30.5 C
Kuala Lumpur
Monday, November 30, 2020

JAIS ada kuasa sita Bible bahasa Melayu dan Iban – Persatuan Ulama Malaysia (PUM)

Enakmen 1988 yang menyentuh mengenai Kawalan Penyebaran Agama kepada Orang Muslim yang diluluskan pada tahun 1988, juga melarang orang bukan Muslim di Selangor menggunakan 35 perkataan Arab dan ungkapan dalam agama mereka, termasuk “Allah”, “Nabi”, “Injil” dan “Insya’Allah”

Datuk Syeikh Abdul Halim Abdul Kadir Presiden Persatuan Ulama Malaysia (PUM)
Datuk Syeikh Abdul Halim Abdul Kadir
Presiden Persatuan Ulama Malaysia (PUM)

Tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) menyita lebih 300 nashkah Bible dalam bahasa Melayu dan Iban dan membuat serbuan ke atas pejabat Persatuan Bible Malaysia pada Khamis memang di bawah bidang kuasa perundangan jabatan itu.

Menurut Presiden Persatuan Ulama Malaysia (PUM), Datuk Syeikh Abdul Halim Abdul Kadir, JAIS mempunyai kuasa untuk melakukan serbuan di Damansara Kim, Petaling Jaya itu dan tiada pihak perlu mempertikaikannnya.

“Itu memang bidang kuasa dia, dia boleh serbu dan dia boleh rampas. JAKIM sendiri pun tidak ada kuasa sebegitu. Memang itu tanggungjawab JAIS, tiada pertikaian lagi,” tegas beliau kepada bnbbc.my sambil menyatakan sokongan PUM terhadap tindakan JAIS.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai kenyataan Exco Agama Negeri Selangor, Sallehan Mukhyi bahawa kerajaan negeri itu tidak dimaklumkan berkenaan serbuan itu.

Menurut beliau isu itu tidak wajar dibangkitkan oleh Sallehan memandangkan struktur organisasi JAIS tidak terletak di bawah pentadbiran kerajaan negeri, sebaliknya melapor terus kepada Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) serta Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Penguatkuasa JAIS pada Khamis bertindak merampas 321 nashkah Bible berkenaan, manakala pengerusi dan pengurus pejabat persatuan itu dibawa ke Balai Polis Damansara Utama untuk diambil keterangan.

Tindakan itu dipercayai berkaitan dengan penggunaan kalimah Allah dalam nashkah Bible Bahasa Melayu dan Iban yang diimport dari Indonesia oleh persatuan itu.

Pengarah JAIS, Ahmad Zaharin Mohd Saad minggu lalu berkata JAIS akan menghantar surat kepada semua gereja di Selangor untuk mengingatkan mereka agar mematuhi Enakmen 1988 mengenai Agama Bukan Islam di Selangor yang melarang orang bukan Muslim dari menggunakan kalimah Allah.

Enakmen 1988 yang menyentuh mengenai Kawalan Penyebaran Agama kepada Orang Muslim yang diluluskan pada tahun 1988, juga melarang orang bukan Muslim di Selangor menggunakan 35 perkataan Arab dan ungkapan dalam agama mereka, termasuk “Allah”, “Nabi”, “Injil” dan “Insya’Allah”

Berita Berkaitan

Cap palsu: Beli tunai kereta, motosikal mewah

Tiga lagi anggota Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam...

Selepas rugi RM9.95 bilion, Umno gesa Putrajaya semak kemampuan syarikat dilantik pulih TH

Umno hari ini menggesa Putrajaya supaya melihat semula kemampuan syarikat ditubuhkan ketika pentadbiran Pakatan...

Pendakwah selebriti direman lima hari membantu siasatan kes rogol

Pendakwah selebriti direman lima hari, mulai hari ini, bagi membantu siasatan kes merogol seorang...

Seorang lagi anggota PGA cedera ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

ALOR SETAR: Seorang lagi anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) cedera selepas terkena tembakan ketika...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...