27.2 C
Kuala Lumpur
Saturday, September 19, 2020

KENAPA CHINA COMMUNICATIONS CONSTRUCTION COMPANY (CCCC) MENGETUAI PEMBINAAN PROJEK LANDASAN KERETAPI PANTAI TIMUR (ECRL)?

Kepada Protun dan Pakatun jangan mudah menyebar perkara yang tidak sahih.

1. Bank Dunia mengenakan penggantungan terhadap China Communications Construction Company (CCCC) pada tahun 2011 berdasarkan siasatan isu lama sedekad yang lalu berkaitan dengan syarikat yang sebelum dipanggil China Road and Bridge Group, yang tidak lagi wujud.

2. Penggantungan yang telah dikenakan kepada CCCC kerana salah satu syarikat-syarikat yang telah di ambilalih mereka adalah hina Road and Bridge Group.

3. Penggantungan ini yang hanya menghalang CCCC untuk membuat projek menggunakan pinjaman Bank Dunia akan berakhir dalam masa dua bulan lagi iaitu pada Januari 2017.

4. Pada masa perjanjian bagi pembinaan Projek Landasan Keretapi Pantai Timur (ECRL) dimuktamadkan, penggantungan tersebut sudah tamat.

5. CCCC telah ditubuhkan pada tahun 2005 hasil daripada penggabungan China Harbour Engineering Company Group dan China Road and Bridge Group dan merupakan entiti yang baru sepenuhnya ..

6. China Harbour Engineering Company juga merupakan syarikat yang telah berjaya membina Jambatan Pulau Pinang ke-2 – disiapkan dalam lingkungan bajet dan mengikut masa yang ditetapkan – dan boleh dianggap sebagai mempunyai rekod yang amat baik di Malaysia.

7. Di Malaysia, syarikat kereta api China mempunyai rekod yang baik – termasuk pelbagai projek landasan berkembar, ETS yang popular dan kereta api malahan pembekal untuk koc KTM Komuter.

8. Di China sendiri, syarikat kereta api milik kerajaan mereka telah berjaya membina antara rangkaian kereta api dan kereta api berkelajuan tinggi yang terbesar di dunia dalam masa sepuluh tahun yang lalu, yang sepatutnya mendapat pujian.

9. Walaupun rangkaian kereta api mereka mempunyai landasan bersaiz 121,000 km, termasuk 19,000 kilometer, rekod keselamatan adalah baik pada tahun-tahun terakhir ini dengan hanya sedikit kejadian keretapi tergelincir atau kemalangan.

10. Satu-satunya kemalangan maut kereta api berkelajuan tinggi adalah pada tahun 2011 kerana kerosakan sistem isyarat – yang telah dilakukan siasatan dan dikenalpasti dengan pantas dan di perbetulkan oleh Kerajaan China.

11. Sepanjang tahun lepas, CCCC telah memenangi kontrak utama di serata dunia.

12. Malahan, pada tahun 2015, CCCC telah dipilih untuk melakukan projek tebus guna laut Gurney Drive bernilai RM2.3 bilion daripada Kerajaan DAP Pulau Pinang.

13. Jika ada masalah dengan CCCC, kami yakin Ketua Menteri Kerajaan DAP Pulau Pinang, Lim Guan Eng akan menjadi orang yang pertama membantah sepertimana dia berbuat demikian dengan cepat terhadap syarikat milik negara China, BUCG kerana kemalangan kren di Jalan Raja Chulan.

14. Malahan, pada bulan April 2015 yang lepas, Kerajaan Australia meluluskan penjualan Leighton Holding’s John Holland Group, salah satu syarikat pembinaan terbesar di negara tersebut.

15. The CCCC hari ini adalah berbeza daripada China Road and Bridge Group sebelum ini – samalah seperti China hari ini adalah sangat berbeza daripada China komunis era Mao Tse Tung atau Jepun hari ini tidak sama dengan tentera Jepun penceroboh dalam Perang Dunia II .

16. Adalah amat penting untuk mengambil perhatian bahawa CCCC dimiliki oleh kerajaan China dan oleh kerana kerajaan China akan memberikan pinjaman mudah dengan kadar faedah yang rendah untuk membiayai sepenuhnya projek ECRL ini, Kerajaan China mempunyai hak untuk melantik mana syarikat untuk mengetuai projek pembinaan ECRL.

17. Bukan sesuatu yang memeranjatkan apabila Kerajaan China memilih CCCC kerana ia adalah syarikat infrastruktur terbesar milik kerajaan China dan syarikat kerajaan ke empat terbesar pada keseluruhannya.

