Jadi insan bertakwa, kembali kepada fitrah - Agong

Jadi insan bertakwa, kembali kepada fitrah – Agong

Kongsi:

INSTITUSI raja khususnya Yang di-Pertuan Agong dalam amalan Raja Berperlembagaan tidak boleh diambil mudah dan diperbuat sesuka hati kerana ia dinyatakan secara terang dalam Perlembagaan Persekutuan.

Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V bertitah, perkara itu perlu diambil berat oleh semua pihak dan tidak mengikut budaya masyarakat Barat yang tindakannya bersandarkan emosi tanpa memikirkan kesan buruk dan baiknya kepada negara.

“Institusi Yang di-Pertuan Agong pada hemat beta sewajibnya, bukan sekadar diambil berat dari sudut simbol semata-mata. Ia adalah tanggungjawab amat besar apabila berlaku krisis dalam menstabilkan keadaan supaya tidak memudaratkan rakyat dan negara.

“Pada hemat beta, penggubal perlembagaan negara suatu ketika dulu memberikan isyarat dalam perlembagaan secara tersurat, namun yang perlu lebih difahami adalah perkara tersirat.

“Itulah dia tata sopan dan susila diasuh nenek moyang kita supaya difahami dan diamalkan dengan berhati-hati,” titah baginda menerusi perutusan Aidilfitri yang disiarkan secara langsung menerusi RTM, malam tadi.

??????? ????? ??-??????? ???? ????, ?????? ???????? ?????????? ?????? ????? ????? ??????????? ?????????? ‘????????’ ???? ???????? ?????? ????????? ??????? ???????? ???????? ?????? ????? ????? ??????? ??????? ???????????????.

??????? ????????, ??? ??? ??????????? ??????? ????? ????? ????? ???? ?????? ??? ???????? ????? ????? ???? ??? ????? ?????? ?????? ????? ?????????? ???????? ?????????? ???????? ?????? ??????????, ?????? ??????????? ????? ?????? ???? ?????? ????? ??????? ????.

“Ia mustahil mampu dibaiki lagi dalam masa yang singkat, malah barangkali tidak untuk selama-lamanya.

“Justeru, ingatlah bahawa masyarakat Melayu Islam khususnya akan hanya kekal jika bersendikan adat dan bertunjangkan syarak.

“Sempena menyambut kemuliaan lebaran ini, beta titahkan satu pesanan yang bermakna daripada raja kepada rakyat, selain buat negara yang dikasihi.

“Beta harapkan semoga dengan tarbiah madrasah Ramadan selama sebulan mampu menjadikan kita insan bertakwa dan kembali kepada fitrah, yang bakal melahirkan modal insan berkualiti tinggi serta berintegriti untuk memacu reformasi ke arah negara maju.

“Makmur dan mendapat pengampun Allah hendaknya,” titah baginda.

Baginda turut mengingatkan seluruh rakyat untuk terus mengekalkan perpaduan dan keharmonian dengan menghulurkan salam kemaafan, selain menyuburkan budaya mengunjungi sesama insan bagi mengeratkan ikatan silaturahim.

“Semoga Aidilfitri kali ini memberi makna dan impak besar kepada kita dalam melaksanakan tugas sebagai hamba dan khalifah di bumi Allah,” titah baginda.

Kongsi:

Terkini

Sering dibaca

Dari FB Najib Razak

6 Replies to “Jadi insan bertakwa, kembali kepada fitrah – Agong

  1. Assallammualaikum warahmatullah hiwabarakahtu. Tuanku, Memang Titah Tuanku ini , Patik sebagai rakyat amat terharu , dan menjunjung tinggi taat setia dgn nasihat perintah Tuanku ini, Patik amat menjunjung kasih pd Tuanku yg mulia. Patik Berdoa Semoga Allah Memanjangkan Usia Tuanku dan Sehat Wal -Alfiat selalu…Amin

  2. Daulat Tuanku!Semoga Tuanku akan terus teguh dan tegas mempertahankan Islam dan Institusi Raja-Raja negara kita daripada bangsat dan anasir syaitan bertopengkan manusia yg cuba menjahanamkan negara (dan kita tahu siapa mereka)..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.