Home / :: BLOG :: / ‘Jika bantuan diberikan perbuatan haram, maka berdosalah saya’ – Najib
‘Jika bantuan diberikan perbuatan haram, maka berdosalah saya’ - Najib

‘Jika bantuan diberikan perbuatan haram, maka berdosalah saya’ – Najib

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan bantuan kerajaan terdahulu kepada rakyat bukan pemberian wang percuma.

Sebaliknya Najib berkata, ia pemberian balik kerajaan kepada rakyat susulan peningkatan pendapatan kerajaan melalui kutipan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

“Oleh kerana pendapatan kerajaan meningkat, maka kita pulangkan kembali untuk menolong rakyat yang memerlukan.

Hari ini, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, pentadbiran sebelum ini menjadikan rakyat bersikap suka berharap duit percuma sedangkan kerajaan sekarang kekurangan duit ekoran membayar balik hutang kerajaan terdahulu.

Najib menambah, keadaan kerajaan sekarang semakin teruk apabila menetapkan kadar sifar GST, Jun lalu.
“Penelitian saya dari laporan di laman BNM terkini menunjukkan walaupun harga minyak global masih tinggi berbanding tahun-tahun sebelum ini, pendapatan kerajaan untuk bulan Jun 2018 adalah RM14.1 bilion jauh lebih rendah dari RM20.9 bilion pada bulan Mei 2018 akibat GST disifarkan.

“Keadaan bertambah teruk kerana kerajaan PH tidak menjangkakan peningkatan mendadak tuntutan balik GST yang perlu dibayar sebaik ia disifarkan kerana peniaga kini boleh menuntut kesemua cukai input GST bahan mentah mereka serta merta sama ada mereka membuat jualan atau sebaliknya,” katanya.

BACA: Najib: Kerajaan Pakatan Harapan mungkin dah belanja wang GST RM18 bilion http://pakdin.my/najib-kerajaan-pakatan-harapan-mungkin-dah-belanja-wang-gst-rm18-bilion/

Menyentuh soal GST, Najib berkata pendapatan negara di bawah pemerintahannya dulu meningkat setiap tahun hasil kutipan GST yang merupakan antara kadar terendah di dunia.

“Sebagai contoh, GST berjaya mengutip RM27 bilion pada tahun 2015 dan meningkat kepada RM44 bilion tahun lepas. Peningkatan kutipan ini ialah kerana ekonomi dan pendapatan rakyat semakin meningkat. Bila rakyat ada pendapatan yang lebih, kemampuan untuk belanja juga meningkat.

“Di bawah GST, ahli perniagaan kaya dan ekonomi gelap tidak lagi dapat mengelak dan melarikan diri dari cukai atau terlibat dalam pengeluaran kapital dari Malaysia secara haram seperti yang mereka lakukan di bawah SST.

“Pada masa yang sama, kita telah berjaya mengutip banyak wang dari orang kaya yang berbelanja lebih di bawah GST berbanding dengan orang miskin kerana terdapat banyak pengecualian kerana itulah kutipan GST lebih berbanding SST,” katanya.

……………..
http://pakdin.my/tag/br1m

http://pakdin.my/tag/gst

http://pakdin.my/br1m-bukan-bantuan-program-bantuan-kepada-yang-memerlukan-disediakan-oleh-jabatan-kebajikan-masyarakat/

(Visited 28 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

86 comments

  1. Masitah Mohdyatim

    Kami yakin apa yang DSN katakan itu adalah benar. Atuk kutty dan tokong yang berbohong. Sekarang mereka tinfad rakyat terutama orang melayu dengan alasan kerajaan tak de duit. Penipu betul

  2. Hamidah Aziz

    MADEY KUTTY LA YG MEROSAKN NEGARA….DSNR ADALA INSAN YG TERLALU BAIK DN TERHEBAT …DSN TETAP TERBAIK …

  3. Hamidah Aziz

    MADEY KUTTY LA YG MEROSAKN NEGARA….DSNR ADALA INSAN YG TERLALU BAIK DN TERHEBAT …DSN TETAP TERBAIK …

  4. Lan Topan

    Pm 4 dgn pm7…kongkalikong
    Anak beranak yg merampok

  5. Ahmad Ahmad

    Yang kerajaan BN tinggalkan berbillion tu bukan duit agaknya tapi daun getah.

  6. Namri Huri

    InsyaaAllah segala kebenaran akan muncul di pihak DSNTR aamiin

  7. Nur Hayantie

    WHAT U WAIT… LAWAN TETAP LAWAN.. U ARE NAJIB… berjuang lh untuk kebenaran yg kau laung laungkan.. buktikan ko benar najib..

  8. Ummu Khair

    Bukan macam dia…duit rakyat mcm duit dia..nak naikkan gaji penjawat awam pun byk alasan..kalau boleh bantuan sara hidup xnk kasi…bantuan JKM ..bla bla bka kami x halalkan amek hak kami..

  9. Abd Rahim Malkan

    Apa pon ckp …..rakyat dah heran….malah makin meluat….ko diam lg bagus

  10. Abd Rahim Malkan

    Apa pon ckp …..rakyat dah heran….malah makin meluat….ko diam lg bagus

  11. Abd Rahim Malkan

    Apa pon ckp …..rakyat dah heran….malah makin meluat….ko diam lg bagus

  12. Halim Rahim

    Lawan terus..yg benar akan menang akhirnya..InsaAllah

  13. Asraf Mohamad

    DSN diantara PM yang TERBAIK Di M’SIA…

  14. Asraf Mohamad

    DSN diantara PM yang TERBAIK Di M’SIA…

  15. Asraf Mohamad

    DSN diantara PM yang TERBAIK Di M’SIA…

  16. Hàmdan Nor

    Terbaik DSN. kami rakyat sentiasa bersama dato. Teruskan memberikan info kpd kami. Tq

  17. Hàmdan Nor

    Terbaik DSN. kami rakyat sentiasa bersama dato. Teruskan memberikan info kpd kami. Tq

  18. Hàmdan Nor

    Terbaik DSN. kami rakyat sentiasa bersama dato. Teruskan memberikan info kpd kami. Tq

  19. Hàmdan Nor

    Terbaik DSN. kami rakyat sentiasa bersama dato. Teruskan memberikan info kpd kami. Tq

  20. Hàmdan Nor

    Terbaik DSN. kami rakyat sentiasa bersama dato. Teruskan memberikan info kpd kami. Tq

  21. Buyung Tembaga

    Kroni-kroni dan nepotisme DS Najib ialah rakyat sekalian. Tetapi Kroni-kroni dan nepotisme Tunmato ialah yang tersenarai billionaire negara.

  22. Iroquois Plisskin

    Bantuan apa? Dengan niat nak meraih sokongan dan undi maka bantuan menjadi RASUAH… ingat tak ayat femes awak… I help u, u help me… Now nobody help u… Pgi terjun perigi laa weii…

  23. Iroquois Plisskin

    Bantuan apa? Dengan niat nak meraih sokongan dan undi maka bantuan menjadi RASUAH… ingat tak ayat femes awak… I help u, u help me… Now nobody help u… Pgi terjun perigi laa weii…

  24. Iroquois Plisskin

    Bantuan apa? Dengan niat nak meraih sokongan dan undi maka bantuan menjadi RASUAH… ingat tak ayat femes awak… I help u, u help me… Now nobody help u… Pgi terjun perigi laa weii…

  25. Iroquois Plisskin

    Bantuan apa? Dengan niat nak meraih sokongan dan undi maka bantuan menjadi RASUAH… ingat tak ayat femes awak… I help u, u help me… Now nobody help u… Pgi terjun perigi laa weii…

  26. Iroquois Plisskin

    Bantuan apa? Dengan niat nak meraih sokongan dan undi maka bantuan menjadi RASUAH… ingat tak ayat femes awak… I help u, u help me… Now nobody help u… Pgi terjun perigi laa weii…

  27. Rohaizad Kassim

    Hasil kecurian wang negara melalui 1mdb di buat pembiayaan menunaikan haji ape crita plak?

  28. Rohaizad Kassim

    Hasil kecurian wang negara melalui 1mdb di buat pembiayaan menunaikan haji ape crita plak?

  29. Rohaizad Kassim

    Hasil kecurian wang negara melalui 1mdb di buat pembiayaan menunaikan haji ape crita plak?

  30. Rohaizad Kassim

    Hasil kecurian wang negara melalui 1mdb di buat pembiayaan menunaikan haji ape crita plak?

  31. Captdraj Durai

    Dulu tak ada gst.. cuma ada sst. Jgn buat tak tau pulak.. tapi kita ada bermacam subsidy.. gula..minyak masak..petrol..tepong.. dll.
    Bila BN dah tamak rasuah semua pun habis. Org ramai belanja sekitar RM900 satu keluarga untuk barang2 yg kena gst.. dah satu keluarga bayar gst Rm40 satu bulan..satu tahun dah Rm480.
    BRIM Rm 400.
    Apa yg kamu tolong rakyat?
    Klu you tsk tipu dan rasuah…kita tak perlu gst dan kita banyak lagi subsidy..

  32. Captdraj Durai

    Dulu tak ada gst.. cuma ada sst. Jgn buat tak tau pulak.. tapi kita ada bermacam subsidy.. gula..minyak masak..petrol..tepong.. dll.
    Bila BN dah tamak rasuah semua pun habis. Org ramai belanja sekitar RM900 satu keluarga untuk barang2 yg kena gst.. dah satu keluarga bayar gst Rm40 satu bulan..satu tahun dah Rm480.
    BRIM Rm 400.
    Apa yg kamu tolong rakyat?
    Klu you tsk tipu dan rasuah…kita tak perlu gst dan kita banyak lagi subsidy..

  33. Captdraj Durai

    Dulu tak ada gst.. cuma ada sst. Jgn buat tak tau pulak.. tapi kita ada bermacam subsidy.. gula..minyak masak..petrol..tepong.. dll.
    Bila BN dah tamak rasuah semua pun habis. Org ramai belanja sekitar RM900 satu keluarga untuk barang2 yg kena gst.. dah satu keluarga bayar gst Rm40 satu bulan..satu tahun dah Rm480.
    BRIM Rm 400.
    Apa yg kamu tolong rakyat?
    Klu you tsk tipu dan rasuah…kita tak perlu gst dan kita banyak lagi subsidy..

  34. Captdraj Durai

    Dulu tak ada gst.. cuma ada sst. Jgn buat tak tau pulak.. tapi kita ada bermacam subsidy.. gula..minyak masak..petrol..tepong.. dll.
    Bila BN dah tamak rasuah semua pun habis. Org ramai belanja sekitar RM900 satu keluarga untuk barang2 yg kena gst.. dah satu keluarga bayar gst Rm40 satu bulan..satu tahun dah Rm480.
    BRIM Rm 400.
    Apa yg kamu tolong rakyat?
    Klu you tsk tipu dan rasuah…kita tak perlu gst dan kita banyak lagi subsidy..

  35. Leong Huat Soon

    Kenyataan bodoh sohai. Sendiri cakap sendiri syok. Guna duit haram (curi duit rakyat melalui 1MDB) hantar jemaat pergi haji, halal atau haram ?

  36. Leong Huat Soon

    Kenyataan bodoh sohai. Sendiri cakap sendiri syok. Guna duit haram (curi duit rakyat melalui 1MDB) hantar jemaat pergi haji, halal atau haram ?

  37. Leong Huat Soon

    Kenyataan bodoh sohai. Sendiri cakap sendiri syok. Guna duit haram (curi duit rakyat melalui 1MDB) hantar jemaat pergi haji, halal atau haram ?

  38. Leong Huat Soon

    Kenyataan bodoh sohai. Sendiri cakap sendiri syok. Guna duit haram (curi duit rakyat melalui 1MDB) hantar jemaat pergi haji, halal atau haram ?

  39. Leong Huat Soon

    Kenyataan bodoh sohai. Sendiri cakap sendiri syok. Guna duit haram (curi duit rakyat melalui 1MDB) hantar jemaat pergi haji, halal atau haram ?

  40. Leong Huat Soon

    Kenyataan bodoh sohai. Sendiri cakap sendiri syok. Guna duit haram (curi duit rakyat melalui 1MDB) hantar jemaat pergi haji, halal atau haram ?

  41. Halim Saad Halim

    sesungguhnya Allah saja yg maha mengtahui dari makhluk semoga Allah memberi rahmat dan kurniaNya keatas dsn serta tabah menghadapi ujian hidup

  42. James Goh

    jangan harap dosa boleh dimaafkan dgn begitu muda krn berdoa hanya boleh menenangkan hati dan jiwa sendiri supaya xbuat jahat tapi xdapat membersihkan dosa yang makin lama bertambah

  43. Sitinur Abdullah

    Mmmm ya la NAJIB….apa yg keluar dari mulut mu baik kn….tapi knp ya …..mata wang malaysia jatuh teruk ….fikir2 la….

  44. Sitinur Abdullah

    Mmmm ya la NAJIB….apa yg keluar dari mulut mu baik kn….tapi knp ya …..mata wang malaysia jatuh teruk ….fikir2 la….

  45. Sitinur Abdullah

    Mmmm ya la NAJIB….apa yg keluar dari mulut mu baik kn….tapi knp ya …..mata wang malaysia jatuh teruk ….fikir2 la….

  46. Captdraj Durai

    Bila minyak mahal semua barang mahal..sebab harga logistic naik.
    Brim cuma segelintir rakyat yg dapat.
    Kjaan yg praktik memberi duit msknanya tak pandai urus.. baik beri peluang untuk kerja atau niaga.
    Ini bawa masuk pekerja asing.. local dah duduk rumah.. bagi brim.
    Satu cara yg akan bawa pada mada depan yg teruk.
    Tengok dinegara yg praktik ini… rakyat semakin malas untuk kerja dan bertambah ramai pekerja asing yg nasuk.

