24.6 C
Kuala Lumpur
Friday, October 2, 2020

Kegemukan mencetuskan tindak balas imun yang ‘menyulitkan’ terhadap Covid-19

  • Sel-sel lemak boleh menjadi tempat penyimpanan sel-sel kekebalan penting yang menyebabkan kurang ketersediaan
  • Atau sistem kekebalan tubuh boleh menjadi berlebihan, yang disebut sebagai ribut sitokin (cytokine storm)
  • Inilah cara untuk membantu orang yang terkena Covid-19

Para saintis menasihati para menteri Kerajaan untuk mencari mekanisme yang mendasari berpotensi yang menyebabkan peningkatan risiko kematian bagi pesakit obesiti.

Menurut data dari unit rawatan rapi, orang yang memiliki berat badan yang sihat adalah sebahagian kecil pesakit COVID-19 yang berada ditahap kritikal. Hampir tiga perempat melibatkan mereka yang memiliki berat badan berlebihan.

Dan data hospital NHS minggu ini menunjukkan bahawa kegemukan meningkatkan risiko kematian akibat coronaviruscoronavirus hampir 40 peratus.

Walaupun alasannya masih belum jelas, para saintis telah memberi amaran tentang kaitan potensi sistem kekebalan tubuh yang menyulitkan dalam menentang virus.

Sel-sel lemak – yang lebih banyak terdapat di dalam tisu orang gemuk – boleh menyimpan sel-sel imun yang penting, mengurangkan ketersediaannya di seluruh badan.

Atau ia boleh berubah dengan cara lain – tindak balas imun boleh menjadi terlalu berlebihan, yang dikenali sebagai ribut sitokin (cytokine storm), yang dianggap memainkan peranan utama dalam kematian COVID-19.

Belum ada data yang menunjukkan bahawa mereka yang obesiti lebih cenderung menangkap virus pembunuh di awalnya.

Para saintis bimbang kegemukan mencetuskan tindak balas imun yang ‘menyulitkan’ terhadap COVID-19, oleh itu jawatankuasa SAGE kerajaan menyiasat mengapa obesiti meningkatkan risiko kematian. pakdin.my

 

Menurut laporan ICNARC, orang-orang dengan berat badan yang sihat merupakan sebilangan kecil dari pesakit COVID-19 yang ktitikal. Hampir tiga perempat memiliki berat badan berlebihan (BMI 25 hingga 40+). pakdin.my

The Sunday Times melaporkan bahawa jawatankuasa SAGE akan menyiasat hubungan antara obesiti dan penyakit COVID-19 yang serius.

Ketika jumlah kematian virus di UK meningkay lebih dari 28.000 orang, pengumpulan data dari hospital NHS telah mendedahkan mereka yang paling berisiko.

Ini termasuk mereka yang mengalami kegemukan, mereka yang mempunyai keadaan kesihatan yang mendasari, dan orang yang mempunyai latar belakang “Black, Asian, and minority ethnic’ (BAME). Lelaki juga menyumbang lebih dari 70 peratus pesakit.

Terdapat bahagian yang lebih tinggi dari kalangan orang yang mengalami obesiti menerima rawatan kritikal berbanding pada populasi umum, menurut  Pusat Audit dan Penyelidikan Rawatan Rapi Nasional (ICNARC), yang mengumpulkan data dari hospital NHS.

Angka-angka, yang dikeluarkan pada hari Jumaat, berdasarkan sampel 7,542 pesakit kritikal yang disahkan menghidap Covid-19. Mail Online

Berita Berkaitan

Gagal sekat kandungan sensitif, Thailand ambil tindakan terhadap Facebook dan Twitter

BANGKOK ― Kementerian Ekonomi Digital dan Masyarakat Thailand memfailkan aduan kepada polis jenayah siber...

Pakar British, Australia maut ketika mematikan bom

HONIARA (PULAU SOLOMON): Dua pakar pemusnah bom dari Britain dan Australia maut dalam cubaan...

Komen

..

PRN Sabah & Pencapaian Najib – 17 DUN Dilawati, 12 Menang

Datuk Seri Najib Tun Razak berkongsi statistik “kejayaannya” membantu kempen BN dalam Pilihanraya Negeri Sabah yang baru lepas. Daripada...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan