JARING gesa kerajaan benarkan nelayan tanpa lesen beroperasi

Popular

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Terkini

Benarkah UMNO bentuk jajaran baharu?

1. Sejak beberapa hari ini tular pelbagai poster yang...

Kerajaan PN: Kaji, siasat dan rangka…

20 Jan 2021: Kerajaan PN akan kaji kenaikan harga...

INW: Indonesia pasar menggoda sindikat narkoba internasional

masih lemahnya sistem pengamanan yang sudah ada Jakarta (ANTARA) -...

凯里:采访奥运媒体即日起接种疫苗

(布城14日马新社讯)全国新冠疫苗接种计划(PICK)协调部长凯里说,即将前往东京采访奥运会的媒体人员从今日起施打新冠疫苗。

IPOH, 2 Jun — Persatuan Pendidikan dan Kebajikan Jaringan Nelayan Pantai Malaysia (JARING) memohon kerajaan agar memberi kebenaran kepada kumpulan nelayan tulen yang tidak berlesen dan tidak memiliki kad pendaftaran, untuk turun ke laut sepanjang tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di negara ini.

Timbalan Pengerusi persatuan itu Mohd Faizal Mohd Zabri berkata meskipun kerajaan membenarkan nelayan terus beroperasi dan turun ke laut sebelum ini, namun sebahagian besar nelayan yang beroperasi di jeti adalah daripada kumpulan tersebut.

“Ramai dalam kalangan nelayan tidak memiliki lesen dan kad pendaftaran nelayan kerana pengeluaran lesen nelayan bagi perikanan laut pantai termasuk nelayan pantai Zon A telah lama dibekukan oleh kerajaan.

“Sehubungan itu, ramai dalam kalangan nelayan tidak mempunyai pilihan selain terus beroperasi untuk mencari rezeki tanpa memiliki lesen. Sebelum ini hanya ‘lesen khas’ sahaja yang dikeluarkan dengan bilangan yang terhad setiap kali menjelang pilihan raya umum,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mohd Faizal berkata justeru, JARING berpendapat adalah amat wajar kerajaan membenarkan nelayan yang tidak memiliki lesen untuk turut beroperasi bagi mencari rezeki dalam meneruskan kelangsungan hidup ketika pandemik COVID-19 melanda negara.

“Dalam masa yang sama mereka juga turut menyumbang kepada jaminan bekalan makanan hasil laut negara dan ketiadaan mereka bakal menjejaskan bekalan hasil laut di sesetengah lokasi.

“Persatuan nelayan wajar mengeluarkan surat sokongan bagi membolehkan nelayan tulen yang tidak berlesen dan tidak memiliki kad pendaftaran nelayan turun ke laut,” katanya.

Dalam pada itu, Mohd Faizal berkata JARING turut menggesa agensi penguatkuasaan untuk memastikan semua nelayan yang beroperasi hanya menggunakan alat tangkap yang dibenarkan Akta Perikanan 1985 dan Jabatan Perikanan Malaysia bagi memelihara sumber perikanan negara.

Pada 28 Mei, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan sekatan pergerakan penuh sektor sosial dan ekonomi Fasa Pertama di seluruh negara bagi tempoh 14 hari bermula semalam hingga 14 Jun untuk mengekang penularan wabak COVID-19.

Majlis Keselamatan Negara (MKN) menyenaraikan 17 sektor termasuk pertanian, ternakan, perikanan, perladangan dan komoditi, selain yang terlibat dalam rantaian bekalan untuk dibenarkan beroperasi sepanjang tempoh tersebut.

— BERNAMA

BACA juga:

Leave a Reply