24.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, November 1, 2020

Jutaan Umat Islam Melontar Di Ketiga-Tiga Jamratul

melontar jamrah

melontar jamrah

MINA: Jutaan umat Islam termasuk 22,320 jemaah haji Malaysia pada Rabu memenuhi kompleks melontar bertingkat yang dibina khas untuk melontar ketiga-tiga jamrah di Mina.

Ibadah sebagai simbolik merejam syaitan itu dimulakan dengan melontar di Jamratul Aqabah atau Jamratul Besar dan ia dilakukan sehari selepas para jemaah berwukuf di Arafah dan bermalam di Muzdalifah.

Yang turut melontar ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom, Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji (TH) Datuk Paduka Ismee Ismail dan Ketua Rombongan Haji TH Datuk Syed Saleh Syed Abdul Rahman.

Terdahulu itu, Jamil Khir memberitahu pemberita, urusan membawa jemaah haji Malaysia dari Muzdalifah ke Mina berjalan lancar dan lebih baik berbanding tahun-tahun lepas apabila bas terakhir sampai ke Mina pada 6 pagi Selasa.

“Pada tahun ini kesemua jemaah berada di Mina sebelum tengah hari dan ini adalah satu pencapaian yang baik atas pengurusan haji oleh kerajaan Arab Saudi,” katanya.

Katanya, jumlah jemaah haji Malaysia yang meninggal dunia setakat ini ialah 10 orang dan kes terbaru ialah seorang jemaah haji dari Alor Setar, Kedah iaitu Zolkisfali Wahab, 57, yang meninggal dunia di Pusat Rawatan Aziziah pada pukul 6.50 petang kelmarin akibat masalah sistem penghadaman.

Dua jemaah haji Malaysia yang dilaporkan kritikal masih berada di wad Hospital Kerajaan Arab Saudi dan mereka tidak berwukuf.

Jamil Khir berkata, TH akan menguruskan badal haji bagi kedua-dua pesakit itu atau akan ditawarkan semula untuk menunaikan haji pada musim hadapan jika mereka pulih seperti biasa.

 

Berita Berkaitan

Sanggah campur tangan Agong, UMANY serlah kebiadaban

Tindakan University of Malaya Association of New Youth (UMANY) mempersoal Yang di-Pertuan Agong (YDPA),...

Siapa di belakang portal MalaysiaNow

Nama seperti Malaysiakini, Malaysia Today, Malaysia Insight memang sudah dikenali. Sekarang timbul nama baru, MalaysiaNow....

Polis tahan Ronnie Liu, siasat kes hina Agong

Polis Diraja Malaysia (PDRM) menahan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Pelek Ronnie Liu...

Tak perlu isytihar darurat, kata Agong

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, tiada keperluan mengisytiharkan darurat di...

Komen

..