  47. Captdraj Durai

    Bila minyak mahal semua barang mahal..sebab harga logistic naik.
    Brim cuma segelintir rakyat yg dapat.
    Kjaan yg praktik memberi duit msknanya tak pandai urus.. baik beri peluang untuk kerja atau niaga.
    Ini bawa masuk pekerja asing.. local dah duduk rumah.. bagi brim.
    Satu cara yg akan bawa pada mada depan yg teruk.
    Tengok dinegara yg praktik ini… rakyat semakin malas untuk kerja dan bertambah ramai pekerja asing yg nasuk.

  48. Captdraj Durai

    Bila minyak mahal semua barang mahal..sebab harga logistic naik.
    Brim cuma segelintir rakyat yg dapat.
    Kjaan yg praktik memberi duit msknanya tak pandai urus.. baik beri peluang untuk kerja atau niaga.
    Ini bawa masuk pekerja asing.. local dah duduk rumah.. bagi brim.
    Satu cara yg akan bawa pada mada depan yg teruk.
    Tengok dinegara yg praktik ini… rakyat semakin malas untuk kerja dan bertambah ramai pekerja asing yg nasuk.

  49. Captdraj Durai

    Bila minyak mahal semua barang mahal..sebab harga logistic naik.
    Brim cuma segelintir rakyat yg dapat.
    Kjaan yg praktik memberi duit msknanya tak pandai urus.. baik beri peluang untuk kerja atau niaga.
    Ini bawa masuk pekerja asing.. local dah duduk rumah.. bagi brim.
    Satu cara yg akan bawa pada mada depan yg teruk.
    Tengok dinegara yg praktik ini… rakyat semakin malas untuk kerja dan bertambah ramai pekerja asing yg nasuk.

  50. Captdraj Durai

    Bila minyak mahal semua barang mahal..sebab harga logistic naik.
    Brim cuma segelintir rakyat yg dapat.
    Kjaan yg praktik memberi duit msknanya tak pandai urus.. baik beri peluang untuk kerja atau niaga.
    Ini bawa masuk pekerja asing.. local dah duduk rumah.. bagi brim.
    Satu cara yg akan bawa pada mada depan yg teruk.
    Tengok dinegara yg praktik ini… rakyat semakin malas untuk kerja dan bertambah ramai pekerja asing yg nasuk.

  51. Captdraj Durai

    Bila minyak mahal semua barang mahal..sebab harga logistic naik.
    Brim cuma segelintir rakyat yg dapat.
    Kjaan yg praktik memberi duit msknanya tak pandai urus.. baik beri peluang untuk kerja atau niaga.
    Ini bawa masuk pekerja asing.. local dah duduk rumah.. bagi brim.
    Satu cara yg akan bawa pada mada depan yg teruk.
    Tengok dinegara yg praktik ini… rakyat semakin malas untuk kerja dan bertambah ramai pekerja asing yg nasuk.

  52. Azrul Cham

    Din mabuk ketum ni tau ke halal haram??? Yg salah pn dia ckp betoi..kesian ko din oiiii…

  53. Ibu Has

    Jika betul.. Maka tanggunglah dosa wahai pemfitnah

  54. Fauziah Sahar

    Eh. Matawang jatuh teruk sbb Najib jugAk ke. Bkn time Najib matawang Malaysia lbh baik dr skrg . Ke trsilap baca. Bnk negara trsilap umum ke pe

  55. Akh Dayyan

    Ala najib kalau ko buat perkara berdosa atau pahala ko bukan nampak pun,sebab tu ko tak takut,sapa2 pun sama jer,mati esok baru ko tahu apa yg ko buat tu berdosa atau pun dapat pahala..

  56. Wan Sury

    Salah satu doa makan diri dah termakbuk..NAJIB TERSUNGKUR jua..hhmm..??????

  57. Sabry Abby

    Memang lah,ko mungkin tak pernah terima bantuan daripada DSN..sbb tu la ko cakap macam itu…

  58. Sabry Abby

    Memang lah,ko mungkin tak pernah terima bantuan daripada DSN..sbb tu la ko cakap macam itu…

  59. Mohd Rafie

    Apa lah bongok kamu ni,pemimpin yang x tunaikan manifesto lagi baik dari orang yang bantu jemaah pegi umrah dikata x baik,.semoga tuhan memberikan hidayah kepada kamu,kalau x juga berubah mohon meninggal sebab otak kamu x boleh bezakan baik dan buruk lagi,bodoh punya machai pakatan.

  60. Mohd Hashim

    Orang lain bagi bantua semua haram tun bagi semua halal duit 22 tahun dulu semua halal hukum sendiri pakai

  61. Edwin Vic

    Rakyat kena gst..rosmah beli barang kemas masuk negara tiada kena gst….

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.