28.9 C
Kuala Lumpur
Tuesday, October 20, 2020

Kenyataan “Koo Koo LGE” tak masuk akal

#UneducatedMinister #RejimKerajaanTomato

Tahun 2016
Hasil kerajaan persekutuan: RM 212.42 billion
Perbelanjaan mengurus: RM 210.173 billion
Lebihan / Defisit: RM 2.247 billion

Tahun 2017
Hasil kerajaan persekutuan: RM 225.337 billion
Perbelanjaan mengurus: RM 219.91 billion
Lebihan / Defisit: RM 5.427 billion

Lihat sini: http://www.treasury.gov.my/pdf/ekonomi/dataekonomi/2017/1.2_FGFP_ER_1718.csv

Kebiasaannya, kerajaan akan cuba meningkatkan hasil pendapatan dan mengurangkan perbelanjaan.
Berbeza pula dengan Kerajaan PH. Mereka ‘meningkatkan’ perbelanjaan kos projek mega dan ‘mengurangkan’ hasil pendapatan negara.

Kos ECRL dan LRT3 sudah bertambah. Bermakna perbelanjaan juga sudah pasti bertambah.
Hasil pendapatan pula dikurangkan dan Crazy KooKoo LGE kata dia boleh ‘jimatkan’ sebanyak RM 21 billion hasil kutipan cukai.

Lebihan hasil/Defisit pada 2017 adalah RM 5.427 billion sahaja. RM 21 billion jauh lebih besar dari RM 5.427 billion. Hasil pendapatan melalui export negara juga sudah berkurangan berikutan penurunan permintaan minyak sawit dan durian. Tambahan pula dengan 3 months tax holiday. Hasil negara berkurangan lebih banyak daripada RM 21 billion.

Lepas ni kerajaan akan potong lagi perbelanjaan.

Pekerja kerajaan dah potong, bonus dah potong, tahfiz dah potong, nelayan dah potong, MyBrain pun dh potong. Subsidi pun dah tak boleh bagi banyak lagi.

Si Rafizi tu suruh bersyukur pulak, katanya kerajaan PH dah belanja RM1.4 bilion untuk subsidi petrol dan diesel sejak 10 Mei hingga kini. Baru belanja subsidi minyak 3 bulan dah bising. Belum 5 tahun lagi.

Baru tau susah kan?






Berita Berkaitan

UMNO, Pas setuju Muafakat Nasional didaftar secara rasmi

UMNO dan Pas mencapai persetujuan untuk mendaftarkan Muafakat Nasional (MN) secara rasmi dengan Pendaftaran...

Warisan punca peningkatan Covid-19, bukan GRS atau saya – Musa Aman

Saya berasa terpanggil menulis surat ini bagi menjelaskan punca sebenar peningkatan kes Covid-19 di...

UMNO-PAS kekal muafakat!

Mengiringi Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengadakan pertemuan dengan Presiden PAS...

UMNO nafi keluar surat sokong Anwar jadi PM

Surat yang mulanya disebarkan melalui portal berita MalaysiaNow memperlhatkan surat tersebut dalam bentuk format...

Komen

..

Najib sindir MB Selangor rakam gambar hidu botol dan ‘up’ di FB

Ahli parlimen Pekan, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak melemparkan kritikan pedas terhadap Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari berhubung isu pencemaran...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,358PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan