27 C
Kuala Lumpur
Tuesday, November 24, 2020

Keputusan rayuan permohonan ke IPTA boleh disemak mulai esok

wpid-keputusan-rayuan-ipta-web.jpg

Keputusan rayuan permohonan kemasukan ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan Politeknik Premier bagi program Pengajian Lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)/Setaraf boleh disemak mulai pukul 12 tengah hari esok.

Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi Prof Datuk Dr Asma Ismail berkata, calon boleh membuat semakan keputusan di http://upu.moe.gov.my, https://jpt.utm.my, http://jpt.uum.edu.my, https://jpt.unimas.my dan http://jpt.ums.edu.my.

Beliau berkata mereka juga boleh menyemak keputusan rayuan ke IPTA dengan menghubungi Hotline 03-8870 6767, Helpline 03-8870 6777, talian am 03-8870 6755/6766 atau menerusi khidmat pesanan ringkas dengan menaip UPU RESULT [nombor kad pengenalan] dan hantar ke 15888.

“Pemohon boleh membuat semakan tawaran dan mencetak surat tawaran rasmi menerusi laman web rasmi IPTA berkaitan atau Jabatan Pengajian Politeknik mulai esok,” katanya dalam kenyataan, di Kuala Lumpur hari ini.

Beliau berkata sejumlah 39,107 calon mengemukakan rayuan untuk kemasukan ke program pengajian peringkat Asasi/Diploma di IPTA/Politeknik Premier bagi sesi Akademik 2014/2015.

Asma berkata Kementerian Pendidikan tidak pernah melantik mana-mana ejen atau wakil dalam pengurusan pemilihan kes rayuan ke IPTA.

Beliau berkata semua pengurusan pengambilan diselaraskan oleh Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar, Jabatan Pengajian Tinggi dengan mengguna pakai dasar, prosedur serta kriteria pemilihan yang ditetapkan kementerian.

“Keputusan rayuan adalah muktamad. Dasar kementerian tidak membenarkan sebarang pertukaran program pengajian di dalam IPTA/Politeknik Premier atau antara IPTA/POliteknik Premier,” katanya.

Beliau berkata, sekiranya tiada sebarang tawaran diterima daripada IPTA/Politeknik Premier sehingga 30 Jun 2014, rayuan hendaklah dianggap gagal.

Berita Berkaitan

Lelaki maut alat pemadam api meletup depan rumah

SUNGAI PETANI: Lelaki maut selepas pemadam api kereta yang diletakkan di hadapan rumahnya di...

Tiga lagi MPV mewah bernilai RM750,000 disita SPRM

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyita tiga lagi kenderaan mewah milik ejen...

Lelaki hina agama Islam, ulama ditahan polis

KUALA TERENGGANU: Tindakan seorang lelaki membuat kenyataan jelek dan menghina beberapa tokoh agama dan...

[Video] Pesawat ringan mendarat cemas dikendali juruterbang profesional

KULAI: Kerosakan enjin dipercayai menjadi punca pesawat ringan jenis Beechcraft Bonanza N5045B, mendarat cemas...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Moratorium, fakta mana lagi harus diketengahkan? – Najib Razak

Media melapor keuntungan bank-bank Malaysia bagi suku ketiga 2020 (Julai hingga Sept) dijangka akan naik antara 25% hingga 30% lebih tinggi berbanding suku ke-2...