Home / :: BLOG :: / Kem Mahathir Mula Menyusun Serangan Terhadap Anwar, Terbaru Samakan Anwar Dan Rosmah Guna Jet Kerajaan

Kem Mahathir Mula Menyusun Serangan Terhadap Anwar, Terbaru Samakan Anwar Dan Rosmah Guna Jet Kerajaan

chegubard

1. Sepanjang kempen PRU ke 14 , 7 hari che’GuBard tidak dapat menggunakan facebook kerana diserang dengan ratusan ‘report’ kepada pengendali facebook sehingga akaun che’GuBard digantung. Ini menunjukkan betapa ada pihak yang sangat takut. Selepas PRU juga banyak kali terpaksa menukar kata laluan kerana banyak kali usaha serangan seperti ‘pishing attack’ menyerang ini termasuk menukar kata laluan email sehingga hampir seminggu lebih blog chegubard.blogspot.com gagal diakses. Ini semua usaha mereka yang takut dan ingin menyekat suara, mereka ingat mereka hebat dengan ramai tentera cyber berbayar.

2. Hari ini hari pertama blog chegubard.blogspot.com boleh digunakan sepenuhnya namun beberapa dokumen dalam email dan blog telah dipadamkan.

3. Merujuk semula kenyataan 12 Mei 2018, che’GuBard mengucapkan tahniah atas kejayaan rakyat menggunakan praktik demokrasi dalam PRU ke 14.

4. Selepas PRU banyak polimik berlaku, namun setakat ini tidak ada banyak perubahan berlaku, jujurnya yang ada kelihatan operasi ‘balas dendam’ dan belum ada lagi perubahan yang benar konkrit dan bersifat reformasi. Namun keadaan masih awal. Cuma diharapkan semua yang baru memiliki kuasa perlu cepat sedar dan sesuaikan diri kerana mereka bukan lagi pembangkang. Sebarang perbalahan perlu diselesaikan cara orang dalam kerajaan. Pengumuman dan aksi politik perlu dikurangkan dan dilakukan penuh hati hati.

5. Perkembangan seperti Stock market Malaysia mencatat angka negatif buat pertama kali tahun ini. juga Angka ‘outflow’ tertinggi sejak 2013 perlu perhatian khusus yang serius.

Kritikan Bloomberg juga seharusnya menjadi penyedar penting. Semua yang menjadi anggota kabinet kena faham bahawa ucapan mereka menjadi kata rujuk sebagai polisi negara, sentiasa menjadi bahan untuk dianalisa oleh para pelabur asing. Tidak boleh sesuka hati mengeluarkan kenyataan politik bagi analisis keadaan negara khususnya ekonomi.

kenyataan mengenai hutang negara RM1 trillion, kemudian dibetulkan dengan pengumuman hutang negara sebenar adalah RM 686.8 billion sahaja ada kesan natijahnya sekarang, kerana pelabur tidak suka pada ketidaktentuan .

Bloomberg menasihati, menteri kewangan tugasnya adalah untuk meyakinkan pelabur, supaya tidak lari dari negara kita.

“But for the finance minister to pursue that goal at the expense of his day job – of keeping the economy in good shape, and investors reassured – would be inexcusable.” – Bloomberg

6. Pembebasan Anwar atas titah DYMM Seri Paduka Baginda Yang diPertuan Agong juga sememangnya mengundang perbagai reaksi khususnya ketidak selesaan kem Mahathir. Selepas PRU ketika Anwar masih di hospital tentera cyber Mahathir Syed Akhbar Ali telah menulis fitnah dalam blognya yang menyatakan kononnya Zahid Hamidi hadir ke Hospital bertemu Anwar 11.00 malam untuk berunding. Malah dalam tulisanya dinyataan kiraan bagaimana Anwar (PKR) bergabung dengan Zahid (BN) juga Hadi (Pas) untuk membentuk kerajaan. Tulisan ini viral dan disalin siar oleh ramai pihak yang akhirnya ada yang mula mempercayai dan menulis amaran serta mendapat reaksi kecaman oleh netizen terhadap Anwar.

