25.7 C
Kuala Lumpur
Monday, September 28, 2020

Jika kemewahan petunjuk rasuah, Macamana dengan Mahathir

Mengikut logik Mahathir, sesiapa sahaja boleh ditangkap, didakwa dan dipenjarakan kerana rasuah berdasarkan kereta atau rumah-rumah yang mereka miliki.

mahathir-hidup-mewah-1

Jika gaya hidup mewah cukup sebagai bukti bahawa seseorang itu mengamalkan rasuah dan mahkamah boleh mengambil tindakan undang-undang terhadap individu itu, maka Mahathir Mohamad sendiri menghadapi kemungkinan di penjara.

Jika ini adalah sistem undang-undang baru yang digunapakai maka Mahathir sendiri tidak akan selamat berdasarkan gaya hidup yang mewah melibatkan keluarganya beliau yang mana mereka perlu membuktikan tidak mengamalkan rasuah jika tidak mahu di penjara.

Bolehlah dikatakan anggapan bahawa seseorang didapati bersalah sehingga dibuktikan tidak bersalah maka tiada siapa akan selamat lagi. Siapa sahaja boleh ditangkap dan dimasukkan ke dalam penjara hanya kerana ada orang mengatakan anda perasuah berdasarkan kereta yang anda pandu atau rumah yang dimiliki.

Dalam sidang media selepas simposium anti-rasuah di Kuala Lumpur pagi ini, Mahathir juga berkata beliau tidak akan berehat sehingga Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak meletak jawatan.

Berita Berkaitan

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman...

#PRNSabah: Antara alasan dan penafian ekonomi Sabah Merudum bawah Warisan

Tahun 2018: Kadar pertumbuhan ekonomi Sabah turun dari 8.2% ke 1.5% sahaja. Timbalan Presiden...

Komen

..

Drama pemilihan Ketua Menteri Sabah belum tamat, Zahid bertegas

KOTA KINABALU – Konflik pemilihan Ketua Menteri Besar Sabah masih belum terjawab meskipun pimpinan Gagasan Rakyat Sabah (GRS) telah mengadap Yang Dipertua Negeri Tun,...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,346PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan