30 C
Kuala Lumpur
Friday, September 18, 2020

Kenali Handphone Cap Ayam – Elak Dari Membeli Dari Pameran Jualan Handphone

Berberapa minggu lepas ada pameran jualan henpon & kamera murah di tempat aku, ingatkan leh la rembat blackberry/Nokia 5800XM satu (kalau murah) sekali yang adoo, henpon made in china yang banyak dijual. Gampang.

Memang ada beza antara yang ori dan klon, jangan mudah tertipu, kawan², camner nak tau tu hah mari kita skodeng..

Blackberry yer baaang

 

1. Harga mak-aii Murah Gila ya amat
Kalau penjual yang baik dia akan bagitau, ini bukan ori encik, tapi biasanya diorang akan bantai cakap ini AP Singapore la, AP China la, AP Zimbabwe la, pelbagai cara diorang akan buat untuk anda terpedaya, tapi paling bangsat kalau diorang cakap ini henset ori, tapi jual harga original (biasanya yg jual on the road= beware)

2. Bentuk 100% sama tapi dalam of coz TAK SAMA
Sebagai pengguna yang bijak korang kena tau serba sedikit tentang henpon yang nak dibeli tu, apa aplikasinya, bentuknya, color henpon tu. Surf website pengeluarnya, lihat video di youtube bagaimana henpon tu berfungsi dan ulasannya

3.Perhatikan Tulisan Brand henpon
Masa beli cuba perhatikan tulisan pada henpon/kotak, selalunya klon ni dia tiru sejibik macam yang ori, tapi ada kes macam dulu Nokia jadi NOKLA, Sony Erricsson jadi SCNY ERICSSON/Suny Ericssom, Blackberry jadi Blueberry (kah kah ini kes lain)

4.Dual Sim Kad siap ada TV & WIFI bagai
Henpon klon memang dicipta sebegini untuk menambah tarikan kepada pembeli, padahal bukan best sangat pon feature tu, kalau MEMANG nak beli yang klon silakan, tapi kalau nak yang original, wifi mungkin ada tapi TIDAK untuk TV dan support dwi sim kad, jarang henpon Ori ada TV+ Dual Sim.

5. Cepat rosak dan tiada warranty sah dari penjual
Kenali pengedar sah jenama henfon terkemuka, Nokia pengedar sahnya ialah Zitron dan Avaxx, Sony Ericsson= Midland & Thorus, Samsung= FMG, henpon AP (Approve Permit) set selalunya ada warranty dari kedai itu sendiri,

Kalau henpon klon, nak warranty apa barang der? sebab tu elakkan membeli dari pameran handphone, online, mahupun individu tidak dikenali.

6. Kalau jual secara Online biasanya ditulis ALIKE atau LOOK ALIKE atau Replica
Elakkan berurusan dengan web jualan berisiko seperti Mudah.my di forum², laman sosial dan blog, sebaiknya beli dengan pengedar sah yang ada kedai, kalau pikir balik memang mahal sikit, tapi biar puas hati dan menang memakai bro, kalau beli cap ayam hati rasa tertipu, jiwa kacau, sudahnya henpon tu buat baling anjing, anjing pon tak mati.

Sama tapi tak serupa

Kalau anda rasa info yang saya tulis ini berguna, sebarkan/share pada teman² lain, sedih melihat bangsa sendiri tertipu, kerana henpon klon ini.

Kawan aku beria cakap telefon dia beli tu ori, tapi bila aku tengok..laaa klon rupanya, aku cuma senyum tapi dalam hati ada taman.. KESIAN, hidup² ditipu. RJUNA.net

Berita berkaitan:
Artis Remaja Nyaris Di Tipu Di Karnival Telefon Bimbit

Berita Berkaitan

Cucu Mahathir, Othman Mirzan Bangga Tidur Dengan Anjing Kesayangan

Nama cucu kesayangan Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia Tun Dr Mahathir Mohamad ini adalah Othman Bin Mirzan.  Beliau dengan penuh angkuh dan bongkak memuat...

5 Cadangan untuk Drama Thailand Romantis 2020 yang mesti anda tonton

Pada masa ini, selain drama Korea, drama yang berasal dari Thailand atau biasa disebut Lakorn juga digemari oleh masyarakat. Drama Thailand mempunyai jalan cerita...

Pokok Lidah Jin dalam rumah boleh jejas kesihatan

Pokok Lidah Jin atau juga dikenali sebagai pokok Lidah Mentua semakin mendapat tempat di hati kaum wanita untuk dijadikan dekorasi di dalam rumah. Bagaimanapun, seorang...

Jangan terlepas pandang kawasan pedalaman untuk 5G, kata pakar Korea

“Penduduk di kedua-dua kawasan bandar dan di luar bandar sepatutnya mendapat manfaat daripada pembangunan teknologi ini,” katanya di luar forum “Siri Unjuran Digital 2019: Membentuk Lanskap Digital”

Malas isi minyak? Nissan tawar kereta elektrik penuh

"Dunia yang lebih banyak kenderaan lektrik, lebih terhubung dan lebih berautonomi,"

Khasiat daun belalai gajah

TREND masyarakat moden hari ini yang bergantung sepenuhnya kepada perubatan klinikal punca generasi muda tidak lagi menghargai khasiat tumbuhan herba sebagai salah satu sumber...

Kedah rangkul gelaran Piala FA kali kelima

Kedah FA mengulangi kejayaan Piala FA 2017 di Stadium Bukit Jalil setelah menjinakkan Perak FC 1-0

Polis tahan pelawak terkenal terlibat kes gaduh

Polis menahan seorang pelawak terkenal selepas terlibat dalam satu kes pergaduhan di sebuah hotel dekat ibu negara, petang semalam.

Benarkah lelaki sukakan wanita berbadan ‘chubby’ ???

Ramai di kalangan wanita sanggup berhabis semata-mata untuk mengekalkan bendtuk badan yang menarik. Mereka sangat takut jika mengalami pertambahan berat badan dan berisi. Nanti takut susah mendapat pasangan hidup atau teman lelaki. 

Siti Sarah mohon maaf kepada masyarakat Orang Asli

Penyanyi Siti Sarah Raissuddin memohon maaf kepada semua rakyat Malaysia terutama masyarakat Orang Asli berhubung kontroversi video yang mencetuskan kecaman netizen terhadap dirinya, sejak...

Komen

..

Ekonomi Sabah menjunam dibawah Warisan kata Najib

Saya amat kagum dengan jawapan tipu diberi Shafie Apdal bahawa ekonomi Sabah merosot sejak mereka ambil alih pada tahun 2018 adalah salah kerajaan BN...

#PRNSabah: ‘Hukum kami jika mungkir janji’

Pentadbiran negeri di bawah Gabungan Rakyat Sabah (GRS) yang dibarisi Perikatan Nasional (PN), Barisan Nasional (BN) dan Parti Bersatu Sabah (PBS) sedia dihukum rakyat...

Najib cemuh Warisan isu janji manifesto

Bekas perdana menteri Najib Razak mencemuh Warisan selepas Presiden Shafie Apdal mempertikaikan dapatkah atau bolehkah manifesto Gabungan Rakyat Sabah dilaksanakan dan dicapai. Najib berkata manifesto...

Tiada sebab layan tuntutan Filipina terhadap Sabah – Hishammuddin

Malaysia tiada sebab untuk berunding dengan Filipina mengenai tuntutan negara itu ke atas Sabah kerana tidak pernah mengiktiraf tuntutan berkenaan. Pendirian itu diulangi Menteri Luar,...

PRN Sabah: Perikatan Nasional tiada rekod daftar parti

Naib Ketua Angkatan Muda Keadilan Malaysia, Syed Badli Shah B. Syed Osman mempertikaikan status pendaftaran Perikatan Nasional yang bertanding di PRN Sabah. Berikut adalah kenyataan...

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,343PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan

Ekonomi Sabah menjunam dibawah Warisan kata Najib

Saya amat kagum dengan jawapan tipu diberi Shafie Apdal bahawa ekonomi Sabah merosot sejak mereka ambil alih pada tahun 2018 adalah salah kerajaan BN...