25 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 24, 2021

Kenali Handphone Cap Ayam – Elak Dari Membeli Dari Pameran Jualan Handphone

Berberapa minggu lepas ada pameran jualan henpon & kamera murah di tempat aku, ingatkan leh la rembat blackberry/Nokia 5800XM satu (kalau murah) sekali yang adoo, henpon made in china yang banyak dijual. Gampang.

Memang ada beza antara yang ori dan klon, jangan mudah tertipu, kawan², camner nak tau tu hah mari kita skodeng..

Blackberry yer baaang

 

1. Harga mak-aii Murah Gila ya amat
Kalau penjual yang baik dia akan bagitau, ini bukan ori encik, tapi biasanya diorang akan bantai cakap ini AP Singapore la, AP China la, AP Zimbabwe la, pelbagai cara diorang akan buat untuk anda terpedaya, tapi paling bangsat kalau diorang cakap ini henset ori, tapi jual harga original (biasanya yg jual on the road= beware)

2. Bentuk 100% sama tapi dalam of coz TAK SAMA
Sebagai pengguna yang bijak korang kena tau serba sedikit tentang henpon yang nak dibeli tu, apa aplikasinya, bentuknya, color henpon tu. Surf website pengeluarnya, lihat video di youtube bagaimana henpon tu berfungsi dan ulasannya

3.Perhatikan Tulisan Brand henpon
Masa beli cuba perhatikan tulisan pada henpon/kotak, selalunya klon ni dia tiru sejibik macam yang ori, tapi ada kes macam dulu Nokia jadi NOKLA, Sony Erricsson jadi SCNY ERICSSON/Suny Ericssom, Blackberry jadi Blueberry (kah kah ini kes lain)

4.Dual Sim Kad siap ada TV & WIFI bagai
Henpon klon memang dicipta sebegini untuk menambah tarikan kepada pembeli, padahal bukan best sangat pon feature tu, kalau MEMANG nak beli yang klon silakan, tapi kalau nak yang original, wifi mungkin ada tapi TIDAK untuk TV dan support dwi sim kad, jarang henpon Ori ada TV+ Dual Sim.

5. Cepat rosak dan tiada warranty sah dari penjual
Kenali pengedar sah jenama henfon terkemuka, Nokia pengedar sahnya ialah Zitron dan Avaxx, Sony Ericsson= Midland & Thorus, Samsung= FMG, henpon AP (Approve Permit) set selalunya ada warranty dari kedai itu sendiri,

Kalau henpon klon, nak warranty apa barang der? sebab tu elakkan membeli dari pameran handphone, online, mahupun individu tidak dikenali.

6. Kalau jual secara Online biasanya ditulis ALIKE atau LOOK ALIKE atau Replica
Elakkan berurusan dengan web jualan berisiko seperti Mudah.my di forum², laman sosial dan blog, sebaiknya beli dengan pengedar sah yang ada kedai, kalau pikir balik memang mahal sikit, tapi biar puas hati dan menang memakai bro, kalau beli cap ayam hati rasa tertipu, jiwa kacau, sudahnya henpon tu buat baling anjing, anjing pon tak mati.

Sama tapi tak serupa

Kalau anda rasa info yang saya tulis ini berguna, sebarkan/share pada teman² lain, sedih melihat bangsa sendiri tertipu, kerana henpon klon ini.

Kawan aku beria cakap telefon dia beli tu ori, tapi bila aku tengok..laaa klon rupanya, aku cuma senyum tapi dalam hati ada taman.. KESIAN, hidup² ditipu. RJUNA.net

Berita berkaitan:
Artis Remaja Nyaris Di Tipu Di Karnival Telefon Bimbit

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.