25 C
Kuala Lumpur
Friday, April 16, 2021

Kes SRC: Peguambela Najib fail afidavit meminta kerajaan menyerahkan maklumat mengenai keluarga Zeti

Bukti dokumentari yang ditunjukkan oleh peguam Najib di mahkamah hari ini dan juga ditunjukkan kepada media.

Ini penting bagi saksi pendakwaan utama kes SRC.

Namun, hakim mengatakan bahawa permintaan Najib untuk penangguhan hari ini tidak dibenarkan kerana dia perlu menulis secara rasmi untuk menyerahkan dokumen-dokumen ini sebelum penangguhan dipertimbangkan.

Oleh itu, peguam Najib mengatakan bahawa mereka akan membuat secara bertulis.

(Dokumen-dokumen ini telah diajukan oleh peguam Najib untuk kes 1MDB dalam 2 minggu lagi tetapi belum melakukannya untuk kes SRC)

Pagi ini, peguam Najib memfailkan afidavit di mahkamah yang meminta kerajaan dan pendakwa untuk melepaskan maklumat yang mereka ada mengenai keluarga Zeti yang menerima wang dari Jho Low dan juga menuntut untuk mengetahui mengapa maklumat ini disembunyikan dari Najib dan peguam bela semasa perbicaraan. .

Imbas kembali:

1. Zeti diarahkan oleh Najib bagi memantau akaunnya untuk transaksi yang mencurigakan dan memberi peringatan kepadanya. Peringatan seperti itu tidak pernah diberikan.

2. Kemudiannya didedahkan bahawa syarikat keluarga Zeti di luar negara telah menerima sehingga RM700 juta dari Jho Low selama bertahun-tahun hingga tahun 2015 (termasuk sebelum Najib menjadi Perdana Menteri atau 1MDB diwujudkan) yang mereka sembunyikan di akaun Singapura.

3. Setelah kerajaan Singapura mendakwa keluarga Zeti dibawah Anti Pengubahan Wang Haram (AMLA), suami dan dua anak lelaki Zeti menandatangani Akuan Berkanun (SD) berasingan yang bersetuju untuk menyerahkan baki selebihnya (yang lain sudah dibelanjakan) ke dalam akaun mereka kepada polis Singapura dan memberi izin kepada 1MDB untuk mendapatkan kembali jumlah tersebut.

Afidavit (yang merupakan dokumen awam) yang difailkan oleh peguam Najib hari ini sudah beredar di kalangan media dan telah dilaporkan oleh media tempatan .

BACA SINI:
“Najib fail notis usul dapatkan dokumen berhubung 1MDB”
https://www.kosmo.com.my/2021/03/24/najib-fail-notis-usul-dapatkan-dokumen-berhubung-1mdb

Di dalam afidavit, peguam Najib juga melampirkan surat PENGESAHAN dari peguam yang menyaksikan (mengakui) keluarga Zeti menandatangani SD terhadap Kerajaan Singapura.

Peguam yang menyaksikan keluarga Zeti menandatangani SD tersebut mengesahkan bahawa keluarga Zeti yang menandatangani di hadapannya tetapi berkata dia tidak boleh mengesahkan fakta yang diberikan oleh keluarga Zeti di SD adalah betul.

Rujukan:
https://pakdin.my/tag/src-international

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.