KDNK Malaysia Q4 – Pertumbuhan Melebihi Ramalan #pakdin.my

NEWSFLASH: Angka yang baru dikeluarkan menunjukkan bahawa pertumbuhan KDNK Malaysia bagi Q4 2016 adalah pada kadar 4.5%.

Ini adalah lebih baik berbanding dengan pertumbuhan KDNK Q4 di rantau ini seperti Indonesia (4.9%), Thailand (dijangka 2.8%) dan Singapura (1.8%).

Bagi tahun penuh 2016, pertumbuhan KDNK Malaysia adalah 4.2% berbanding 5% pada tahun 2014.

Walau bagaimanapun, ini adalah suku ke-2 berturut-turut pertumbuhan KDNK telah meningkat daripada suku sebelumnya – menunjukkan bahawa pertumbuhan Malaysia telah lebih cepat lagi dan mengarah kepada pertumbuhan KDNK yang lebih tinggi keseluruhan bagi 2017.

Walaupun tahun lepas menyaksikan pengurangan 4.2% dalam perbelanjaan Kerajaan, yang secara tradisinya memacu pertumbuhan KDNK, disebabkan oleh pendapatan petroleum yang lebih rendah adalah lebih daripada diimbangi oleh pertumbuhan dalam semua sektor dalam eksport dan perbelanjaan dan pelaburan swasta.

Ini adalah baik kerana ia menunjukkan bahawa peranan Kerajaan dalam ekonomi telah berkurangan berbanding dengan sektor swasta.

Akaun Semasa kita meningkat dua kali ganda dalam Q4 kepada RM12.2 bilion daripada RM6 bilion pada Q3 dan hanya RM1.9b bilion pada Q2 – menunjukkan lebih banyak wang telah dibawa masuk ke Malaysia.

Nampaknya Malaysia terus meningkat dan menjadi lebih kaya walaupun selepas pelbagai usaha PakaTun untuk meracun dan mensabotaj dengan propaganda yang kerap untuk melemahkan keyakinan pengguna dan pelabur.

PakaTun akan sekali lagi perlu menangguhkan ramalan mereka yang mengatakan “Malaysia akan bankrap / Negara gagal”.

20170216-ekonomi-malaysia-gdp-meningkat

Google

Berkaitan