Wednesday, June 23, 2021
POLITIKKenyataan Perdana Menteri, Mahathir mengenai isu kuil Seafield sangat lemah

Kenyataan Perdana Menteri, Mahathir mengenai isu kuil Seafield sangat lemah

Kenyataan YAB PM bahawa kekecohan di Kuil Sri Maha Mariamman di Seafield sebagai kejadian jenayah bukannya isu agama dan perkauman sangat aneh.

Beliau mahu meyakinkan rakyat bahawa ia isu jenayah namun gagal mengawal Menteri dan EXCO kerajaan Negeri bawah pimpinannya dari memainkan sentimen agama dan kaum.

Memang ini sepatutnya bukan hal agama dan kaum. Namun Menteri beliau yang menimbulkan keadaan tegang ini.

Jika ini bukan hal agama dan perkauman seperti kata YAB PM, mengapa ada Menteri kabinet beliau menolak keputusan Mahkamah dan persetujuan pihak pentadbir kuil untuk berpindah?

Bukankah kenyataan penolakan keputusan mahkamah oleh seorang Menteri dari Hindraf merupakan satu kenyataan perkauman dan berunsur ektremis agama?

Angkuhnya kerajaan ini keputusan Mahkamah boleh ditolak jika tidak sesuai dengan kehendak penyokong mereka?

Penganut agama Hindu secara keseluruhannya tidak wajar tertipu dengan Hindraf dan mereka yang cuba menghasut sentimen agama.

Cuba pertimbangkan fakta ini. Pihak pengurusan kuil telah menerima keputusan Mahkamah yang memihak kepada pemaju One City. Walaupun menang syarikat terbabit bersetuju menyumbang RM1.5 juta kepada kuil tersebut.

Kemudian berlaku pergeseran dalam pemilikan kuil tersebut antara Chellappa dan Nagaraju. Akhirnya Mahkamah memihak kepada Chellappa.

Jadi penganut agama Hindu yang berkumpul dan mencetuskan ketegangan perlu memikirkan secara rasional, ini isu penindasan agama Hindu atau perebutan kuasa dalam kuil sahaja?

Sangat malang buat Malaysia apabila Menteri Perpaduan dari Hindraf dan Exco Selangor beragama Hindu bukan cuba meredakan keadaan; tetapi lebih kepada membakar sentimen dengan menyalahkan pelbagai pihak lain yang tiada kena mengena dengan kuil tersebut.

Lebih malang buat Malaysia apabila Perdana Menteri yang mengatakan mahu menjadi “Harimau Asia” takut untuk menegur Menteri dan Exco ini kerana bimbang hilang kuasa.

Harimau sudah jadi kucing jalanan.

https://pakdin.my/tag/kuil-seafield

Berkaitan:

Terkini

Popular

Video

20 COMMENTS

  1. Kita tunggu siasatan polis. Pk pun x logik utk peguam tu upah gangster sdgkn diorg dah menang kes pun. Dan septutnya kuil tu bakal dirobohkan pd jam 7 pg pd hari kjadian dgn kawalan pihak polis. Jadi apa logiknya diorg plak upah samseng sbb tindakan tu akan merugikan syarikat tu sendiri. Tapi pe2 pun, tunggula siasatan. Kbnaran akn terserlah.

  2. Lemah la.. sebab madey bukan duduk kerusi umno.. kalau madey duduk krusi kukuh umno.. baru la berani.. sekarang tompang duduk tepi2 je.. mana brani suara.. suara semua di kawal oleh yang banyak kerusi… Deyyyy

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here