24.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, November 24, 2020

JANGAN BAGI MUKA KEPADA TUNTUTAN PEMBANGKANG – MAHATHIR

mahathir-tambak-johor

Kerajaan dinasihatkan agar tidak `bagi muka’ kepada tuntutan pembangkang terutama Pakatan Rakyat (PR) kerana mereka memiliki sikap buruk yang tidak mahu berterima kasih kepada Kerajaan yang selama ini telah banyak memajukan negara.

Malah, mereka juga disifatkan tidak matang kerana enggan menyokong dasar dan program pembangunan yang dilaksanakan Kerajaan walaupun ia terbukti membawa banyak kebaikan kepada rakyat termasuk penyokong tegar PR sendiri.

Dalam erti kata lain, pakatan hanya mahu membantah, membangkang, mengkritik dan menghasut rakyat agar membenci dan mengajak rakyat menukar kerajaan sedia ada dengan pemimpin mereka.

Itu Teguran diluahkan mantan Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamed dalam blognya semalam yang antara lain meminta kerajaan jangan lagi melayan tuntutan pembangkang pada masa hadapan.


Umumnya beliau berkata, sememangnya dalam amalan demokrasi di mana-mana negara di dunia, perlu ada pihak pembangkang yang tugasnya menegur pentadbiran Kerajaan.

Katanya, dalam demokrasi lebih matang, pembangkang sepatutnya menyokong Kerajaan pada masa-masa tertentu, tetapi kebanyakan amalan demokrasi baru (di Malaysia), pembangkang hanya mahu menentang Kerajaan sahaja.

“Ini disebabkan objektif pembangkang sebenarnya adalah untuk menjatuhkan Kerajaan dan untuk mengambil alih. Mereka sebenarnya tidak berminat dalam memperbetulkan isu-isu atau kesalahan yang Kerajaan lakukan. Mereka hanya mahu memburuk dan menjatuhkan Kerajaan,” ujarnya .

Menurut Dr Mahathir, adalah satu kesilapan bagi Kerajaan untuk memenuhi permintaan pembangkang.

“Menunaikan permintaan mereka tidak akan menyebabkan mereka menyokong Kerajaan. Pembangkang akan memastikan penyokong mereka tidak akan menukar sokongan kepada Kerajaan. Mereka akan terus memperkecilkan keputusan Kerajaan atau mencipta isu-isu baru,” katanya.

Sambil memberi contoh tindakan Kerajaan memansuhkan Akta Hasutan (ISA), Dr. Mahathir berkata, apabila Kerajaan berbuat demikian, pembangkang tidak mahu berterima kasih atau memuji dasar liberal Kerajaan.


“Sudah tentu mereka tidak akan menyokong Kerajaan walaupun tuntutan mereka dipenuhi. Sebaliknya serangan terhadap Kerajaan akan berterusan. Keadaan itu menyebabkan prestasi Kerajaan menjadi lebih buruk berbanding ketika ISA masih dikuatkuasakan,” tegasnya.

Katanya, langkah Kerajaan memenuhi tuntutan pembangkang menimbulkan kemarahan penyokong parti Kerajaan.

“ Mereka akan menganggap Kerajaan sebagai lemah dan akan menarik balik sokongan mereka,” ujar Dr. Mahathir.

Dalam kes ISA, beliau menambah, penguatkuasa undang-undang juga merasakan mereka telah dikhianati berikutan kadar jenayah yang dilaporkan semakin meningkat dan rakyat pula dipersalahkan.

Katanya, Kerajaan tidak mendapat apa-apa faedah (memenuhi tuntutan pembangkang) sebaliknya rugi kerana memberi keselesaan kepada puak pembangkang.

“Nampaknya Kerajaan masih lagi mahu memberi keselesaan kepada pembangkang, bukannya penyokong parti pemerintah. Kini terdapat satu usaha untuk mempersetujui permintaan pembangkang berkaitan isu meritokrasi,” katanya lagi.


Saranan Dr. Mahathir perlu diambil perhatian serius kerana Malaysia memiliki barisan pembangkang yang berkualiti rendah yang hanya tahu membangkang sahaja walaupun pembangunan yang dilaksanakan memberi manafaat kepada rakyat termasuk penyokong pembangkang.

Mungkin pembangkang sengaja tidak mahu keluar dari `kepompong’ yang hanya tahu membangkang apa saja yang datang dari blok Kerajaan walaupun mereka sedar perbuatan itu hanya menunjukkan kebodohan sendiri.

Rakyat juga memilih mereka untuk menjadi Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri bukan semata-mata untuk menyalak dan membuat bising dalam Dewan Rakyat dan di jalan raya.

Jelasnya, saranan Dr. Mahathir amat wajar dan rakyat juga sepatutnya menjauhi pembangkang yang hanya mampu menjerit di jalan raya dan balai raya tetapi tidak membawa usul membina ke Dewan Rakyat.

Berita Berkaitan

PAS Selangor belum bincang agihan kerusi, nafi tanding 3 Parlimen

PAS Selangor belum mengadakan perbincangan mengenai pembahagian kerusi di negeri itu termasuk memuktamadkan calon...

Tun Mahathir kempen Kerajaan Perpaduan lagi

Ketika krisis politik melanda negara, nampaknya bekas perdana menteri paling lama, Tun Dr Mahathir...

Agong guna ‘soft power’ selamatkan negara dari ahli politik kata peguam

Kejayaan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengemudi negara ketika kerajaan...

UMNO kekal fokus pentingnya Gencatan Politik – Keputusan mesyuarat MKT UMNO

KENYATAAN MEDIA Mesyuarat Khas Majlis Kerja Tertinggi UMNO telah mengambil keputusan: 1. UMNO terus kekal fokus...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Moratorium, fakta mana lagi harus diketengahkan? – Najib Razak

Media melapor keuntungan bank-bank Malaysia bagi suku ketiga 2020 (Julai hingga Sept) dijangka akan naik antara 25% hingga 30% lebih tinggi berbanding suku ke-2...