25.2 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 30, 2020

Jangan terlalu emosi dengan isu dibangkitkan di media sosial

Orang ramai dinasihat tidak terlalu emosi dengan isu yang dibangkitkan pihak tidak bertanggungjawab di media sosial yang belum pasti kesahihannya.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Joseph Kurup berkata ini kerana Malaysia sebagai negara berbilang bangsa, agama dan budaya sentiasa menjadi tumpuan dunia luar yang terus memerhati sama ada dalam bentuk positif atau negatif.

“Justeru sebagai masyarakat Malaysia kita perlu sentiasa berganding bahu menyelesaikan apa juga masalah yang wujud dan tidak beremosi dengan isu yang dibangkitkan di media sosial,” katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis penutup Minggu Keharmonian Antara Penganut Agama Sedunia 2016 di Universiti Taylor di Kuala Lumpur, Khamis.

Katanya kesejahteraan dan keamanan yang dikecapi hari ini adalah hasil daripada sikap hormat-menghormati dan sayang-menyayangi antara rakyat berbilang bangsa dan agama.

Menjadikan prinsip Rukun Negara sebagai panduan kehidupan, Kurup juga mengingatkan masyarakat untuk tetap berpegang kepada Perlembagaan yang terbukti menyatupadukan rakyat.

“Kerajaan akan sentiasa berusaha mencari pendekatan dan kaedah terbaik untuk menjaga dan memelihara perpaduan negara,” katanya.

Mengulas mengenai Minggu Keharmonian Antara Penganut Agama, Kurup menyeru rakyat untuk mengekalkan sikap saling memahami antara satu sama lain yang menjadi panduan kehidupan.

Jelasnya untuk sentiasa mengekalkan sifat saling memahami, masyarakat disaran belajar budaya, agama dan adat resam selaras dengan Gagasan 1Malaysia yang diilhamkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Berita Berkaitan

Pesan Pada PAS Jangan Khianati UMNO – Zahid Hamidi

Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi meminta PAS selaku rakan sekutu utama di...

“Deklarasi Anwar dan Kenyataan Zahid Jadi Peringatan Buat PPBM”

Deklarasi Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan kerajaan baru merupakan satu peringatan kepada Kerajaan...

Komen

..

BERSATU Mungkir Janji, Bung ‘Mengamuk’ Di Hadapan Hajiji

Ketua UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin dikatakan mengamuk di hadapan Ketua Menteri Sabah yang baharu, Datuk Seri Hajiji Noor...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan