[Video] Kelamai penentu status Rao

Cara memasaknya seperti lemang namun bentuknya pula seakan-akan dodol. Inilah keunikan ‘Kelamai’ iaitu sejenis makanan tradisi popular di kalangan masyarakat keturunan Rao, yang lazimnya disediakan ketika Aidilfitri.

- Advertisement -

Makanan ini semakin sukar ditemui, namun bagi memastikan kesinambungannya, sebuah keluarga keturunan Rao di Kampung Tersusun, Gopeng, pasti menyediakannya khusus untuk dijual kepada orang ramai sepanjang Ramadan.

Pengusahanya, Zaitun Makat, 84, berkata Kelamai ibarat juadah wajib ketika Aidilfitri, malah menjadi penentu kebesaran atau status sesebuah keluarga dalam masyarakat Rao suatu ketika dahulu.

“Bukan mudah hendak menyediakan bahan untuk memasak Kelamai, jadi ketika itu sekiranya sesebuah keluarga itu mempunyai makanan Kelamai di dalam rumahnya maka mereka akan dianggap sebagai seseorang yang hebat dan masyhur ketika itu,” katanya kepada BH.

Zaitun mengusahakan Kelamai sejak lebih 50 tahun lalu mengakui pembuatan makanan itu memerlukan kesabaran yang tinggi kerana perlu melalui peringkat penyediaan bahan yang rumit hingga memakan masa seminggu manakala tempoh memasaknya pula memerlukan selama lapan jam.

Beliau yang lebih mesra dengan panggilan Uci berkata, Kelamai diusahakannya dikaitkan dengan cerita terdahulu mengenai tiga wanita dari keturunannya yang ditinggalkan suami dan kemudian mengembara sambil menggendong anak dari Rao, Sumatera di Indonesia hingga akhirnya tiba di Kampar, Perak.

“Berdasarkan cerita, dalam perjalanan itu setiap seorang mereka membawa tiga batang Kelamai dan bergantung hidup dengan bekalan itu sepanjang tiga hari perjalanan mereka,” kata wanita yang memiliki 10 anak, 56 cucu dan 34 cicit itu.

Zaitun yang dibantu anak-anaknya menyediakan Kelamai setiap kali Aidilfitri berkata, bahan untuk membuat hidangan itu adalah beras pulut, gula merah, gula putih, tahi minyak dan kerisik, dengan juadah itu hanya dapat dinikmati selepas selesai keseluruhan proses penyediaan dan memasak selama hampir seminggu.

Beliau berkata, salah satu kelebihan Kelamai adalah makan itu boleh disimpan sehingga tiga bulan.

Katanya, buluh digunakan pula lebih tebal namun kulitnya akan dibuang terlebih dahulu berbanding buluh lemang yang terus digunakan dalam keadaan asal.

“Beras pulut yang sudah dikisar dicampur dengan gula merah dan diperam selama tiga hari, lebih sedap kalau diperam dalam pasu dan petua orang lama bancuhan peram itu jangan sesekali diintai.

“Setelah itu, malam sehari sebelum dibakar barulah bahan peram itu dicampur pula dengan dua bahan lagi iaitu kerisik dan tahi minyak serta segenggam tepung gandum sehingga sebati sebelum adunan dituang dalam buluh untuk dibakar menggunakan bara api selama lapan jam,” katanya.

Katanya, sesudah dibakar ia akan disejukkan sekurang-kurangnya dua sehingga tiga hari sebelum dihidangkan.

Sementara itu, anaknya, Noradidah Mokhtar, 52, berkata perusahaannya itu yang turut diusahakan bersama adik-beradik lain semakin mendapat perhatian apabila gambar pembuatan juadah tradisi keluarganya itu dimuat naik di dalam media sosial Facebook.

“Sekiranya ada keturunan Rao tidak mengenali apa itu Kelamai, itu bermakna dia bukan keturunan Rao ‘pior’ (tulen) kerana ia adalah makanan wajib keturunan kami.

“Syukur, setakat ini makanan tradisi keturunan kami ini mendapat sambutan.

“Kami juga ada membuat demonstrasi jika ada pelancong tempatan khususnya yang berketurunan Rao dan luar negara seperti Korea, Jepun, Indonesia, Singapura, Brunei termasuk United Kingdom yang mahu datang sendiri melihat cara pembuatan Kelamai, malah kebanyakannya datang untuk membuat kajian,” katanya.

