Kadar pengangguran menurun dengan ketara semenjak Najib menjadi Perdana Menteri #pakdin.my

1. Ini adalah kadar pengangguran untuk Malaysia dari 1998 hingga sekarang.

2. Jig-jag selepas 2009 adalah kerana keputusan kerajaan untuk mengukurnya secara bulanan dan untuk mengeluarkan angka supaya mereka boleh merancang lebih baik.

3. Kadar pengangguran pada tahun-tahun terakhir Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri bukanlah hebat sangat. Malah, ketika Tun bersara sebagai PM, kadar pengangguran jauh lebih tinggi dari sekarang.

4. Apabila Najib menjadi PM pada April 2009, Malaysia dilanda Great Global Recession – kemelesetan terburuk sejak tahun 1930-an.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Great_Recession

5. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh dasar-dasar yang teliti dan pakej rangsangan ekonomi yang besar serta-merta dilaksanakan pada tahun 2009 yang menyebabkan nisbah hutang kepada KDNK meningkat tahun itu, Malaysia berjaya pulih dengan cepat dan kadar pengangguran kita menurun.

https://pakdin.my/hutang-negara-najib-selamatkan-ekonomi-negara-dari-the-great-global-recession2017-kalau-tidak-ahli-perniagaan-chauvinist-cina-dap-dan-kroni-mahathir-ramai-gulung-tikar/

6. Secara keseluruhannya, kadar pengangguran Malaysia sentiasa rendah berbanding dengan seluruh dunia. Itulah sebabnya kita mempunyai begitu ramai pekerja asing di sini sekarang.

7. Untuk rekod bilangan graduan yang tamat pengajian setiap tahun sekarang adalah jauh lebih ramai daripada zaman pentadbiran Mahathir.


Rujukan:
https://tradingeconomics.com/malaysia/unemployment-rate

https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_unemployment_rate

#RinduZamanMadey

Berkaitan