25.9 C
Kuala Lumpur
Wednesday, November 25, 2020

Kenapa Sallehin tidak pertikai pihak hina mahkamah, derhaka titah Sultan?

Apa guna Sallehin menjadi Exco Hal Ehwal Islam jika bersikap seolah tidak mentaati titah Sultan Selangor selaku ketua agama Islam negeri apabila gagal membela penguatkuasa JAIS yang menjunjung perintah baginda
Apa guna Sallehin menjadi Exco Hal Ehwal Islam jika bersikap seolah tidak mentaati titah Sultan Selangor selaku ketua agama Islam negeri apabila gagal membela penguatkuasa JAIS yang menjunjung perintah baginda

Sebagai seorang ‘khalifah’ atau pemimpin Sallehin Mukhyi,  Exco Hal Ehwal Islam, Permodenan Pertanian Dan Pembangunan Desa Selangor sepatutnya lebih berani bertanggungjawap dan tidak bersikap ‘cuci tangan’ dengan memberi jawapan mudah “tidak tahu” atau “tidak dimaklumkan” berhubung serbuan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) di Pusat Bible Malaysia (PBM) pada Khamis.

Sekalipun jika benar beliau tidak tahu atau tidak dimaklumkan, adalah kurang bijak untuk Sallehin menjawap demikian kerana ianya amat memalukan.

Dengan memberikan jawapan seperti itu, dengan pantas orang dapat menghidu pegawai dan penguatkuasa JAIS kemungkinan besar tidak akan dipertahankan atau dibela oleh ‘ketua’ mereka dan boleh juga dibuat kesimpulan seolah ada keretakan, tiada persefahaman atau rapuhnnya perpaduan pihak berkuasa agama Islam dalam menegakkan undang-undang Syariah di Selangnor.

Ia juga boleh ditafsirkan Exco Hal Ehwal Islam Selangor tidak benar-benar memahami undang-undang Islam negeri, bidang kuasa semua pihak atau agensi yang berkaitan termasuk bidang kuasa beliau sendiri sedangkan selepas Sultan selaku Ketua negeri serta agama Islam, Exco Hal Ehwal Islam, mufti, Pengarah JAIS, Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) adalah tergolong sebagai pemimpin.

Malah Sallehin patut malu apabila bekas presiden Majlis Peguam, Datuk Ambiga Sreenevasan ketika mengulas isu serbuan serta rampasan Bible oleh JAIS itu menyifatkan reaksi yang diberikan oleh pihak kerajaan negeri Selangor melalui Sallehin adalah menyedihkan.

Ambiga dilaporkan oleh akhbar Malay Mail berpendapat seolah-olah tidak wujud jawapan daripada kerajaan negeri atau boleh dikategorikan jawapan paling lemah.

“Bersembunyi di sebalik bidang kuasa sebagai alasan adalah menyedihkan,” kata Ambiga merujuk kepada kenyataan Sallehin bahawa JAIS bukan hanya melapor kepada beliau tetapi juga Sultan.

Timbalan Presiden Pertubuhan Jalur Tiga (JATI), Datuk Aidit Ghazali berkata, serbuan ke atas pejabat PBM di Damansara oleh JAIS semalam adalah selaras dengan titah Sultan Selangor, sekaligus tidak perlu pihak berkuasa agama Islam itu mendapatkan kebenaran Exco.

Menurut Aidit, tidak wajar untuk Sallehin selaku Exco Hal Ehwal Islam mempertikaikan serbuan itu, sebaliknya beliau perlu mempertahankan tindakan ‘anak-anak buahnya’ serta turut menjunjung titah Sultan.


“JAIS bertindak sebagai respon kepada titah Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor, dan ianya selari dengan enakmen dan fatwa yang telah digazet di negeri ini.

“Jadi exco Agama tak perlu risau, sebab JAIS itu memang kuasa dia, dan mereka melakukan serbuan atas Hal Ehwal Agama yang Ketuanya adalah Sultan sendiri, bukan Menteri Besar mahupun kerajaan negeri,” jelasnya kepada bnbbc.my.

Isu yang sebenarnya dipertikaikan oleh Sallehin bila diminta mengulas tindakan JAIS ialah pihak yang melanggar titah perintah Sultan, fatwa Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor serta undang-undang Islam Selangor hingga memaksa JAIS bertindak menggunakan kuasa yang ada padanya.

Sallehin juga sepatutnya tahu bahawa tindakan juga sejajar dengan keputuan Mahkamah Rayuan Oktober tahun lalu melarang majalah Herald-The Catholic Weekly menggunakan kalimah Allah dalam penerbitannnya.

Keputusan itu diicapai sebulat suara tiga hakim yang diketuai Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Seri Mohamed Apandi Ali serta hakim Datuk Abdul Aziz Abdul Rahim dan Datuk Mohd Zawawi Salleh.

Walaupun pihak gereja katolik mengemukakan rayuan di Mahkamah Persekutuan, namun sehingga keputusan rayuan di Mahkamah Persekutuan yang akan mula didengar 24 Februari ini diperolehi, maka keputusan Mahkamah Rayuan adalah terpakai.

Bagaimanapun Aidit dalam masa yang sama tidak menyalahkan Sallehin sepenuhnya.

“Beliau masih baru dalam sistem ini dan mungkin beliau masih belum tahu, tapi itulah hierarki yang perlu kita semua akur,” katanya lagi.-bnbbc.my

Berita Berkaitan

Anggota PGA maut ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

PADANG BESAR: Seorang anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang bertugas di pos sempadan Malaysia-Thailand,...

Lelaki maut alat pemadam api meletup depan rumah

SUNGAI PETANI: Lelaki maut selepas pemadam api kereta yang diletakkan di hadapan rumahnya di...

Tiga lagi MPV mewah bernilai RM750,000 disita SPRM

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyita tiga lagi kenderaan mewah milik ejen...

Lelaki hina agama Islam, ulama ditahan polis

KUALA TERENGGANU: Tindakan seorang lelaki membuat kenyataan jelek dan menghina beberapa tokoh agama dan...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Moratorium, fakta mana lagi harus diketengahkan? – Najib Razak

Media melapor keuntungan bank-bank Malaysia bagi suku ketiga 2020 (Julai hingga Sept) dijangka akan naik antara 25% hingga 30% lebih tinggi berbanding suku ke-2...