32.4 C
Kuala Lumpur
Friday, October 30, 2020

Kereta terbang Malaysia ada pagar jaring pada kipas (propeller)? – Lawak antarabangsa

Ada sebabnya kenapa propeller, jet engine tak ada pagar jaring. Kalau boleh pasang pagar jaring, enjin jet dah lama gunakan untuk mengelak risiko burung masuk dalam enjin yang sangat tinggi dan boleh menyebabkan nahas.

Propeller drone pun tak menggunakan penutup jaring walaupun bersaiz kecil..

Penutup jaring akan menghalang inflow dan thrust..

Ini fizik asas yang diajar di sekolah..

Budak sekolah zaman sekarang ni ada banyak pertandingan inovasi yang mengajar mereka asas fizik.

Tapi ada si bangang buat mock up bodoh sekadar untuk buat syarat sebab nak jilat PM ke 7 demi untuk menghalalkan operasi nak sakau duit rakyat..

Perwaja Steel 2.0 lah ni..


Credit: Shuq

Rujukan:
https://www.nytimes.com/2009/01/22/nyregion/22engines.html

And screens would be a problem in normal operation, he and other experts said. Magdy S. Attia, an associate professor in the aerospace engineering department at Embry-Riddle Aeronautical University, in Daytona Beach, Fla., said a screen or grate in front of the engine would produce turbulence in the air behind it, and what the engine needs is a smooth flow of air. If the flow is disrupted, the compressor at the front of the engine may stall, causing the engine to lose lift.

 

Berita Berkaitan

BNM ada ruang turunkan lagi kadar faedah

Bank Negara Malaysia (BNM) masih mempunyai ruang untuk sekali lagi menurunkan kadar dasar semalaman...

Kenyataan Macron: Mahathir kena fokus kepada individu bukan serang negara & bangsa kata Najib

Bukanlah nak defend sangat tapi saya rasa dunia patut bertenang dan membaca kenyataan Tun...

Agong guna ‘soft power’ selamatkan negara dari ahli politik kata peguam

Kejayaan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengemudi negara ketika kerajaan...

Siapa di belakang portal MalaysiaNow

Nama seperti Malaysiakini, Malaysia Today, Malaysia Insight memang sudah dikenali. Sekarang timbul nama baru, MalaysiaNow....

Komen

..

Kenyataan Macron: Mahathir kena fokus kepada individu bukan serang negara & bangsa kata Najib

Bukanlah nak defend sangat tapi saya rasa dunia patut bertenang dan membaca kenyataan Tun Mahathir secara penuh dan dalam konteks penuh. Perlu adil kepada Tun...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,361PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan