Kembalinya nepotisme, kronisme

Lebih dua dekad lalu, rantau Asia Tenggara diserang keterujaan menentang nepotisme dan kronisme terutamanya di Malaysia dan Indonesia. Anak-anak muda di Indonesia dan Malaysia bangkit menentang pentadbiran yang dituduh melakukan kronisme, nepotisme dan korupsi. Dalam krisis kewangan serantau 1997/98, Datuk Seri Anwar Ibrahim (Timbalan Perdana Menteri Malaysia ketika itu) dan Dr H Muhammad Amien Rais (Indonesia) adalah antara pelopor gerakan kempen reformasi di Asia Tenggara sehingga terjadi demontrasi besar-besaran di kedua-dua negara.

- Advertisement -

Ketika Amien Rais membangkitkan rakyat Indonesia menentang pentadbiran Presiden Soeharto, Anwar hanya benar-benar menggerakkan kebangkitan massa apabila dipecat daripada jawatan Timbalan Perdana Menteri dan parti pemerintah UMNO.

Pada 1998 pentadbiran pimpinan Presiden Soeharto tumbang setelah berhadapan kempen dan demontrasi anti KKN – Korupsi, kolusi (kroni) dan nepotisme.

Pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad turut terjejas berhadapan tema sama dalam gerakan Reformasi Anwar.Gerakan reformasi Malaysia ketika itu percaya mereka berupaya melakukan apa yang dilakukan oleh rakyat Indonesia ketika menjatuhkan Soeharto. Bukan sahaja mereka yang yakin, malah dunia juga percaya kerajaan Barisan Nasional akan jatuh dalam demontrasi besar-besaran.

Begitu besar keyakinan tersebut sehinggakan Naib Presiden Amerika Syarikat (AS), Al Gore pada waktu itu menggunakan Forum Ekonomi Asia Pasifik (APEC) bagi memuji gerakan reformasi di Asia Tenggara.

Al Gore dalam ucapan APEC Kuala Lumpur 1998 menyatakan: ”Democracies have done better in coping with economic crisis than nations where freedom is suppressed. And so, among nations suffering economic crisis, we continue to hear calls for democracy and reform in many languages-people’s power, doi moi, reformasi. We hear them today-right here, right now-among the brave people of Malaysia.”Ucapan itu dilakukan di Kuala Lumpur di hadapan Dr Mahathir ketika Kuala Lumpur sedang berhadapan demonstrasi besar-besaran di jalan raya.

Apa yang tidak disedari oleh Al Gore, ucapan tersebut bukan sahaja tidak membantu sahabatnya, Anwar, malah menghakis kepercayaan sebahagian rakyat kepada gerakan reformasi di negara ini.

Reformasi secara revolusi di Malaysia juga tidak menjadi kenyataan realiti kerana sistem politik dan kepercayaan rakyat Malaysia terhadap kerajaan lebih tinggi. Ucapan sokongan AS menambah syak wasangka rakyat kepada Anwar.

Namun tiada siapa sangka 20 tahun selepas gerakan reformasi dan pembaharuan, mereka yang menjadi protagonis dan antagonis pada 1998 sekali lagi bergabung membentuk rejim nepotisme dan kronisme yang baharu.

Antagonis Reformasi 1998, Dr Mahathir mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-7 pada tahun lalu, dengan turut meletakkan anaknya, Mukhriz Mahathir sebagai Menteri Besar Kedah.

Anak-anak beliau yang lain iaitu Mirzan dan Mokhzani mula menunjukkan langkah baharu dalam pengambilalihan syarikat dan kontrak berkaitan kerajaan.
Beliau juga membawa masuk sahabat lama, Tun Daim Zainuddin sebagai penasihat kerajaan yang kini dilihat mencatur projek mega seperti Laluan Rel Pantai Timur (ECRL), MRT dan pengambilalihan syarikat cash cow seperti Lebuh Raya Utara-Selatan.Protagonis Reformasi 1998, Anwar turut terbaris dalam comeback kronisme dan nepotisme negara.

Anwar telah meletakkan isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai Timbalan Perdana Menteri. Anaknya, Nurul Izzah turut menjadi Ahli Parlimen di Permatang Pauh. Tidak cukup itu, Anwar menggunakan pengaruhnya untuk mengadakan pilihan raya kecil Port Dickson bagi membolehkannya kembali ke Parlimen.

DAP satu lagi watak protagonis dalam reformasi 1998 masih dikuasai oleh anak-beranak Lim. Lim Kit Siang berada dalam Majlis Pimpinan Pakatan Harapan yang menentukan polisi negara, manakala anaknya, Lim Guan Eng menjadi Menteri Kewangan.

Di kedua-dua kem Dr Mahathir dan Anwar, kroni lama dalam perniagaan menonjolkan kembali diri mereka sebagai penyumbang dana kepada satu lagi pertarungan epik merebut kuasa tahun hadapan.

Hari ini, penentang dan tertuduh amalan korupsi, kronisme dan nepotisme suatu masa dulu telah bergabung dan mengulangi sejarah 1990-an.
Anehnya, tahun hadapan juga seperti ulang tahun 1998, APEC akan diadakan di Kuala Lumpur. Dr Mahathir menyatakan beliau akan memikirkan peralihan kuasa selepas acara tersebut walaupun ada desakan melakukannya pada Mei 2020.

Adakah AS akan sekali lagi akan menyebelahi Anwar dalam menggesa Dr Mahathir berundur dalam APEC akan datang?

Ah! Malaysia Baharu rupanya sekadar mengulang catatan sejarah lama.

* Oleh Abd Jalil Backer

Berita Berkaitan

Komen

......
Advertisment

Instagram

Terkini

Najib Saran UMNO Ambil Balik Parlimen Mersing Dari Abdul Latiff

Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad tiada keperluan untuk membuat kenyataan bahawa UMNO Sabah sudah tidak laku biarpun sudah melompat parti, kata Datuk Seri Najib...

Najib Saran UMNO Ambil Balik Parlimen Mersing Dari Abdul Latiff

Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad tiada keperluan untuk membuat kenyataan bahawa UMNO Sabah sudah tidak laku biarpun sudah melompat parti, kata Datuk Seri Najib...

Gading gajah di rumah Tun M jadi perhatian

Tun Dr Mahathir pada Ahad lalu memuat naik foto sedang menonton siaran langsung persidangan Parlimen Digital di Facebook melalui komputer riba. Namun menjadi tanda tanya...

37 Ditahan, Sambut Hari Jadi Menu Dadah

Seramai 37 individu termasuk enam wanita dengan tiga daripadanya warga Indonesia ditahan dalam keadaan lalok dipercayai mengambil dadah ketika meraikan sambutan hari lahir di...

Pawagam berkonsepkan tonton dalam kereta pertama di Malaysia

Akibat pandemik covid-19 yang melanda seluruh dunia, syarikat M-Junction telah memperkenalkan pawagam yang berkonsepkan tonton dalam kereta “drive in theatre” yang pertama di Malaysia...

Ekonomi Malaysia Dijangka Berkembang 6.3 – 7.5 Peratus Tahun Depan

Agensi-agensi antarabangsa mengunjurkan keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia pada 2021 akan berada dalam sekitar 6.3 peratus hingga 7.5 peratus, kata Menteri Kewangan Tengku...

Sering Dibaca

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan yang mendalam berhubung insentif dan proses pelaburannya yang akan menjadikan negara ini menonjol daripada yang...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Jan-Apr 2019 (tak ada krisis Covid): - Pinjaman baru: RM54.8b (termasuk bon samurai RM7.8b) - Bayaran balik hutang: RM17.7b - Hutang negara tambah RM37.1b. Jan-Apr 2020 (krisis Covid) -...

Bimbang rusuhan di AS, harga minyak jatuh

NEW YORK – Harga minyak jatuh disebabkan rusuhan di bandar-bandar besar Amerika Syarikat (AS) ketika dagangan meningkat kerana pasaran optimistik Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Minyak...

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.