31.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 16, 2021

Kaedah SPRM selesai isu 1MDB jejas integritinya

#RuleOfLawRimba #KerajaanTomato #DosaDosaMahathir #PakatanHipokrit #AGTakTahuBahasaMelayu #DakwaDuluBuktiKemudian #PendakwaanPersepsi
———————–
Sejak Mei selepas Pakatan Harapan (PH) ambil alih kerajaan, Suruhanjaya Pencegahan Rasuan Malaysia (SPRM) memanggil beberapa individu bagi melengkapkan siasatan berkaitan 1MDB termasuk Datuk Seri Najib Tun Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor.

Bekas Perdana Menteri itu dipanggil memberi keterangan pada 22 dan 24 Mei di ibu pejabat SPRM manakala Rosmah pula pada 5 Julai.

Dalam pada itu, ramai lagi individu mungkin sudah dan akan memberi keterangan kepada SPRM selepas kenyataan Ketua Pesuruhjaya Datuk Seri Datuk Seri Mohd Shukri Abdull meminta pemilik akaun yang dibekukan berjumpa pihaknya.

Berdasarkan laporan NSTP, sebanyak 408 akaun bank membabitkan dana RM1.1 bilion dibekukan Pasukan Petugas Khas 1MDB setakat ini.

Pembekuan akaun bank dilakukan pada 26 dan 29 Jun lalu membabitkan akaun milik individu, parti politik serta badan bukan kerajaan (NGO).

Shukri di dalam kenyataannya juga meminta pemilik akaun yang dibeku membuat pengisytiharan serta memulangkan balik wang yang dikatakan ada kaitan dengan 1MDB.

Beliau juga memberi amaran kepada pemilik akaun sama ada individu, parti dan NGO supaya menyerahkan wang 1MDB secara sukarela, tetapi jika gagal tindakan undang-undang akan diambil.

Menurutnya, pihaknya akan memastikan semua wang 1MDB yang mengalir ke mana-mana akaun akan dikembalikan semula dengan menggunakan semua bukti dan maklumat yang ada.

Peliknya di dalam proses ini, SPRM sepatutnya menjalankan siasatan berdasarkan bukti yang ada bukannya Ketua Pesuruhjaya membuat kenyataan berbaur ugutan seperti itu.

Jika sebelum ini integriti SPRM kerap dipersoal termasuk cara membawa Shukri masuk semula menerajui suruhanjaya itu, kaedah diguna pakai sekarang sekali lagi menyebabkan integriti dan kredibiliti SPRM tercalar.

Adakah ini satu proses urus tadbir undang-undang yang bersih dan telus seperti diuar-uar pemimpin PH jika mereka memerintah negara?

Sedangkan dalam masa sama, pelbagai pihak mempersoal mengapa kes Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng ditolak ke tepi atau menyimpannya di bawah karpet.

Ini belum lagi ambil kira kes Najib yang dihadapkan ke mahkamah sedangkan kertas pertuduhan belum siap.


Rujukan:
https://pakdin.my/tag/sprm

https://pakdin.my/tag/shukri-abdull

Berita Berkaitan

Komen

  1. 牵一发而动全身,在希盟政府上任来,极力营造新人新作风的氛围,大砍前朝国阵政府所落实的数项大型基建计划,但是这当中不是工程喊停那么简单,有者甚至国与国之间的外交关系,以及整个国家经济的全局。

    在没有利好因素支撑下,分析员预测未来2年GDP增速可能因此减慢0.6%,而受到最大牵连的莫过于建筑领域,连锁效应迎面而来的,首先就是多家本地建筑企业受到冲击和影响,导致股价大跌,接着下来大马也将会面临失业潮。

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.