Kes Liwat II: Biar Presiden Majlis Peguam debat dengan Shafee #pakdin.my

shafee-christopher

Sepatutnya yang berdebat berhubung kes Liwat II ialah peguam kanan Tan Sri Shafee Abdullah dan presiden Majlis Peguam Christopher Leong, kata Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.

Menteri Komunikasi dan Multimedia itu berkata, beliau sedia menganjurkan debat antara Shafee dan Christopher sekiranya ada persetujuan.

“Saya nak dengar. Tolong tanyakan pada Majlis Peguam. Kalau mereka menyahut seruan ini, pada bila-bila masa kita boleh anjurkan.

shafeenchristopher“Kita boleh fikirkan apakah kaedah yang baik, di mana tempatnya, berapa lama, apakah peraturannya dan sebagainya,” katanya kepada pemberita selepas sidang media orkestra RTM@Java Jazz Festival di Angkasapuri, Khamis.

Shabery berkata, beliau sedia menganjurkan debat antara Shafee dan Christopher sekiranya presiden Majlis Peguam itu bersetuju.

“Saya nak dengar. Tolong tanyakan pada Majlis Peguam selepas ini. Kalau mereka menyahut seruan ini, pada bila-bila masa kita boleh anjurkan.

“Kita boleh fikirkan apakah kaedah yang baik, di mana tempatnya, berapa lama, apakah peraturannya dan sebagainya,” katanya.
Beliau ditanya mengenai kesediaan kementeriannya untuk menganjurkan debat berhubung kes Liwat II di antara naib presiden PKR, Rafizi Ramli dan ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin.

Rafizi mencabar Khairy kerana tidak berpuas hati ekoran road show Shafee menjelaskan mengenai kes liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dalam pada itu, Ahmad Shabery menempelak presiden Majlis Peguam itu yang sepatutnya menyanjung dan mempertahankan sistem kehakiman di negara ini, bukannya mengeluarkan kenyataan yang bertentangan mengenainya.

“Sekiranya dia (Christopher) masih bertegas menyatakan (kes liwat) ini adalah konspirasi politik dan sebagainya, dia mesti menunjukkan hujahnya.

“Sebab itu kita kata, kami bersedia untuk anjurkan perdebatan antara Shafee yang mengetahui kes ini dengan mendalam.

“Ini bukan soal nak menentukan Anwar bersalah atau tak, kerana itu sudah diputuskan. Tetapi dalam aspek soal pentadbiran kehakiman, ia perlu dijawab terutamanya oleh Majlis Peguam tentang bagaimana kes ini telah ditadbirkan (dijalankan),” katanya.

Christopher sebelum ini mendakwa, wujud beberapa perkara janggal dalam tuduhan Liwat II yang membangkitkan persepsi kononnya Anwar dianiaya.

Berkaitan