Kenyataan Pemangku Menteri Pengangkutan Mengenai Operasi Mencari #MH370 – 22/03/2014 (video)

Berkaitan

Terkini

MH370-hishamuddin-pc-2203

Berikut kenyataan Menteri Pertahanan dan Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein pada taklimat media mengenai pencarian pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370, di Sepang, Selangor hari ini:

Usaha diplomatik, logistik dan teknikal berterusan dilakukan dalam pencarian MH370. Dalam kita menjalankan operasi mencari dan menyelamat, penekanan keseluruhn tetap sama: menggunakan segala kaedah yang ada bagi memperkecil kawasan pencarian di kedua-dua koridor.

Perkembangan Operasi

Di koridor utara, sebagai respons kepada nota diplomatik, kita boleh mengesahkan China, India, Pakistan, Myanmar, Laos, Kyrgyzstan dan Kazakhstan secara verbal memaklumkan operasi mencari dan menyelamat, berdasarkan analisis awal, tiada pengesanan pesawat pada radar mereka.

Di koridor selatan, hari ini dua Ilyushin IL-76s dari China akan tiba di Perth untuk memulakan operasi. Shaanxi Y-8 yng tiba semalam akan beroperasi di Pangkalan Udara Subang di Malaysia. China turut menghantar tambahan dua kapal dari Laut Andaman untuk menyertai lima kapal China yng sudah berada di koridor selatan.

Dua pesawat India, P-8 Poseidon dan C-130 Hercules tiba di Malaysia pada 18:00 malam tadi bagi membantu operasi.

HMS Echo kini berada di Teluk Parsi dan dalam perjalanan ke koridor selatan. Kapal ini dilengkapi alat sensor canggih yang membolehkan ia mencari di bawah air secara berkesan.

Kawasan mencari Asutralia.

Lima pesawat dan dua kapal dagang terlibat dalam operasi mencari dan menyelamat di sekitar objek-objek dikenal pasti oleh pihak berkuasa Australia, lebih kurang 2,500km barat daya Perth. Walaupun penglihatan pencarian bertambah baik semalam, tiada kelihatan objek yang dicari.

Operasi berterusan, dan hari ini mereka merancang untuk mencari kawasan kira-kira 10,500 batu nautika persegi.

Pusat Penyelarasan Menyelamat Australia menjangka enam pesawat, empat milik tentera dan dua awam akan mencari kawasan tersebut secara visual. Dua kapal dagang akan turut hadir semasa operasi mencari, dan HMAS Success dijangka tiba di kawasan pencarian pada 14:30 hari ini.

Secara umum, keadaan di selatan koridor adalah sangat mencabar. Kedalaman laut adalah antara 1,150 meter dan 7,000 meter. Di kawasan yang kemungkinan dua objek di kenal pasti pihak berkuasa Australia, arusnya kuat dan laut bergelora.

Amaran Taufan Trofika Gillian telah dikeluarkan, di koridor selatan. Angin terlalu kencang dan laut bergelora dijangka di sana hari ini.

Taklimat Keluarga

Taklimat kepada keluarga di Kuala Lumpur semalam berjalan lancar. Namun taklimat di Beijing, kurang produktif. Walaupun dengan niat terbaik, saya difahamkan wujud suasana tegang.

Saya menerima laporan dari pasukan peringkat tinggi Malaysia, selain salinan deklarasi dari keluarga China. Saya telah meminta Kementerian Luar, beserta pihak berkuasa di China, menyiasat apa yang berlaku.

Kami akan terus melibatkan keluarga-keluarga tersebut. Kami berusaha gigih dengan pihak berkuasa China dan kumpulan kerja China untuk menyediakan suasana yang lebih kondusif untuk taklimat. Saya telah mengarahkan pasukan teknikal saya untuk mengkaji semula kedua-dua taklimat agar kita dapat memperbaikinya.

Kami merayu kepada semua pihak agar memahami semasa keadaan luar biasa dan sukar ini. Rayuan saya kepada semua keluarga, di mana mereka berada, adalah sama: kami akan melakukan segala yang ada di bawah kuasa kami untuk terus memaklumkan kepada anda.

Transkrip

Transkrip asal perbualan antara MH370 dan pihak kawalan udara Malaysia berada dengan pasukan siasatan, di mana ia sedang dianalisis.

Seperti amalan standard dalam siasatan seperti ini, transkrip berkenaan tidak boleh dimaklumkan kepada umum pada peringkat ini. Namun saya boleh mengesahkan bahawa transkrip itu tidak menunjukkan sebarang perkara luar biasa.

Butiran Kargo

Berhubung kargo MH370, butiran kargo berada dengan pasukan penyiasatan, dan akan dikeluarkan pada masa yang sesuai.

Siasatan awal mengenai butiran kargo tidak menunjukkan sebarang kaitan dengan sebarang perkara yang mungkin menyumbang kepada kehilangan MH370.

Seperti yang dimaklumkan semalam, semua kargo yang dibawa di atas MH370 menepati piawaian Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa dan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa.

Penutup

Sejak dua minggu lepas, pencarian MH370 menghadapi pelbagai cabaran. Daripada imej satelit dan kenyataan saksi, kami telah mengikuti setiap petunjuk dan menyiasat setiap kemungkinan.

Hari ini kami memfokus kepada petunjuk-putunjuk dari imej satelit yang diumumkan pihak berkuasa Australia pada Khamis. Kami terus dimaklumkan dengan perkembangan semasa oleh pihak berkuasa Australia pada setiap waktu.

Saya tahu keadaan tidak menentu ini telah menyukarkan semua pihak, terutama bagi keluarga berkenaan. Kami berharap dan berdoa agar pencarian sukar ini dapat diselesaikan, dan membawa kepada pengakhiran kepada mereka yang pihak keluarga berada di atas pesawat.

Saya ingin mengambil kesempatan di sini untuk mengucapkan terima kasih kepada kesemua 26 negara yang bersama kami dalam usaha ini; dari orang biasa kepada pihak tertinggi kerajaan.

Saya juga ingin menyampaikan penghargaan khas kepada mereka dari kesemua negara yang meletakkan diri mereka dalam pencarian MH370.

Semasa kita bercakap, ada orang yang belayar melalui taufan untuk membantu mencari pesawat yang hilang. Kami sangat berbesar hati kepada semua rakan kami di atas usaha mereka.

 

Leave a Reply