Noradidah berkata, beliau berharap generasi baharu keturunan Rao di masa hadapan dapat menyambung legasi perusahaan agar ia tidak terus hilang atau dilupakan.

“Kami memang ada perancangan masa hadapan untuk mengembangkan makanan tradisi ini, namun di peringkat ini, kami akan terus memberi galakan kepada generasi baharu untuk menceburi bidang pembuatan Kelamai ini kerana ia mampu menambah sumber pendapatan,” katanya.

Katanya, sebanyak 160 batang Kelamai ditempah pada Aidilfitri tahun lalu dan tahun ini pula beliau sudah menerima 100 batang tempahan walaupun baru dua minggu umat Islam berpuasa.

“Tahun ini tempahan agak menggalakkan kerana selain daripada tempahan daripada pelbagai jabatan dan agensi, ada rakan-rakan yang mahu tempahan mereka dihantar ke luar Perak melalui pos,” katanya. BH-online

KELAMAI juadah bagi masyarakat Rawa, Indonesia yang dibakar di dalam buluh aur yang diperoleh di tepi sungai.

NORADIDAH Mokhtar (kanan) bersama Zaitun Makat menunjukkan bahan adunan beras pulut, gula merah, kerisik kelapa, tahi minyak dan gula putih ke dalam lemang sebelum dibakar di Kampung Tersusun Gopeng.

PENYEDIAAN bahan adunan beras pulut, gula merah, kerisik kelapa, tahi minyak dan gula putih ke dalam lemang sebelum dibakar di Kampung Tersusun Gopeng.

NORADIDAH Mokhtar menunjukkan kelamai yang siap dibakar di Kampung Tersusun Gopeng.

NORADIDAH Mokhtar membakar lemang kelamai di Kampung Tersusun Gopeng.

NORADIDAH Mokhtar menuang adunan tepung pulut, gula merah, kerisik kelapa, tahi minyak serta tepung gandum ke dalam lemang sebelum dibakar di Kampung Tersusun Gopeng.

Berita Berkaitan

Komen

......
Advertisment

Instagram

Terkini

Najib Saran UMNO Ambil Balik Parlimen Mersing Dari Abdul Latiff

Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad tiada keperluan untuk membuat kenyataan bahawa UMNO Sabah sudah tidak laku biarpun sudah melompat parti, kata Datuk Seri Najib...

Najib Saran UMNO Ambil Balik Parlimen Mersing Dari Abdul Latiff

Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad tiada keperluan untuk membuat kenyataan bahawa UMNO Sabah sudah tidak laku biarpun sudah melompat parti, kata Datuk Seri Najib...

Gading gajah di rumah Tun M jadi perhatian

Tun Dr Mahathir pada Ahad lalu memuat naik foto sedang menonton siaran langsung persidangan Parlimen Digital di Facebook melalui komputer riba. Namun menjadi tanda tanya...

37 Ditahan, Sambut Hari Jadi Menu Dadah

Seramai 37 individu termasuk enam wanita dengan tiga daripadanya warga Indonesia ditahan dalam keadaan lalok dipercayai mengambil dadah ketika meraikan sambutan hari lahir di...

Pawagam berkonsepkan tonton dalam kereta pertama di Malaysia

Akibat pandemik covid-19 yang melanda seluruh dunia, syarikat M-Junction telah memperkenalkan pawagam yang berkonsepkan tonton dalam kereta “drive in theatre” yang pertama di Malaysia...

Ekonomi Malaysia Dijangka Berkembang 6.3 – 7.5 Peratus Tahun Depan

Agensi-agensi antarabangsa mengunjurkan keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia pada 2021 akan berada dalam sekitar 6.3 peratus hingga 7.5 peratus, kata Menteri Kewangan Tengku...

Sering Dibaca

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan yang mendalam berhubung insentif dan proses pelaburannya yang akan menjadikan negara ini menonjol daripada yang...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Jan-Apr 2019 (tak ada krisis Covid): - Pinjaman baru: RM54.8b (termasuk bon samurai RM7.8b) - Bayaran balik hutang: RM17.7b - Hutang negara tambah RM37.1b. Jan-Apr 2020 (krisis Covid) -...

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.

Projek JUAL NEGARA oleh Rejim PH dah settle – jom kita bersorak dengan gembira

Dalam rundingan. Ramai yang minat. Sabar. Tapi mesti kasi settle. Syarikat lapangan terbang Malaysia Airports Berhad ada jual tak?