Jangan pusing cerita dakwa Umno cetus masalah, Shahril beritahu Bersatu #KerajaanGagal #pakdin.my

Ketua Penerangan Umno, Shahril Hamdan meminta Bersatu tidak menuduh Umno mencetuskan masalah, sebaliknya beliau mempersoalkan keikhlasan parti pimpinan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin itu untuk menyertai Muafakat Nasional (MN).

Beliau berkata demikian susulan kenyataan Ketua Penerangan Bersatu, Wan Saiful Wan Jan yang mendakwa penyertaan parti itu dalam MN menjadi tanda tanya kerana sikap Umno berdiam diri terhadap surat balas persetujuan mereka dalam pakatan itu.

Shahril yang juga naib ketua Pemuda Umno berkata, dakwaan pembentukan Perikatan Nasional (PN) dipersetujui Umno juga tidak benar kerana gabungan yang didaftarkan secara mengejut itu tidak pernah dirunding bersama Umno.

“Soal Bersatu hendak masuk MN, di mana keikhlasannya untuk bersama MN, kalau terus mendaftar PN dan mengajak parti lain bersama?

“Kalau lihat kenyataan awal pimpinan Bersatu pada dan sebelum Ogos 2020, PN hanya sebagai gagasan besar di mana MN menjadi antara tonggak utama, bersama parti lain dari Sabah atau Sarawak. Tetapi, tiba-tiba sebelum pilihan raya negeri di Sabah, PN berdiri sendiri,” tulisnya di Facebook.

Waktu itu, beliau berkata, PN bukan lagi gagasan besar, sebaliknya parti rasmi yang didaftarkan, tanpa persetujuan Umno.

“Benar, nak daftar PN tak perlu persetujuan Umno, tapi jangan pusing cerita konon Umno yang mencetuskan masalah.”

Wan Saiful dalam wawancara eksklusif bersama FMT baru-baru ini berkata, Umno disifatkan “abang long besar” dalam gabungan Barisan Nasional, sekali gus mewujudkan kebatasan dalam menzahirkan pandangan setiap parti gabungan, berbeza dengan PN yang membenarkan setiap parti bersuara.

Hari ini, Shahril berkata, Bersatu perlu cermin diri kerana parti itu yang sebenarnya memainkan watak “abang long besar”.

“Yang jelas dominan hari ini adalah Bersatu. Yang beraksi seolah-olah abang besar adalah Bersatu.

“Maka, sewajarnya mereka melihat tindak-tanduk sendiri sejak awal penubuhan kerajaan PN lebih setahun dahulu, jika mahu mengenal pasti punca keretakan kerjasama.”

Mengenai dakwaan Umno dan BN tiada calon perdana menteri sehingga kini, Shahril berkata, Umno tidak tergesa-gesa menamakan calon untuk jawatan nombor satu itu kerana pilihan raya umum (PRU) bukannya diadakan esok.

“Bila hendak menamakan, itu keputusan Umnolah. Setahu kami, PRU bukan esok. Esok, demokrasi Malaysia masih tergendala akibat keputusan darurat.

“Jadi, hendak buktikan majoriti di Parlimen pun tak mampu, apatah lagi hendak PRU segera,” katanya sinis.

Beliau berkata, Umno tidak gusar mengenai calon perdana menteri, malah mempunyai ramai calon berkaliber untuk membarisi kepimpinan pusat mahupun negeri.

“Untuk Bersatu, mungkin mudah sebab fikir hanya satu jawatan, dan sememangnya tiada orang lain untuk jawatan itu.

“Sesudahnya, jika dapat jawatan itu, yang lain mungkin boleh tangkap muat. Tidak untuk Umno. Pendekatan kami berbeza.”

Berkaitan