30.8 C
Kuala Lumpur
Monday, October 26, 2020

Kerajaan pusat bantu Kerajaan PAS RM5.3 bilion dalam tempoh 2 tahun @nikabdulaziz

Kerajaan negeri Kelantan menerima bantuan berjumlah RM5.3 bilion daripada kerajaan persekutuan dalam tempoh dua tahun sejak Rancangan Malaysia ke-10 dilancarkan pada 2010.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, dalam tempoh sama kerajaan negeri Kelantan hanya menyumbang hasil pendapatan berjumlah RM300 juta kepada kerajaan persekutuan.

Bercakap kepada pemberita selepas merasmikan persidangan perwakilan UMNO Kulim/Bandar Bharu di sini, hari ini, Ahmad Zahid berkata, bantuan tersebut disalurkan melalui Jabatan Pembangunan Persekutuan Negeri dan agensi-agensi kerajaan bagi melaksanakan pelbagai projek pembangunan dan bantuan kepada rakyat miskin di Kelantan.

Fakta bantuan kewangan ini diperoleh dari Unit Perancang Ekonomi (EPU) Jabatan Perdana Menteri dan dibentangkan di Parlimen Mei lepas, kata Ahmad Zahid.

Sehubungan itu, beliau meminta rakyat berfikir secara rasional dan menilai dengan adil kerajaan Barisan Nasional yang menepati janji berbeza dengan pakatan pembangkang ibarat ‘saudagar janji.’

Dalam ucapannya ketika merasmikan persidangan itu, Ahmad Zahid yang juga Menteri Pertahanan berkata, pembangkang bijak memanipulasi perasaan rakyat melalui janji-janji yang ditabur namun tidak pernah ditunaikan.

“….betul pelbagai bantuan yan diberi kepada rakyat yang layak adalah duit rakyat hasil pelbagai cukai yang dipungut. Kerajaan juga boleh bangkrap dengan bantuan-bantuan tersebut.
“Jika kerajaan tidak cekap menguruskan kewangan negara tentu rakyat tidak akan menikmatinya. Kita kena bersyukur. Alasan tidak mau berterima kasih kepada kerajaan yang memerintah kerana duit itu adalah ‘hak’ kita semata-mata bertentangan dengan fitrah manusia,” jelasnya.

Beliau berkata, pembangkang sekarang dikategorikan sebagai ‘saudagar janji’ kerana banyak membuat janji yang tidak pernah mereka tunaikan.

Menurutnya, antara janji tersebut ialah kerajaan Selangor yang sehingga hari ini tidak menunaikan janji memberi RM100 kepada rakyatnya yang berumur 60 tahun ke atas malah menjual banyak aset miliknya.

Kerajaan negeri Kedah pula memperkenal Skim Kafalah iaitu bantuan RM500 kepada keluarga simati dan mewujudkan Tabung Tunku Mahmud untuk menyalurkan bantuan kebajikan kepada rakyat dan membina Kolej Universiti Insaniah (KUIN) berharga RM330 juta namun semua itu lebih awal dilaksanakan kerajaan BN, katanya.

Berita Berkaitan

Tak perlu isytihar darurat, kata Agong

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, tiada keperluan mengisytiharkan darurat di...

Siapa penumpang helikopter?

Kehadiran sebuah helikopter yang mendarat di pekarangan Istana Negara, di sini, menimbulkan tanda tanya...

Darurat: Raja-Raja Melayu bermesyuarat esok

Sembilan Raja-Raja Melayu dan empat Yang di-Pertua Negeri di Malaysia dijadualkan mengadakan pertemuan khas...

Jumpa mayat reput di belakang kuil

Taiping: Mayat reput ditemui penduduk di kawasan semak belakang kuil di Taman Zenith, di...

Komen

..

Dah memang cara Mahathir dari dulu, Najib beritahu Ram Karpal

Ahli Parlimen DAP Ramkarpal kata dia kesal pernah kerjasama dengan Tun Mahathir. Ramkarpal juga dakwa Tun Mahathir telah musnahkan sistem kehakiman untuk penjarakan ramai orang...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,358PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan