26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, October 23, 2020

Kenyataan berkala harga minyak elak spekulasi

RON 97

Kerajaan akan menimbang untuk mengeluarkan kenyataan berkala tentang sebarang perubahan mengenai subsidi bahan api bagi mengelak spekulasi mengenai kenaikan harga petrol.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Hasan Malek berkata tindakan ini akan diambil bagi mengelak timbulnya spekulasi mengenai kenaikan harga minyak oleh sesetengah pihak.

“Kalau ada permintaan supaya kita buat berkala (kenyataan), kita akan usahakan sebab kita ini kerajaan yang berlandaskan sokongan rakyat. Kalau perlu, kita akan keluarkan kenyataan dari semasa ke semasa,” katanya kepada ketika dihubungi di sini hari ini.

Hasan Malek berkata demikian ketika mengulas serta menafikan penyebaran maklumat kononnya harga minyak RON95 naik sepuluh sen kepada RM2.20 seliter tengah malam ini.

Beliau berkata akibat penyebaran maklumat palsu oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab itu telah menyebabkan pembelian panik di stesen-stesen petrol hari ini.

“Sebenarnya, saya menghadiri mesyuarat Kabinet pagi tadi yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, namun kita tidak bincang pun soal harga minyak naik kali ini.

“Oleh sebab itu, saya sebagai Menteri, menafikan spekulasi itu, malah kecewa kerana masih ada segelintir orang yang hendak buat cerita tak betul ini. Bagi saya, mereka ini berniat jahat,” katanya sambil meminta perbuatan yang tidak bertanggungjawab ini dihentikan.


Berita Berkaitan

Jumpa mayat reput di belakang kuil

Taiping: Mayat reput ditemui penduduk di kawasan semak belakang kuil di Taman Zenith, di...

Dah memang cara Mahathir dari dulu, Najib beritahu Ram Karpal

Ahli Parlimen DAP Ramkarpal kata dia kesal pernah kerjasama dengan Tun Mahathir. Ramkarpal juga dakwa...

Polis tahan 31 individu berhibur dalam parti tertutup

ISKANDAR PUTERI: Polis menahan 31 individu dipercayai mengadakan parti tertutup di dua kediaman dalam...

Najib sindir MB Selangor rakam gambar hidu botol dan ‘up’ di FB

Ahli parlimen Pekan, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak melemparkan kritikan pedas terhadap...

Komen

..

Dah memang cara Mahathir dari dulu, Najib beritahu Ram Karpal

Ahli Parlimen DAP Ramkarpal kata dia kesal pernah kerjasama dengan Tun Mahathir. Ramkarpal juga dakwa Tun Mahathir telah musnahkan sistem kehakiman untuk penjarakan ramai orang...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,358PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan