Jepun siap sedia agih vaksin COVID-19 kepada atlit Olimpik, Paralimpik

Popular

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Terkini

Polisi gadungan gunakan pelat palsu ditetapkan sebagai tersangka

dijerat dengan Pasal 263 KUHP tentang Pemalsuan Surat dengan...

Tak reti beRaja!

Kalau rakyat biasa, memang boleh dimaafkan sebab keberah. Tapi kalau Menteri itu namanya derhaka. 𝐎𝐫𝐚𝐧𝐠 𝐝𝐞𝐫𝐡𝐚𝐤𝐚 𝐢𝐧𝐢 𝐩𝐚𝐭𝐮𝐭 𝐬𝐚𝐧𝐠𝐚𝐭 𝐝𝐢𝐥𝐮𝐜𝐮𝐭𝐤𝐚𝐧 𝐬𝐞𝐠𝐚𝐥𝐚 𝐣𝐚𝐰𝐚𝐭𝐚𝐧.

Lucky Alamsyah segera diperiksa polisi terkait tudingan tabrak lari

Mudah-mudahan yang bersangkutan kooperatif untuk datang Jakarta (ANTARA) - Polda...

TOKYO: Jepun sedang bersiap sedia untuk menawarkan vaksinasi COVID-19 kepada sekitar 2,500 atlit Sukan Olimpik dan Sukan Paralimpik serta staf sokongan, menggunakan vaksin yang didermakan untuk temasya sukan itu di tengah-tengah kemarahan orang ramai terhadap program vaksinasi yang begitu lembap dijalankan di negara itu.

Dengan tinggal kurang tiga bulan sebelum Sukan Olimpik dirasmikan, Jepun masih bergelut untuk membendung lonjakan kes koronavirus dan majoriti penduduknya mahu temasya sukan itu dibatalkan atau ditunda buat kali kedua.

Hanya sekitar 2.6 peratus penduduk Jepun sudah divaksin buat masa ini dan laporan-laporan bulan lalu yang menyatakan bahawa para atlit akan diberikan keutamaan telah membangkitkan kemarahan rakyat Jepun di media sosial.

Namun minggu lalu, Pfizer dan rakannya dari Jerman, BioNTech mengumumkan bahawa mereka akan mendermakan vaksin COVID-19 kepada Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) untuk memvaksin atlit dan delegasi mereka yang mengambil bahagian dalam Sukan Olimpik dan Sukan Paralimpik.

Para pegawai Jawatankuasa Olimpik Jepun dan Jawatankuasa Paralimpik Jepun berkata pada Rabu (12 Mei) bahawa mereka sedang menanyakan setiap persekutuan sukan berapa ramai atlit yang mahu divaksin dan bila ia harus dilakukan.

“Apa yang para pegawai kami ingin katakan adalah kami akan memastikan kami tidak menimbulkan masalah terhadap penduduk secara amnya,” kata Miho Kuroda dari Jawatankuasa Paralimpik Jepun.

Akhbar harian Yomiuri Shimbun melaporkan vaksinasi boleh dimulakan seawal Jun, tetapi para pegawai menegaskan jadual, serta perincian lain, seperti siapa yang akan memberikan vaksin masih belum jelas.

Peraturan Jepun setakat menyatakan bahawa hanya doktor atau jururawat yang boleh memberikan suntikan dan ini melengahkan lagi pelaksanaan program vaksinasi di seluruh negara. Doktor gigi hanya dibenarkan untuk berbuat demikian pada bulan lalu.

IOC, pihak penganjur dan kerajaan Jepun sudah berulang kali berikrar bahawa temasya sukan itu akan berlangsung seperti yang dijadualkan dari 23 Jul hingga 8 Ogos, walaupun dikritik hebat baik di dalam mahupun luar negeri.

– Reuters/TQ/tq

BACA juga:

Leave a Reply