Kadir Jasin kantoi memanipulasi perbelanjaan ratu England

Laporan Geran Sovereign 2016-17 (di bawah) adalah penyata kewangan tahunan keluarga British Royal yang merangkumi gaji dan kos yang berkaitan dengan pentadbiran umum dan penjagaan istana. Ringkasan jumlah yang diperuntukkan kepada Ratu England untuk tujuan tersebut adalah seperti diuraikan di bawah:

Kadir Jasin kantoi memanipulasi perbelanjaan ratu England

Perbelanjaan bersih untuk tahun 2017 sahaja bernilai RM224.06 juta, hampir suku bilion kata A Kadir Jasin mengenainya Rabu lalu. Masukkan empat bulan tambahan, dan anda akan mendapati sejajar dengan apa yang dianggarkan Jasin sebagai perbelanjaan 16 bulan Yang di-Pertuan Agong bermula pada 16 Disember 2016 (di bawah).

Kadir Jasin kantoi memanipulasi perbelanjaan ratu England

Tetapi kami telah membuktikan ‘spreadsheet’ Jasin adalah palsu. Pada Rabu lepas, kami memberi rakyat Malaysia bukti yang membuktikan anggaran sebenar perbelanjaan Agong bagi 2017-2018. Anggaran tersebut adalah seperti berikut:

Kadir Jasin kantoi memanipulasi perbelanjaan ratu England

Daripada jadual, ia hanya berjumlah RM13.5 juta untuk perbelanjaan Yang di-Pertuan Agong berbanding dengan jumlah RM224.06 juta bagi kerajaan British menampung perbelanjaan Ratu England. Kadir Jasin hanya menaikkan taksiran perbelanjaan Agong dengan menambahkan kategori yang tidak masuk akal. Dia cuba menyakinkan kita bahawa raja kita masih terpengaruh “sangat British” walaupun setelah 61 tahun kita mencapai kemerdekaan.

Dan mereka memberitahu bahawa mereka tidak memerlukan undang-undang AntiBerita Tidak Benar.

—————-
http://pakdin.my/tag/raja

49 Replies to “Kadir Jasin kantoi memanipulasi perbelanjaan ratu England

    1. Ceritanya skrg…Kantoi fitnah whereby fitnah sepatutnya tidak perlu dlm cerita ni. Kenapa nak kena buat fitnah in the first place? Yes, dah kantoi dan take responsibility, amalan mulia tapi.. Kalau tak kantoi dan org gullible mcm Ned Salleh sure akan champion cerita tu dan di jaja merata. Tolong tengok beyond dia letak jawatan tu, cuba pahamkan dia memfitnah dan itu adalah kesalahan besar!

    2. Ned Salleh sebelum pilihanraya kata dah ada bukti berkotak2 tapi sampai skrg najib masih bebas kesana kesini. Ceritanya takde bukti kukuh dan nak kena siasat, nampaknya siasatan akan berjalan indefinitely sampai dapat dibuktikan walaupon menyimpang dr pertuduhan asal. By the way, ingat tau… Memfitnah tu adalah dosa besar. Bukan lg jatuh dlm category secondary.. Ianya adalah dosa besar yg sepatutnya di elekan sama sekali. Sekian

    3. Firdaus Fir kau ingat kau je bole buat remarks on 1MDB.. my info is common knowledge to all Malaysian’s.. updated to d rakyat by local n international medias.. Apa yg kau takut sangat.. I mentioned that it is still under investigation.. I mentioned too that d current government too applies innocent until proven guilty…dont get over excited… So.. Who is inadequate on matters concerning d 1 MDB Saga… Jgn. La ingat kau je pandai.. Ramai orang pandai kat Malaysia.. Orang tua mcm aku pun faham.

    4. Kepandaian apakah yang mahu dibanggakan kalau sekadar megah memburuk dan mengaibkan sesama sendiri? Kebenaran pasti terserlah juga pada masanya, usahlah terlalu mendabik dada dengan kepandaian diri. Dengan kepandaian yang dimiliki, hakikat sebenarnya ada yang lebih pandai dari yang mengaku pandai. Dalam pandai ada bodohnya dan dalam bodoh ada pandainya. Tidak semua yang benar itu benar, tidak semua yang salah itu salah.