7. Hari ini pula kem Mahathir mula menyebar gambar keluarga Anwar menaiki jet rasmi Kerajaan. Antaranya Herman yang dikenali sebagai cytro taksub Mahathir juga menyiarkan gambar tersebut dengan komen menyatakan ini tidak bagus untuk Malaysia Baru. Malah ada yang menyamakan tindakan ini dengan tindakan Rosmah Mansor menggunakan jet kerajaan sebelum ini. SAMM sendiri antara yang awal mendedahkan butiran dan mengeluarkan kenyataan mengenai Rosmah menggunakan jet kerajaan sebelum ini.
http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2015/01/09/samm-kutuk-rosmah-guna-pesawat-kerajaan/

Untuk samakan tindakan Rosmah dan keluarga Anwar adalah sangat keterlaluan. Apa yang dikritik sebelum ini ialah kelayakan Rosmah menggunakan jet negara untuk dirinya sendiri dan jelas rekod penerbangan menunjukkan ia singgah di beberapa lokasi dan laluan yang sangat boleh dipersoalkan. Maka ia melibatkan perbelanjaan tambahan yang juga tinggi. Penerbangan yang menunjukkan keluarga Anwar menaiki jet kerajaan tidak sama kerana ia tidak melibatkan perbelanjaan tambahan yang serius. Sememangnya Azizah selaku Timbalan Perdana Menteri layak menaiki jet tersebut dan membawa keluarga untuk urusan rasmi dalam negara tidak melibatkan perbelanjaan tambahan yang serius kepada kerajaan.

8. Namun adakah ia harus disokong 100%, jawapanya tidak. Dalam negara dan rakyat diajak berjimat adalah bijak untuk anggota kabinet mengekalkan kesederhanaan dalam urusan. Malah Anwar sendiri perlu lebih bijak khususnya ketika ramai sedang memerhatikan terutama mereka di kem Mahathir yang tidak selesa dengannya. Hanya berdoa Anwar berjaya mencapai cita – citanya menjadi Perdana Menteri malah ia turut menjadi cita – cita ramai warga dalam dan luar negara. Namun jika tidak hati hati ada kemungkinan Anwar tersungkur kali kedua di tangan Mahathir.

(Visited 47 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

62 comments

  1. Nur Lailatul Saadah Nasharuddin

    Tgk dorg ni lbh dr mhthir…???dh nmpk mcm xsbr nk jd PM..

  2. Ferhad Naj

    Dulu puak2 dorang ckp dsr sekarang kena kat pemimpin dorang terus senyap..paling2 pun dorang ckp biarlah..dulu rosmah bole..

  3. Kay Maria

    cantik..game sebenar bru nk bermula..kita tgu episode siapa game siapa lepas ni..

  4. Ned Salleh

    Nak ronson ke admin …?????….

  5. Nick Nazwie

    Percaya la dgn chegubard ni….dia ni org yg kecewa…..haha

  6. Sepol Nizam

    Sama la macam png…ala dulu pun umno mng km bg cina jugak….masalahnya hampa kata nk ‘ubah’ ….lani jgn kira dulu…kalau dulu bn penang tak btul ka…main duit ka…dah 2 penggal png kena jajah…pasepa pa tk bg melayu jd km…ubah la…ni smpai dah jd KERAjaan pun masih km cina….senyap ja puak2 tu….chai kan….sel2 otak tk function…..kata A…..yeaaa AAAA….kata B….yeaaa BBB…….

  7. Aznol Azia

    dok diam diam lah Umno dan PAS.Jaga partikau tak usah tulis bahan FITNAH..Sultan pun dah bersuara! komen sikit.

  8. Master Midi Darul Mukmin

    Perkara nie dh settle, kritikan rakyat membina, nurul izzah sendiri dh mention perkara nie.. So DSAI dh naik flight kelas ekonomi.. Harap maklum..

  9. K-rol Nickman

    sama la yg dlm PH tu.. ramai yg kecewa … huhuhu

  10. Cl Ic Hé

    kesian tgk pyokong umno/bn. dlu kate ph fitnah, bnde btul pon kate fitnah, skrg dorg pulak nk fitnah ph. yela kn dh jd pembangkang..cerita x btul pon bole buat penyedap ati..tgn2 penyokong najib nih la yg buat mlaysia dekat nk bankrup dpt pemimpin tamak haloba. org umno/bn sendiri pon x suke najib. yg suke najib cume kroni, pembohong, penyangak dan penipu kpd rakyat. tidak lupe kpd pencacai juga. penjilat najib, kalau umno/bn dipimpin org yg bkn spt najib, mgkin bole menang. sbb najib la umno/bn melingkup..kalau btul2 penyokong umno/bn, msti korg kecewa dgn pemimpin (najib) sbb dh menjatuhkn maruah parti dan negara, tp masih lg nk jilat. apehal la, pape pon slamat membangkang. tp nk dpt balik kerajaan mmg mimpila. majoriti dh memilih ph. yg minoriti bole teruskn kje mengutuk k.

  11. Shadi Dino

    Kesian ye….sekarang malaysia dh menuju kebankrapan…..pelabur dh banyak lari…..sibuk pasal hutang dan najib….kalau xde bisnes mcm mana nak baya hutang……nanti terpaksa jual negara dkat china la

  12. Mohd Fairus

    kesian lg kat ko kene kencing dgn org politik yg gila sgt nak berkuasa,rafizi ckp harini menang esok minyak turun harga,mukhriz ckp harini menang esok gst mansuh,alih alih ganti sst 10%,haha..,menong la ko lepas ni brg naik harga

  13. Shadi Dino

    Kesian kan dgn rakyat…..kera jaan skrg sibuk dgn hutang negara dan serbu rmh najib je kerja…..pelabur dh banyak lari…..bisnes xde mcm mana nak baya hutang…..last2 tpaksa la jual negara kat china…..akhirnya kita menuju mcm yg selalu d war2 kan dulu

  14. Cl Ic Hé

    yg siasat skandal 1mdb sampai dipecat, dibunuh, disimen..jgn kate manusia la bole trime kekejaman mcm tu, xde ati perut eh ? kalau fitnah knp ade mayat ? siape yg bunuh ? knp yg terbunuh ade kaitan dgn siasatan ke atas 1mdb ?? sbb x jd kt keluarga sendiri, sape pon yg memimpin rakyat bole tgu dan lihat, same mcm diberi pd najib, dan najib la punca sbenar ngare akan bankrup disbbkn hutang yg ditinggalkn, tgu jela balasan Tuhan, dan giliran najib dah tamat sbb rakyat melihat, kuasa di tgn rakyat majoriti.

  15. Cl Ic Hé

    sikit2 china, jgn bg malu melayu la takut dgn org cina. sbelom nih najib dh deal byk pon dgn china. skrg die tinggalkn kudis utk PH tanggung, dn sume kesilapan najib akan pergi ke PH, dan org2 mcm korg nih la yg jadi batu api..snggup jd saksi kerosakn ngara sndiri, padahal ank2 cucu2 nk duduk ngare nih. 10 tahun lg najib memerintah, bankrup trus. skrg je dh berlambak hutang. xkn ade kemajuan utk pelapis akan dtg kecuali hutang.

  16. EricMicheal Yoong

    Tak sabar tunggu DSA jd PM. Siap la madey lepas ni haha. Tungguu kat dangdut ke nenek ned.

  17. EricMicheal Yoong

    Kamu puak kicap tak payah menyampuk la haha

  18. Zahari Zulkifli

    Xde sumber nk cri fakta.jd hntam ajelah. Ssh jd pbnkang ni klu xde y cerdik cr fkta.

  19. Zaimiabdullah Zaimiabdullah

    Ada jual popcorn nsk tambah stock…takut nanti sold out susah cari

  20. Khairuddin Noordin

    Aku takut kem anwar yg dulu buat undi xpercaya kt mader

  21. Mazelan Muda

    Xcukup masin ke kicap?..kikikiiiii

  22. Madi

    Sejak bila korang hormat sultan kakkakakakak….

  23. Wanie Winie

    Nampak sangat admin BN ni melagakan kan org ..busuk nya hati

  24. Halimabdul Rahimabdul

    Sejarah akan berulang…dekat2 DSAI nk jd pm nnti kita tgk drama

  25. Aznol Azia

    SK nak bagi adik jadi MB.. kau ingat ni PIBG ke..

  26. Ubi SK Said

    Sembang kempen blh la cakap apa pun…asyik2 naik condo je

  27. Gir Rizalo

    Lgbt puak2 PH ni klo ckp mmg bau taik jer..hancing plak tu

  28. Ubi SK Said

    Tak pe la…ramai cakap banyak bukti untuk disabitkan tp disekat ms pemerintahan Najib.now Najib dh xde, bukti2 tu pegi mana dah?

  29. Weng Mun

    Bro.. Biarkan diorang.. dlu kate Lim Kit Siang akan jadi PM malaysia, tapi tengok skrang? Diorang cuma nak takutkan Kawan melayu shj.. Cina langsung tak kisah apa bangsa jadi pm.. Kita cuma nak biar orang luar negara tau, Malaysia ni negara baek dan jadi balik Harimau Asia!

  30. Aznol Azia

    Weng Mun saya faham dan kita rakyat MALAYSIA BARU juga tidak terkesan.hanya golongan BAG birkin terasa panas..sikit hari nanti akan tertulis travelog from PAVILION to SUNGAI BULOH,kita tunggu.

  31. Pokok Dek Den Lah

    nak melaga apanya…terima sajalah pulangan paku buah keras…

  32. Sam Anwar Hussein

    Ko ni bodoh nak mampus sebab sokong ph. Apa kejadah bawak anak bini laki naik jet kerajaan.?

  33. AbeJa Ddy Cool

    Cl Ic Hé kau ni ketua hakim negara ke..chai arghh phuiii

  34. Badang Laksamana Temasek

    Kata atok. Sbb tu lu orang senang kena berak……. When asked by the media why he chose to take on the role of education minister, Tun Dr Mahathir quipped, “Because many people in Malaysia seem to be uneducated.”

  35. Cl Ic Hé

    sedih la tgk pakcik2 mlayu yg otak mcm xde fungsi. ade ke benda salah nk bela lg. btul masalah

  36. Che Noran Mohd Jelas

    Sbb DSAI buat statement kerajaan Tun M harus beri tumpuan kpd pentadbiran negara bukan mengutamakan kegiatan membalas dendam…
    Awas DSAI..u r not out of the doldrums yet with tok wan in power.

  37. Muhammad Yusof

    Jaga jaga dgn cybertroper UMNO yg giat aktif melaga lagakan PH.

  38. Nurul Ainul Abdul Rahman II

    Dulu kate mengate ..skang kena btg hidung …

  39. Mohd Affendi Ismail

    Cl Ic Hé Yg TPR yg kena simen tu dah terbukti jadi fitnah ye..berapa byk lagi fitnah PH akan terbongkar?

  40. Shadi Dino

    Eleh…dulu yg melalak kata jual negara kat china geng sapa

  41. Cl Ic Hé

    acai2, sanggup mkn duit penyangak nk idop senang..jilat pemimpin mcm tu xkn senang la. ape bengong la korg ni..bpe sen sgtla dpt smpai korg jd bodo jilat die sdgkn ngare hampir trgadai. bodo korg ni.

  42. Masnoor Daud

    kem umno tgh berkabung…jgn usik2 dia org

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.