18. Fitch Rating telah mengesahkan ‘Long-Term Foreign Currency Issuer Default Rating’ (IDR) CCCC dan kedudukan kanan tidak bercagar kepada ‘A-‘.

https://www.fitchratings.com/site/pr/997730

Projek Landasan Keretapi Pantai Timur

20161102-ecrl-cccc-fitch-rating
https://www.fitchratings.com/site/pr/997730

 
https://pakdin.my/china-bina-biayai-projek-projek-landasan-keretapi-pantai-timur-ecrl/

Berita Berkaitan

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.

Mahathir cadang cukai bagi perniagaan online

“Perniagaan dalam talian yang berurusan secara terus telah menyebabkan perniagaan konvensional terjejas dan kutipan cukai perniagaan juga berkurangan.

Boleh simpan YB belot, tetapi kerusi PRU milik parti dahulu

“Kamu boleh simpan YB (ahli Parlimen) belot, tetapi kerusi (pilihan raya) tetap milik parti dimenangi dahulu.” Demikian kenyataan tegas Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri...
00:02:21

[Video] RPK Dakwa Mahathir Bakal Hilang RM100 Billion Jika Mukhriz Tidak Jadi PM

Ketika Mahathir dan kuncunya menaburkan dedak untuk mengutuk 1MDB bagi dimamah oleh penyokong dan kepada rakyat, ramai tidak tahu kisah sebenar Mahathir mahu menumbangkan...

Apa Salahnya Pulau Pinang Jadi Bandar Kristian? – Dr Ariffin Omar

(menara.my) – Senator lantikan parti DAP, Senator Dr. Ariffin S.M Omar berpandangan bahawa tiada apa yang perlu dirisaukan jika Pulau Pinang menjadi Bandar Kristian....

6 Ahli parlimen PAN akan umum keluar parti sertai PPBM?

Seramai enam orang ahli parlimen Parti Amanah Negara (PAN) dijangka akan menyertai menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dalam masa terdekat. Menurut sumber mereka memilih...

[Video] PPBM setuju sertai Muafakat Nasional

Presiden PPBM, Muhyiddin Yassin mengumumkan parti pimpinannya bersetuju menyertai Muafakat Nasional (MN), kerjasama antara Umno dan PAS. Beliau dalam satu rakaman video berkata, ia adalah...

Ekonomi negara jatuh berbanding kebanyakan negara dunia kerana salah urus

Bila bon Kerajaan Malaysia tidak lagi berada dalam indeks global, pelabur asing yang melabur dalam bon kerajaan terpaksa menjual dan membawa keluar duit mereka untuk melabur di dalam bon negara lain yang berada dalam indeks tersebut.

Lim Kang Hoo dari The Loaf ke Bandar Malaysia

Namun begitu sebuah syarikat bernama Ekovest Berhad melalui sebuah syarikat subsidiari mereka Duke Dining Sdn Bhd telah membeli keseluruhan saham The Loaf dan merancang untuk menghidupkan semula rangkaian bistro tersebut bermula tahun ini.

Mahathir dimalukan netizen di Facebook Perdana Menteri Pakistan

Kemeriahan sambutan luar biasa ke atas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad sempena lawatan negara ke Pakistan itu sedikit mendatangkan kecacatan apabila ruangan komen facebook Imran Khan dihujani dengan ribuan komen daripada rakyat Malaysia yang tidak berpuas hati dengan prestasi kerajaan pimpinan Dr Mahathir sejak kembali menawan Putrajaya.

Komen

..

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja hampir 120,000 rakyat Sabah tiada kerja. Ini gred F! 2. Kadar...

Najib persoal rekod bersih Warisan berkait projek jalan RM1.4 bilion

Bekas perdana menteri Najib Razak mempersoalkan rekod Warisan Plus sebagai kerajaan yang bersih dan telus sekali gus menuntut jawapan mengenai cara bagaimana kontrak projek...

Ekonomi Sabah menjunam dibawah Warisan kata Najib

Saya amat kagum dengan jawapan tipu diberi Shafie Apdal bahawa ekonomi Sabah merosot sejak mereka ambil alih pada tahun 2018 adalah salah kerajaan BN...

#PRNSabah: ‘Hukum kami jika mungkir janji’

Pentadbiran negeri di bawah Gabungan Rakyat Sabah (GRS) yang dibarisi Perikatan Nasional (PN), Barisan Nasional (BN) dan Parti Bersatu Sabah (PBS) sedia dihukum rakyat...

Najib cemuh Warisan isu janji manifesto

Bekas perdana menteri Najib Razak mencemuh Warisan selepas Presiden Shafie Apdal mempertikaikan dapatkah atau bolehkah manifesto Gabungan Rakyat Sabah dilaksanakan dan dicapai. Najib berkata manifesto...

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,343PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja hampir 120,000 rakyat Sabah tiada kerja. Ini gred F! 2. Kadar...