30.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, September 26, 2020

JAIS, murtad dan persoalan undi

Jabatan Agama Islam Selangor

ISU serbuan penguatkuasa Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) ke atas gereja Methodist Damansara Utama bagi mengesan unsur murtad di kalangan beberapa orang Islam, nampaknya menjadi panas.

Semua pihak harus bertenang dalam isu agama yang mudah membakar sentimen. Janganlah cepat melatah dalam memberikan reaksi. Keghairahan untuk mempolitikkan isu seperti itu tidak akan menguntungkan sesiapa.

Dapatkanlah gambaran lebih jelas terlebih dahulu sebelum membuat sebarang rumusan. Dalam Awang bersetuju bahawa JAIS perlu berhati-hati dan bijaksana dalam tindakannya, kita juga perlu memahami realiti hari ini termasuk ancaman kegiatan murtad yang kian membimbangkan.

Berdasarkan kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Dr. Hasan Mohd. Ali, tiada serbuan dan tangkapan yang dibuat. Sebaliknya pemeriksaan dilakukan hanya selepas rundingan dengan pihak penganjur diadakan. Menurut beliau, berdasarkan laporan JAIS, terdapat bukti kegiatan penyebaran agama lain kepada penganut agama Islam. Jika benar, ia adalah amat serius dan bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.

Dalam hal ini, Jais dan Dr. Hasan tidak wajar menjadi sasaran kritikan semberono termasuk dari kalangan PKR dan sebahagian pemimpin Pas. Ini bukan soal perkiraan menjaga undi penganut agama lain. Ini soal lebih besar iaitu menghormati kesucian Islam, sebagaimana juga kita menghormati agama lain. Agama Islam bukan dagangan.

Maka JAIS atau mana-mana jabatan agama perlu diberi ruang melaksanakan tugas sebagaimana pemeriksaan dan pemantauan terhadap pelbagai aktiviti lain yang mencurigakan.

Apatah lagi kebelakangan ini ada NGO yang dilaporkan berselindung atas nama kebajikan, aktif membantu warga miskin dan ibu tunggal Islam, sebelum memesongkan akidah mereka.

Ini meliputi bantuan wang tunai, tempat tinggal, makan minum percuma, wang pendidikan dan saraan kos ketika sakit. Demi menjaga keharmonian di kalangan penganut pelbagai agama, adalah wajar isu ini ditangani sebelum mencetuskan krisis agama. Awang percaya siasatan pihak berkuasa dapat mencari kebenaran. Tiada sesiapa yang perlu gundah jika berada di pihak yang benar.

Berita Berkaitan

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman...

#PRNSabah: Antara alasan dan penafian ekonomi Sabah Merudum bawah Warisan

Tahun 2018: Kadar pertumbuhan ekonomi Sabah turun dari 8.2% ke 1.5% sahaja. Timbalan Presiden...

Jika Saya Menang, Anwar Mungkin Hilang Kerusi PD – Mohd Khairul

Kalau Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri sekali pun, tempohnya tidak lama kerana...

Najib Beri Respon Sinis Selepas Didakwa Jadi Menteri Dalam Kabinet Anwar

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memberi respons secara sinis terhadap dakwaan sebuah...

Istana Negara sahkan majlis menghadap Anwar ditangguh

Istana Negara mengesahkan majlis menghadap Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim...

Zahid Hamidi tunggu keputusan kedua ujian Covid-19 – Perbicaan tunda Isnin

PAGI ini sepatutnya prosiding sambung bicara kes membabitkan bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan