24.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 6, 2020

Jho Low tiada dalam senarai merah Interpol

Agensi polis antarabangsa (INTERPOL) sepatutnya sudah menyenaraikan nama ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low sebagai individu dikehendaki menerusi laman webnya, selepas menerima permohonan daripada pihak berkuasa berkaitan.

Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan, berkata biasanya, proses permohonan itu tidak mengambil masa lama dan ia akan dilakukan secepat mungkin bagi membantu serta melengkapkan siasatan sesuatu kes.

“Kalau ada permohonan, (sepatutnya) tiada masalah. Ia berdasarkan pengalaman saya ketika jadi Ketua Polis Negara.

“INTERPOL akan senaraikan individu dikehendaki dan mengeluarkan notis merah mengikut permohonan dilakukan, tak lama pun nak proses permohonan itu.

“Dalam hal ini, SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) yang buat permohonan, saya tidak boleh komen lanjut kena tanya mereka (SPRM),” katanya pada BH, semalam.

Sementara itu, penganalisis jenayah, Kamal Affandi Hashim tidak menolak kemungkinan SPRM tidak mempunyai penyelaras untuk berurusan dengan INTERPOL menjadi antara punca Jho Low masih tiada dalam senarai merah INTERPOL.

“SPRM tiada koordinator khusus membabitkan isu ini, mereka perlu hubungi dan berkomunikasi terus dengan ibu pejabat INTERPOL di Perancis, ia akan mengambil satu tempoh masa tertentu.

“Kalau polis yang hantar permohonan itu mungkin cepat prosesnya kerana mereka mempunyai pegawai yang dikhaskan untuk berurusan dengan INTERPOL,” katanya.

Semakan di web INTERPOL setakat jam 12.30 tengah malam semalam mendapati pihak berkuasa antarabangsa itu masih tidak menyenaraikan Jho Low sebagai individu dikehendaki.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sebelum ini dilaporkan sudah menghubungi INTERPOL untuk mengeluarkan Notis Merah terhadap Jho Low yang dikehendaki berhubung siasatan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Laman web INTERPOL setakat jam 12.30 tengah malam semalam hanya menyenaraikan lima warga Malaysia sebagai orang dikehendaki iaitu Umar Sirul Azhar, 49; Lai Foo Siong, 38; Koh Ing Kueh, 44; Tan Lok Seng, 52 dan Loo Soon Aik, 39.

Berdasarkan senarai itu, Umar Sirul yang dipercayai merujuk kepada Sirul Azhar Omar menjadi nama yang paling popular selepas didakwa terbabit dalam kes pembunuhan model Mongolia, Altantuya Sharibu.

Sirul yang kini dalam tahanan di Brisbane, Australia, selepas melarikan diri dari negara ini pada 2015, menegaskan bahawa dia diarahkan oleh ‘individu penting’ untuk membunuh wanita itu.

Notis merah dikeluarkan apabila seseorang individu dikehendaki sesebuah negara untuk pendakwaan atau untuk menjalani hukuman berdasarkan waran tangkap atau keputusan mahkamah.

Semakan senarai ‘red alert’ Interpol yang di kehendaki oleh Malaysia.
https://www.interpol.int/en/How-we-work/Notices/View-Red-Notices

Berita Berkaitan

PKPB ditamatkan kecuali Selangor, Kuala Lumpur dan Sabah

Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di seluruh negara ditamatkan kecuali tiga negeri iaitu Selangor,...

Pengguna media sosial diminta lapor akaun palsu

Orang ramai diminta berwaspada dan mengambil tindakan terhadap kewujudan akaun palsu yang berleluasa di...

Dr Mahathir sedia jadi saksi kes saman Mohamed Azmin

Tak perlulah Dey.... orang dah tahu niat sebenar untuk mendapatkan semula pengaruh dan sokongan...

10 pengundi Gombak saman Azmin Ali

Seramai 10 pengundi berdaftar dalam kawasan Parlimen Gombak memfailkan saman terhadap Datuk Seri Mohamed...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...