27.2 C
Kuala Lumpur
Monday, November 30, 2020

Jenazah Raja Abdullah Selamat Dikebumi Dalam Makam Tidak Bertanda Selepas Solat Jumaat

Mengikut ajaran fahaman Wahabi, pengikutnya dilarang menunjukkan perasaan sedih secara berlebihan, sekaligus menyaksikan tiada tempoh rasmi berkabung dan bendera negara turut dikibarkan secara penuh. 
raja-abdullah-kebumi

RIYADH: Jenazah Raja Arab Saudi, Raja Abdullah Abdulaziz selamat dikebumikan dalam makam tidak bertanda selepas solat Jumaat, hari ini.

Sementara itu, peralihan kuasa lancar di Arab Saudi menyaksikan takhta itu berpindah kepada adik tirinya, Raja Salman dan seorang lagi adik tirinya, Muqrin sebagai putera mahkota bagi menghapuskan kebimbangan serta kegawatan serantau.

Jenazah Raja Abdullah dikapan dengan kain putih, dibawa menggunakan pengusung ke dalam ambulans oleh saudara mara seterusnya di bawa ke masjid untuk disembahyangkan kemudian di bawa ke tanah perkuburan dan dimakam dalam kubur tidak bertanda.

Solat jenazah diketuai Raja Salman dan dihadiri ketua negara Islam dan diplomat kanan termasuk Presiden Mesir, Abdel Fatteh al-Sisi.

Golongan kenamaan bukan Islam turut memberikan penghormatan terakhir kepada Raja Abdullah melakukan kunjungan hormat ke atas putera mahkota yang baharu dilantik.
Selepas solat Maghrib, Raja Salman dan Putera Mahkota Muqrin mengangkat ikrar taat setia dihadapan anggota keluarga pemerintah, ulama Wahabi, ketua puak, ahli perniagaan utama dan orang penting di Arab Saudi.

Mengikut ajaran fahaman Wahabi, pengikutnya dilarang menunjukkan perasaan sedih secara berlebihan, sekaligus menyaksikan tiada tempoh rasmi berkabung dan bendera negara turut dikibarkan secara penuh.

raja-abdullah-pemakaman

Upacara pemakaman Almarhum Raja Arab Saudi, Raja Abdullah Abdulaziz bermula selepas solat Jumaat, dengan pemimpin negara asing berkumpul dalam masjid di ibu kota ini.

Majlis dimulakan dengan solat jenazah yang turut disertai oleh beberapa pemimipin dunia, antaranya Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan dan Perdana Menteri Pakistan, Nawaz Sharif di Masjid Imam Turki bin Abdullah.

Berita Berkaitan

Cap palsu: Beli tunai kereta, motosikal mewah

Tiga lagi anggota Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam...

Selepas rugi RM9.95 bilion, Umno gesa Putrajaya semak kemampuan syarikat dilantik pulih TH

Umno hari ini menggesa Putrajaya supaya melihat semula kemampuan syarikat ditubuhkan ketika pentadbiran Pakatan...

Pendakwah selebriti direman lima hari membantu siasatan kes rogol

Pendakwah selebriti direman lima hari, mulai hari ini, bagi membantu siasatan kes merogol seorang...

Seorang lagi anggota PGA cedera ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

ALOR SETAR: Seorang lagi anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) cedera selepas terkena tembakan ketika...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...