32 C
Kuala Lumpur
Wednesday, January 27, 2021

Jangan Panik & Memandai-mandai: Skim Bayaran Penuh Pesakit Hospital Kerajaan Hanya Sebagai Pilihan Kepada Yang Berkemampuan

1. Pilot perkhidmatan FPP ni dah lama di lakukan di Hospital Selayang dan Hospital Putrajaya. Sekarang ianya berkembang ke beberapa hospital.

2. Ianya melibatkan pesakit luar, dalam dan rawatan harian. Pesakit akan bayar perkhidmatan ini dan mereka berhak memilih siapa doktor yg mahu merawat dan mendapatkan perkhidmatan kelas pertama.

3. Perkhidmatan ini seakan-akan “Private Wing” di Hospital university.

4. Mereka akan diberi kaunter khas, bilik khas, ward khas dan staf khas. Tidak ganggu ward kelas pertama dan perkhidmatan sediakala.


Tujuan :

1. Menambah baik perkhidmatan kesihatan kerajaan. Sesiapa yg berkemampuan tapi tidak mahu pergi ke private hospital, boleh dapatkan di hospital kerajaan. Dari segi kos, besar kemungkinan sedikit rendah dari private.

2. Menjaga kebajikan para doktor dan golongan sokongan terutama pakar untuk menambah pendapatan. Sebahagian bayaran akan diberi kepada mereka dan sebahagian akan masuk ke dalam perolehan.

3. Nisbah Pakar Kerajaan dan Swasta kini adalah 1 : 2. Demi utk menjaga kebajikan pakar, dari pergi ke private, perkhidmatan FPP mungkin dapat membantu.

4. Pesakit juga boleh memilih pakar dari private hospital untuk merawat di fasiliti kerajaan, jika mahu mengurangkan kos. Ini setakat yg saya tahu, apa pun saya akan verify kelak. Dengan kata lain, kalau dahulu private hospital “pancing” pakar dari kerajaan, kini vice versa.

5. Saya tak pasti kenapa surat ini diviralkan. Namun besar kemungkinan oleh agen-agen insurance. Apapun, dengan adanya FPP, boleh membantu industri insurans.

#Kesimpulan

1. Ianya tidak mengganggu perkhidmatan sedia ada kini. Rakyat masih boleh mendapat rawatan ubat, konsultasi, CT, MRI, blood investigation dll dengan pakage RM 1.

2. Jika rakyat yg berkemampuan boleh pergi ke private hospital untuk membuat rawatan, kenapa tidak ke hospital kerajaan?

3. Boleh baca selanjutnya di sini :
http://hselayang.moh.gov.my/ms/menu-awam/2013-10-10-09-33-28/2013-09-26-02-56-11.html

4. Apa yg ditulis adalah dari pemahaman saya melalui bacaan-bacaan yang saya perolehi. Kenyataan bahawa kerajaan seolah-olah “Menswastakan” perkhidmatan kesihatan adalah tidak benar.

5. Ianya telah lama di amalkan di hospital university, cuma KKM baru menuju kearah tersebut. Walaupun begitu saya percaya, pihak hospital/ KKM dapat mengelakkan “abuse” perkhidmatan FPP ini.

6. Jika saya perolehi info yg terkini, saya akan update dari semasa ke semasa.


Harap dapat mengurangkan panic rakan-rakan sekalian.

Sekian.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=698842626949461&id=100004711893521

Berita Berkaitan

Komen

    • Baca & faham betul2…perkhidmatan itu hanya utk pesakit yg memilih doktor pakar yg dipilihnya sendiri sama spt kita pergi kehospital swasta. Kalau Tuan tak berkemampuan Tuan masih boleh kehospital kerajaan dgn bayaran yg min tapi masih mendapat rawatan pakar yg tidak boleh dibuat pilihan.

    • Yer dah faham tuan..sy nak kongsikan disini adalah hak kesamarataan. Akan timbul disini nanti golongan kasta diklinik krajaan.. sy pk x perlu, sb skrg org berada dah pergi keklinik swasta yg lebih memenuhi kehendak mereka..

  1. OK la kalau ada private wing cam kat hospital UKM. Facilities world class. Tak payah tunggu lama. Claim jela insurance. Jangan bagi dokter housemen sudahla. Memang kene maki la

  2. Ini ibarat hospital swasta kerajaan…. Perkhidmatan yang diberikan adalah seperti apa yang mereka terima di hospital swasta. Cuma bayarannya lebih murah dari hospital swasta.

  3. Bayar ASTRO mampu, bayar bill hp mampu, kereta Honda, isap rokok mahal, nak bayar insurance 50-100 ringgit pun tak mampu. Pastu bila sakit nak layanan lagi hebat dari tokeh balak. Ini lah namanya muka tak tahu malu, muka tampal kulit…….

  4. Ada jua yg complaint dulu hospital bekal untuk 3 bulan ubat sekali gus bagi pesakit pemeriksaan bekala. Sekarang hospital bekal hanya sebulan sekali, dan mendakwa kerajaan dah kekurangan duit. Tapi kalau difikirkan ada logiknya bekalan ubat tersebut dibuat sebulan sekali. Kerana kalau dibekalkan sekali gus 3 bulan tiba2 pesakit itu meninggal dalam masa 2 minggu selepas ubat itu dibekalkan tak kan itu jadi pembaziran. Oleh itu sama2 kita berfikiran positive dgn keadaan tersebut.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.