Jais: Kes jenayah syariah di Selangor naik – Datuk Marzuki Hussin

Popular

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Terkini

Kemarin, tersangka preman di Jakarta Utara dan Jakarta Barat ditangkap

Jakarta (ANTARA) - Sejumlah berita seputar kriminalitas Jakarta terkait...

KISAH ANTI-VAKSIN, ISU PERDANA MENTERI BARU DAN HARAPAN KEPADA YDP AGONG

1. Anti vaksin jadi kambing hitam. Itulah yang mula...

Kim Jong Un label K-Pop sebagai ‘barah mudarat’

PYONGYANG: Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un menuduh K-Pop...

限行令延长警方继续设路障·韩沙:接受14日到期通行信

内政部长拿督斯里韩沙再努丁指出,由于政府已延长限行令3.0两周,警方会继续接受将于14日届满的关键领域通行信函,直至28日。

Healthcare Assistant In The UK Steals Dead Patient’s Bank Card To Buy Snacks

A healthcare assistant, Ayesha Basharat was caught stealing an...

Gabar hiasan pemeriksan di DUMC August tahun lalu. Mereka kata kepda pegawai JAIS tiada muslim didalam program tersebut. Maknanya mereka nak kata 12 orang yang memiliki nama islam sebenarnya telah murtad?

SHAH ALAM – Sebanyak 1,151 kes jenayah syariah direkod oleh Bahagian Pendakwaan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini, melebihi jumlah yang direkod sepanjang tahun lepas, kata pengarahnya, Datuk Marzuki Hussin.

Beliau berkata, sepanjang tahun lepas cuma 1,077 kes direkodkan.

“Peningkatan ini merupakan satu keadaan yang sangat serius dengan kadar purata 191 kes sebulan sepanjang tahun 2012.

“Kesalahan jenayah syariah di Selangor juga dilakukan oleh pelbagai generasi tanpa mengira usia, jantina dan latar belakang pendidikan seseorang,” katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Seminar ‘Tanggungjawab Masyarakat Dalam Menangani Jenayah Syariah’ di sini hari ini.

Marzuki berkata jenayah syariah bukan sekadar kesalahan seperti khalwat, persetubuhan luar nikah dan lelaki berlagak seperti perempuan, malah melibatkan kesalahan berkaitan akidah seperti dakwaan palsu, kesucian agama Islam serta institusi agama Islam itu sendiri.

Beliau berkata, tanggungjawab menangani jenayah syariah tidak seharusnya dibebankan kepada penguat kuasa agama sahaja, yang turut menerima kritikan serta tohmahan ketika menjalankan tugas.

“Sebagai contoh, kes siasatan Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) oleh pihak penguat kuasa agama Jais yang dikatakan menyalahi prosedur. Apa dikesali terdapat banyak pihak mengambil kesempatan ke atas isu ini dengan menokok tambah cerita sehingga memberi kesan negatif ke atas institusi agama Islam itu sendiri,” katanya.

Siasatan pada 3 Ogos tahun lepas itu dilakukan selepas Jais mendapat maklumat terdapat orang Islam menyertai majlis anjuran DUMC selain berlaku penyebaran ajaran Kristian kepada mereka di gereja tersebut.

Justeru, Marzuki berkata setiap individu perlu mempunyai sikap ‘menjaga tepi kain orang’ dalam usaha membantu membendung gejala jenayah syariah di kalangan masyarakat, dengan syarat ia perlu berlandaskan undang-undang.

Beliau berkata, Jais juga mengambil langkah proaktif dengan memberi kuasa kepada pegawai masjid untuk bersama-sama menggunakan kuasa menangkap pihak yang melakukan jenayah syariah.

Selain itu, Marzuki berkata, ekoran kes siasatan DUMC, pihaknya kini di peringkat akhir merangka Pelan Strategik Dakwah Negeri Selangor 2013-2017, yang mengandungi 10 strategi bagi menangani masalah akidah dan memperkasa umat Islam di negeri ini.

“Pelan ini akan melibatkan semua peringkat termasuk umat Islam, warga emas, Institusi Pengajian Tinggi (IPT), masyarakat bukan Islam dan badan bukan kerajaan (NGO).

“Kita akan bentangkan draf di mesyuarat Majlis Agama Islam Selangor (Mais) dan kemudian bukukannya, seterusnya kita rancang memohon perkenan Sultan Selangor untuk melancarkan pelan ini, yang dijangkakan pada awal tahun depan,” katanya. –

BACA juga:

Leave a Reply