23.3 C
Kuala Lumpur
Friday, October 2, 2020

Kerajaan Brunei kurangkan bajet

Ini semua salah Najib dan 1MDB

brunei-economy-empty

Sebagai langkah penjimatan, kerajaan Brunei mengumumkan bajet berjumlah RM3.02 bilion (B$1.02), iaitu pengurangan sebanyak RM590 juta (B$199 juta) bagi perbelanjaan pengurusan dan pembangunan tahun fiskal 2016-2017.

Menteri Kewangan II, Mesyuarat Majlis Undangan Negeri, Pehin Orang Kaya Laila Setia Awang Abdul Rahman Ibrahim memberitahu, pembentangan bajet itu menyaksikan pembayaran gaji kakitangan awam dikurangkan sebanyak 2.3 peratus berbanding tahun sebe­lumnya, iaitu penurunan kepada RM 169 juta (B$57 juta)

Selain pengurangan gaji, beliau berkata, bajet untuk perbelanjaan berulang dikurangkan sebanyak 6.1 peratus kepada RM1.6 bilion (B$530 juta) dan perbelanjaan khas sebanyak 27.2 peratus kepada RM1.3 bilion (B$437 juta)

“Dalam fiskal yang baharu ini, kementerian akan terus menyokong polisi dasar mesra perniagaan dan pelaburan sebagai usaha untuk menambah baik aktiviti pelaburan negara,” katanya kepada media Brunei dalam sesi persidangan di Bangunan Dewan Majlis Perundangan Brunei, Khamis lalu.

Tambah Abdul Rahman, kaedah belanjawan berasaskan input yang dilaksanakan oleh Kementerian Kewangan sekarang akan digantikan sepenuhnya dengan kaedah program Bajet Berprestasi pada tempoh 2016/2017.

“Ia merupakan sebahagian daripada proses Pembaharuan Pengurusan Kewangan Awam untuk mencapai sasaran petunjuk prestasi utama (KPI) yang ditetapkan sepanjang tahun ini dan hadapan,” katanya yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

Berita Berkaitan

Eksport getah asli negara meningkat

Eksport getah asli Malaysia meningkat 17.6 peratus pada Julai 2020 kepada 45,386 tan berbanding...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil kadar tarif elektrik bagi tahun...

Komen

..

PRN Sabah & Pencapaian Najib – 17 DUN Dilawati, 12 Menang

Datuk Seri Najib Tun Razak berkongsi statistik “kejayaannya” membantu kempen BN dalam Pilihanraya Negeri Sabah yang baru lepas. Daripada...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan