26.9 C
Kuala Lumpur
Monday, January 25, 2021

Kes Liwat Anwar: Keterangan Bekas Pengarah CCID Tidak Relevan

anwar-Datuk Ramli Yusuff-liwat

Keterangan bekas pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (CCID) Datuk Ramli Yusuff tidak akan mendedahkan apa-apa bukti berhubung pembelaan Datuk Seri Anwar Ibrahim mengenai konspirasi politik dalam permohonan bagi semakan sabitan kes liwat, Mahkamah Persekutuan di sini diberitahu hari ini.

Timbalan Pendakwa Raya Datuk Mohamad Hanafiah Zakaria memberitahu barisan panel lima orang hakim bahawa keterangan Ramli mengenai ‘insiden mata lebam’ membabitkan Anwar pada 1998 adalah tidak relevan dengan pertuduhan liwat kedua yang dihadapi Anwar kerana kedua-duanya ialah isu yang berbeza.

Beliau berkata dakwaan mengenai konspirasi untuk memalsukan bukti dalam insiden tersebut adalah terlalu tipis untuk diterima sebagai bukti untuk menyokong dakwaan Anwar mengenai konspirasi politik.

Anwar, 68, mendakwa bahawa dalam ‘insiden mata lebam’, matanya ditutup, tangannya digari apabila dipukul oleh Ketua Polis Negara ketika itu Tan Sri Rahim Noor pada 1998 semasa dia ditahan.

Ramli memberi keterangan dalam kes sivil di Mahkamah Tinggi, mendakwa bahawa beliau diarahkan oleh Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (Perundangan dan Pendakwaan) ketika itu, Tan Sri Musa Hassan, untuk memalsukan bukti dalam ‘insiden mata lebam’.

Berita Berkaitan

Komen

  1. Sudah bertahun-tahun tak habis cerita liwat..buktikn ada konfirasi politik..peguam bela yg bijak sana tunjuk apa dia konfirasi tu…
    Masalahnya…bukti liwat tu telah dpt dibukti..sbb ada org yg jdi bukti diliwat…cukuplah…memalukn saja cerita liwat…
    Harap cerita liwat anuwar kita tutup pd mulai 2016…meluat dh

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.