24.1 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 23, 2020

Kerajan Kebajikan Selangor: Penduduk Rumah Panjang PJS1 diarah pindah, rumah tak siap

M Sugumaran, berkata sepanjang tempoh enam tahun, penduduk terpaksa membayar wang faedah bank bernilai ribuan ringgit walaupun projek rumah kos rendah yang dijanjikan kepada mereka gagal disiapkan.
M Sugumaran, berkata sepanjang tempoh enam tahun, penduduk terpaksa membayar wang faedah bank bernilai ribuan ringgit walaupun projek rumah kos rendah yang dijanjikan kepada mereka gagal disiapkan.


PETALING JAYA: Penduduk Rumah Panjang PJS1, Petaling Utama di sini kecewa dengan sikap Kerajaan Selangor dan Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) yang tidak mengendahkan masalah mereka berhubung pembelian rumah kos rendah Blok E yang terbengkalai sejak enam tahun lalu.

Seramai 35 penduduk Rumah Panjang PJS1 juga kesal dengan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Parti Keadilan Rakyat (PKR) Taman Medan, Haniza Mohamed Talha yang gagal membela nasib mereka serta gagal menjalankan tanggungjawab seperti dijanjikan ketika berkempen pada pilihan raya umum lalu. Penduduk di situ terpaksa hidup bagai masyarakat nomad apabila diarah berpindah untuk kali ketiga apabila dimaklumkan kawasan penempatan mereka sekarang ingin didirikan sekolah. Walaupun MBPJ dan Kerajaan Selangor bersetuju membayar ganti rugi perpindahan bernilai RM14,285 untuk tempoh dua tahun tetapi penduduk tidak menerima dokumen bertulis berhubung perkara terbabit.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak dan Naib Setiausaha Persatuan Penduduk PJS1 Petaling Utama, M Sugumaran, berkata sepanjang tempoh enam tahun, penduduk terpaksa membayar wang faedah bank bernilai ribuan ringgit walaupun projek rumah kos rendah yang dijanjikan kepada mereka gagal disiapkan.

Katanya, selepas itu penduduk dijanji akan menerima unit rumah di blok yang bakal dibina berhampiran Rumah Panjang PJS1 tetapi seperti sebelum ini, mereka tidak mendapat sebarang jaminan, malah projek perumahan baru yang dijanjikan itu juga belum nampak tanda akan dibina dalam masa terdekat.

Masalah dihadapi penduduk sudah dibangkitkan kepada Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tetapi seakan tidak diendahkan, sebaliknya masalah kami `ditendang seperti bola apabila MBPJ dan Kerajaan Selangor tidak memberi kata putus.
Penduduk di Rumah Panjang PJS1 tidak menolak pembangunan terutama pembinaan sekolah yang dirancang tetapi masalah timbul apabila kami diarah berpindah untuk kali ketiga tanpa perbincangan dan jaminan yang kami tidak akan ditipu sekali lagi, katanya.

Seorang penduduk, M S Mahendran berkata, beliau rasa teraniaya apabila wakil rakyat yang berjanji menyelesaikan masalah mereka tidak pernah turun padang untuk membantu, sebaliknya seperti menyebelahi pemaju.

Pegawai MBPJ pernah menyatakan masalah itu tidak perlu dibangkitkan lagi kerana projek dihentikan tetapi tidak membantu kami yang terpaksa membayar kadar faedah bank secara berterusan, katanya.

Rakannya, R Sunaharasolan berkata, beliau yang mempunyai tujuh anak dan lima daripadanya masih bersekolah di sekolah rendah tidak tahu apa yang perlu dilakukan kerana namanya tidak tersenarai sebagai penerima bantuan pemindahan.

 

Seorang penduduk, M S Mahendran berkata, beliau rasa teraniaya apabila wakil rakyat yang berjanji menyelesaikan masalah mereka tidak pernah turun padang untuk membantu, sebaliknya seperti menyebelahi pemaju
Seorang penduduk, M S Mahendran berkata, beliau rasa teraniaya apabila wakil rakyat yang berjanji menyelesaikan masalah mereka tidak pernah turun padang untuk membantu, sebaliknya seperti menyebelahi pemaju

Berita Berkaitan

Zahid Hamidi tunggu keputusan kedua ujian Covid-19 – Perbicaan tunda Isnin

PAGI ini sepatutnya prosiding sambung bicara kes membabitkan bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri...

Saman atas pengampunan Anwar boleh diteruskan

Mahkamah Tinggi hari ini menolak permohonan kerajaan dan Anwar Ibrahim untuk membatalkan tuntutan saman...

Pesawat ringan didakwa terhempas di Tanjung Bungah

GEORGETOWN: Sebuah pesawat ringan dikhuatiri terjunam sebelum terhempas dalam laut berhampiran perairan Tanjung Bunga...

MPS sita pejabat Azmin, Hilman

Pejabat ahli Parlimen Gombak Mohamed Azmin Ali dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Gombak...

Potong Elaun Nelayan, Muhyiddin Lupa Dulu Dia Bersama PH? – Salahuddin Ayob

Pengumuman Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai kenaikan Elaun Sara Hidup Nelayan dari...

Tidur dalam kereta, tiga sekawan maut keracunan gas

BUTTERWORTH — Tiga wanita maut manakala seorang lagi berada dalam keadaan kritikal akibat mengalami...
00:00:53

#PRNSabah: Penularan Covid-19 di Sabah sandiwara kata Calon Warisan, Mohamaddin Ketapi

"Covid pandai melonjak hanya masa pilihanraya. Lepas pilihanraya, kes Covid di Sabah turun ke sifar" tuduh Ketapi. Pemimpin Warisan ini teruskan tuduhan dia bahawa kenaikan...

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja hampir 120,000 rakyat Sabah tiada kerja. Ini gred F! 2. Kadar...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,345PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan