24.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, November 29, 2020

Kematian Adib: Jangan tangguh bicara Thomas

Mahkamah Koroner di sini diminta untuk mempercepatkan prosiding permohonan komital (menghina mahkamah) berkaitan inkues kematian anggota bomba Muhammad Adib Mohd Kassim yang difailkan terhadap Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas.

Peguam yang mewakili keluarga Muhammad Adib, Mohamed Haniff Khatri Abdulla berkata ia kerana kes itu berunsur jenayah selain prinsip undang-undang pada masa kini yang tidak memberi kelonggaran pada mana-mana kes seperti itu ditangguhkan tanpa sebab yang kukuh.

“Prinsip undang-undang sekarang tidak memberikan kelonggaran untuk menangguhkan mana-mana prosiding (kes) semena-mena.

“Ia perlu ada hujah yang ketat (untuk tangguh), seperti kes Datuk Seri Najib Razak baru-baru ini di mana mahkamah mendapati kes yang berunsur jenayah tidak boleh ditangguhkan dan kes ini (komital) walaupun bukan 100 peratus jenayah tetapi ia tetap mempunyai unsur jenayah, jadi jika rujuk pada kes Najib tiada penangguhan boleh dibuat dan sepatutnya juga kes (komital) ini tidak ditangguhkan,” katanya ketika ditemui pemberita selepas sesi hujahan berhubung permohonan penangguhan prosiding komital tersebut.

Mengulas lanjut, Mohamed Haniff Khatri berkata pihaknya juga tidak mahu kes komital itu ditangguhkan kerana kes tersebut mendapat perhatian semua pihak termasuk masyarakat.

“Kalau kita nak lengahkan kes ini payahlah. Bagi kami, mahkamah sepatutnya melaksanakan budi bicara dengan menolak penangguhan prosiding komital ini,” katanya.

Terdahulu, dalam sesi hujahan di hadapan Koroner Rofiah Mohamad, Peguam Kanan Persekutuan S. Narkunavathy, berkata mahkamah mempunyai budi bicara mutlak untuk menangguhkan prosiding seperti yang dipohon oleh responden.


Mahkamah kemudian menetapkan 4 November ini sebagai tarikh keputusan permohonan penangguhan komital dihadapi Peguam Negara.

Sebelum ini, Tommy menyerahkan afidavit untuk menggantung prosiding perbicaraan komital tersebut berikutan beliau masih belum membuat keputusan sama ada akan memberikan keterangan di dalam kandang saksi ataupun melalui afidavit dalam perbicaraan komital dihadapinya.

Pada 16 Julai lepas, bapa Muhammad Adib, Mohd Kassim Abdul Hamid memfailkan permohonan perintah komital terhadap Tommy kerana menghina mahkamah berkaitan prosiding inkues bagi mencari punca kematian anaknya.

Permohonan sebelah pihak (ex-parte) itu dibuat melalui Tetuan Mohd Zubir Embong & Associate di Pejabat Pendaftar Mahkamah Koroner.

Muhammad Adib, 24, yang juga anggota Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) Balai Bomba dan Penyelamat Subang Jaya, cedera parah dalam rusuhan di tapak Kuil Sri Maha Mariamman, USJ 25, Subang Jaya pada 27 November tahun lepas dan menghembuskan nafas terakhir pada 17 Disember di Institut Jantung Negara. — Bernama

Berita Berkaitan

Cap palsu: Beli tunai kereta, motosikal mewah

Tiga lagi anggota Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam...

Selepas rugi RM9.95 bilion, Umno gesa Putrajaya semak kemampuan syarikat dilantik pulih TH

Umno hari ini menggesa Putrajaya supaya melihat semula kemampuan syarikat ditubuhkan ketika pentadbiran Pakatan...

Pendakwah selebriti direman lima hari membantu siasatan kes rogol

Pendakwah selebriti direman lima hari, mulai hari ini, bagi membantu siasatan kes merogol seorang...

Seorang lagi anggota PGA cedera ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

ALOR SETAR: Seorang lagi anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) cedera selepas terkena tembakan ketika...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...