30 C
Kuala Lumpur
Sunday, April 11, 2021

Jangan Terpengaruh Dengan Viral Banjir Di Terengganu – Dapatkan Maklumat Dari Agensi Berkaitan

banjir terengganu 2015

Polis Terengganu meminta orang ramai agar tidak terpengaruh dengan gambar serta maklumat yang diviralkan berhubung kejadian banjir yang mula melanda negeri ini.

Ketua Polis Terengganu Datuk Rosli Ab Rahman berkata orang ramai boleh berhubung dengan pusat gerakan bencana atau merujuk laman rasmi yang dikeluarkan pihak berkuasa bagi mengetahui situasi sebenar.

Katanya setakat ini keadaan banjir yang berlaku di beberapa daerah seperti Hulu Terengganu, Marang, Dungun dan Kemaman masih terkawal

“Kita harap orang ramai tidak mudah percaya dengan gambar mahupun maklumat yang tersebar luas di WhatApp, Facebook dan sebagainya. Seharusnya mereka perlu mendapatkan kesahihan tersebut dari pihak berkuasa.

“Ada setengah gambar yang diviralkan itu gambar lama dan ada juga melibatkan negeri lain yang mereka timbulkan,” katanya kepada Bernama.

Rosli meminta pihak yang tidak bertanggungjawab menyebarkan berita dan gambar agar menghentikan tindakan sedemikian kerana boleh mengundang kekeliruan dan panik kepada orang ramai.

Tambah beliau, pihaknya juga akan mengesan mereka yang tidak bertanggungjawab menyebarkan gambar dan sebagainya.

Rosli turut menasihatkan orang ramai supaya tidak perlu bimbang untuk meninggalkan kawasan rumah ketika berada di pusat perpindahan kerana pihak polis sentiasa melakukan rondaan di kawasan kediaman mangsa banjir.

“Mereka perlu mematuhi arahan berpindah yang dikeluarkan pihak berkuasa dan tidak perlu risau untuk meninggalkan kediaman sepanjang berada di pusat perpindahan.

“Kita menerusi Unit Rondaan Bermotosikal(URB), kereta peronda (MPV) sentiasa melakukan rondaan sebaik banjir melanda di negeri ini,” katanya.

Berita Berkaitan

Komen

  1. The worsening flood in Terengganu is causing an increase of evacuees and the closure of five roads in Kemaman. – The Malaysian Insider file pic, December 30, 2015.The number of flood evacuees in Terengganu registered an increase this morning and stretches of five roads in Kemaman had to be closed due to the floods.
    The number of evacuees had risen to 1,066 people from 282 families compared to 1,018 last night, said a spokesman of the State Disaster Management Secretariat.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.