Kaedah Asas Politik Di Malaysia

Jika mahkamah mengisytiharkan kemenangan Pakatan, keadilan telah terlaksana. Sekiranya Pakatan kalah maka hakim-hakimnya korup dan di bawah kawalan BN.

Jika pemimpin BN membeli banglo dibawah nilai pasaran daripada orang yang menjalankan perniagaan dengan kerajaan, dia dianggap korup dan patut dihukum penjara. Sekiranya pemimpin negeri Pakatan membeli banglo bernilai rendah daripada orang yang menjalankan perniagaan dengan kerajaan, ia adalah pendakwaan berpilih.

Jika EXCO Negeri BN didakwa kerana rasuah, dia mesti serta merta meletakkan jawatan. Jika EXCO Negeri pimpinan Pakatan didakwa kerana rasuah, dia tidak perlu meletakkan jawatan.

Jika seorang Pemimpin BN menyebut mengenai asal-usul etnik atau jika seorang ahli biasa UMNO mengatakan mereka harus balik ke negara asal mereka, maka BN adalah perkauman tegar. Sekiranya Pengerusi Pakatan memanggil sesuatu kumpulan etnik sebagai lanun dan meminta mereka kembali ke negara asal, tidak mengapa.

Hanya BN mesti mendedahkan dana politik mereka tetapi Pakatan tidak perlu.

Jika BN mengatakan bahawa Kit Siang akan menguasai Perdana Menteri kerana mereka mempunyai bilangan kerusi terbesar di Parlimen maka BN adalah perkauman. Sekiranya pemimpin DAP secara terbuka memberitahu seluruh negara  meminta mereka menggunakan Melayu untuk ‘skrew’ Melayu, ia tidak bersifat perkauman.

Sekiranya pembinaan projek hospital BN bernilai RM150 juta melangkaui tarikh jangkaan siap selama 2 tahun, BN akan dikatakan korup. Jika membayar untuk laporan sebanyak RM305 juta bagi projek Pakatan yang menelan kos sebanyak RM6.34 bilion dan berterusan lewat bertahun-tahun lamanya dan projek itu telah melepasi tarikh akhir untuk memulakan pembinaan selama 3 1/2 tahun, Pakatan tidak korup dan orang ramai tidak berhak bertanya mengenai projek tersebut.

Jika pemimpin BN menolak cabaran Pakatan untuk berdebat, ini bermakna BN ada sesuatu yang hendak disembunyikan atau pengecut. Sekiranya pemimpin Pakatan menolak cabaran BN untuk perdebatan, ia adalah kerana pencabar tidak layak berdebat dengan dia.

CEC DAP adalah pihak berkuasa tertinggi dalam menentukan ahli politik yang dituduh rasuah dan salah guna kuasa tidak bersalah – bukan mahkamah atau SPRM.

Sekiranya kerajaan negeri Pakatan memberikan wang kepada rakyat maka ini dianggap sebagai prihatin terhadap rakyat. Sekiranya BN memberi duit kepada rakyat maka ini adalah dedak.

Sekiranya negeri Pakatan menyumbang wang kepada badan Islam negeri, maka ini dianggap mempertahankan Islam. Jika BN memberi dana yang besar kepada JAKIM maka ini dianggap menggalakkan ekstremisme.

Jika kerajaan negeri Pakatan mengutip cukai hotel (yang mereka panggil cukai katil) maka ini adalah bagus kerana ia mempromosikan pelancongan. Sekiranya kerajaan BN mengutip cukai hotel maka ini dianggap bahawa kerajaan BN bankrap walaupun ia juga bertujuan untuk mempromosikan pelancongan.

Jika seseorang menyerang BN dalam talian maka dia dianggap sebagai hero walaupun ianya spam, karut dan pembohongan. Sekiranya seseorang menyerang Pakatan berdasarkan fakta-fakta yang boleh disahkan, maka dia adalah pemakan dedak atau cybertrooper.

Mahathir adalah korup, perkauman tegar dan pemusnah Malaysia ketika dia berada bersama BN tetapi bila Mahathir bersama Pakatan, dia benar-benar bersih suci dan penyelamat Malaysia.

Sekiranya BN menjual aset negeri secara rundingan terus tanpa tender, maka ini adalah rasuah. Jika Pakatan menjual aset negeri dengan menggunakan rundingan terus tanpa tender, maka ini merupakan keputusan strategik dan tidak menjadi kesalahan.

Jika seorang pemimpin meninggalkan BN menyertai Pakatan, bukan kerana rasa tidak puas hati, dia telah bertaubat dan dosa-dosanya dicuci sepenuhnya. Jika seorang pemimpin meninggalkan Pakatan maka dia telah dibeli atau tidak puas hati.

 

Comments (12)

 1. CyTro Hulu Selangor Oct 19, 2017 @ 21:20
 2. CyTro Hulu Selangor Oct 19, 2017 @ 21:20
 3. CyTro Hulu Selangor Oct 19, 2017 @ 21:22
 4. CyTro Hulu Selangor Oct 19, 2017 @ 21:22
 5. CyTro Hulu Selangor Oct 19, 2017 @ 21:22
 6. Anti-DAP Club Oct 19, 2017 @ 21:22
 7. Anti-DAP Club Oct 19, 2017 @ 21:24
 8. MNA Oct 19, 2017 @ 21:24
 9. Zam Deye Oct 19, 2017 @ 21:38
 10. ~mpa~ Oct 20, 2017 @ 19:15
 11. ~mpa~ Oct 20, 2017 @ 19:16

Leave a Reply