taubat hang!Sayang sungguh belajag tinggi2 tapi akal buh kat bawah tapak kaki.Maaf no cik siti si lela mayang..
    .

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.