Kesan Penyatuan Ummah

Pilihan di tangan Dr Mahathir sama ada beliau sendiri menyertai gerakan ini dan menumbangkan DAP atau beliau sendiri akan turut tumbang bersama DAP.

- Advertisement -

HIMPUNAN Penyatuan Ummah (HPU) yang berlangsung dua minggu lalu jelas memberi kesan yang mendalam kepada Pakatan Harapan (PH). HPU yang menawarkan Piagam Muafakat Nasional bukanlah sesuatu yang baharu dan luar biasa dalam landskap politik tanah air.

Lima fasal dalam Piagam Muafakat Nasional ialah pertamanya, menjunjung dan mempertahankan keluhuran Perlembagaan Persekutuan yang menjamin pembentukan Negara; Islam sebagai agama Persekutuan; kedaulatan Raja-Raja Melayu; kedudukan istimewa orang Melayu dan bumiputera serta kepentingan sah kaum-kaum lain; Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan serta menjamin kepentingan masyarakat majmuk terpelihara.

Kedua, memperkukuh Muafakat Nasional melalui amalan musyawarah yang melibatkan pelbagai latar agama, kaum dan budaya demi kepentingan negara.

Ketiga, memperkasa agenda Islam, Melayu dan bumiputera secara tuntas dalam kerangka Perlembagaan Persekutuan demi membangunkan watan yang sejahtera.

Keempat, membentuk kerjasama dengan mengembangkan naratif (Islam dan Melayu) tanpa menafikan kepelbagaian agama, kaum dan budaya sebagai paksi kepada kestabilan politik, keharmonian kaum dan kesejahteraan negara.

Kelima, mengikhtiarkan secara kolektif satu citra dan tawaran baharu untuk negara dalam meningkatkan tadbir urus yang baik, dasar pembangunan yang inklusif dan sejahtera serta pengagihan yang menyuburkan keadilan sosial merentasi batas warna kulit dan anutan.

Lima perkara itu bukanlah perkara baharu. Namun hakikat Pas dan UMNO mengakui kewajipan mereka untuk mempertahankan keluhuran Perlembagaan telah menolak naratif DAP bahawa HPU adalah satu tindakan politik rasis Melayu Islam yang bersifat taliban.

Para strategis PH begitu gelabah dengan konsep penyatuan ummah Pas-UMNO, BN dan NGO-NGO Islam. Antara yang terkehadapan menentang dalam isu ini ialah Datuk A Kadir Jasin dan Rafizi Ramli.

Adalah biasa untuk satu pihak melemahkan pihak lawannya. PH sudah tentu mahu melemahkan parti pembangkang. Namun cara para strategi media PH menyambut isu HPU itu sangat dangkal dan tampak menggelabah.

Misalnya, Rafizi bertanya siapa suami dan siapa isteri antara Pas dan UMNO. Ini tentulah bukan standard Rafizi yang kita kenali. Mengapa beliau begitu menggelabah sehingga perlu membuat komentar yang kebudak-budakan?

Rafizi tidak keseorangan. Khalid Samad pula mencemuh HPU sebagai orang yang telah lama bersekedudukan baru mendapat surat nikah. Bagi saya, hanya iblis tidak suka orang Islam bersatu.

Bagaimanapun, tidak dinafikan ada dua tema propaganda PH menentang HPU yang walaupun tampak gelabah namun ada asas untuk dinilai.

Pertamanya, HPU berbahaya kepada perpaduan kaum dan hubungan antara agama. Namun tema ini sudah nyawa-nyawa ikan kerana kehadiran di HPU bukan sekadar UMNO dan Pas tetapi melampaui batas kaum dan agama.

MCA dan MIC turut hadir dalam HPU serta menyambut baik Piagam Muafakat Nasional yang secara terbuka mengakui identiti kepelbagaian agama dan kaum negara ini tanpa menjejaskan kepentingan pribumi dan Islam.

Bersatu Jika penyatuan ummah sesuatu yang berbahaya kepada negara, mengapa Tun Dr Mahathir Mohamad sendiri sejak setahun lalu telah beberapa kali menyeru orang Islam bersatu? Pada 5 Julai lalu, Dr Mahathir sekali lagi mempelawa semua orang Melayu menyertai Bersatu dalam usaha menyatukan orang Melayu.

Ketika Dr Mahathir terang-terangan menyeru penyatuan Melayu yang bersifat rasis tidak ditentang, mengapa penyatuan ummah UMNO dan Pas yang bersifat menyeluruh harus dianggap sebagai berbahaya kepada perpaduan kaum dan agama?

Kedua ialah serangan Kadir bahawa HPU ialah alat kepada Datuk Seri Najib Tun Razak dan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menyelamatkan diri daripada kes Mahkamah.

Secara logiknya kita tidak nampak bagaimana kedua-dua mereka boleh menggunakan penyatuan ummah untuk menyelamatkan diri. Ini kerana mahkamah tidak mengambil kira populariti di luar untuk membuat keputusan.

Para propagandis PH seperti Kadir berpura-pura tidak faham bahawa HPU adalah alat orang Islam menentang hegemoni DAP dalam pentadbiran negara. Majoriti umat Islam di negara ini sudah melihat kerosakan yang dilakukan oleh kerajaan pimpinan DAP ini ke atas identiti negara dan juga ekonomi negara.

Justeru, HPU mengemukakan PMN sebagai satu rangka kerja untuk semua rakyat Malaysia tanpa mengira agama dan bangsa bagi menyelamatkan identiti negara ini seperti yang digariskan dalam Perlembagaan Negara.

Pilihan di tangan Dr Mahathir sama ada beliau sendiri menyertai gerakan ini dan menumbangkan DAP atau beliau sendiri akan turut tumbang bersama DAP.

Oleh: Abd Jalil Backer
Presiden Angkatan Karyawan Nasional (Akar)

Berita Berkaitan

Komen

......
Advertisment

Instagram

Terkini

Boleh simpan YB belot, tetapi kerusi PRU milik parti dahulu

“Kamu boleh simpan YB (ahli Parlimen) belot, tetapi kerusi (pilihan raya) tetap milik parti dimenangi dahulu.” Demikian kenyataan tegas Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri...

Boleh simpan YB belot, tetapi kerusi PRU milik parti dahulu

“Kamu boleh simpan YB (ahli Parlimen) belot, tetapi kerusi (pilihan raya) tetap milik parti dimenangi dahulu.” Demikian kenyataan tegas Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri...

BN masih relevan menang PRK Chini, kata Zahid

Kemenangan enam kali dalam pilihan raya kecil (PRK) termasuk yang terbaru di PRK Dewan Undangan Negeri (DUN) Chini malam tadi membuktikan Barisan Nasional (BN)...

250 ahli PKR Ampang keluar parti, cabang bubar serta-merta

Seramai 250 orang ahli PKR Cabang Ampang mengumumkan keluar parti berkuat kuasa serta-merta hari ini kerana hilang kepercayaan terhadap parti itu. Naib Ketua Cabang PKR...

Covid-19: 10 lagi kes positif, 7 jangkitan dari Arab Saudi

MALAYSIA merekodkan 10 kes positif Covid-19, menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 8,688 kes setakat Sabtu. Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), daripada 10 kes tersebut, tujuh merupakan...

7 pulang dari luar negara positif COVID-19

Tujuh daripada 1,171 rakyat Malaysia yang pulang ke tanah air melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) serta KLIA2, semalam, dibawa ke hospital selepas...

Sering Dibaca

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan yang mendalam berhubung insentif dan proses pelaburannya yang akan menjadikan negara ini menonjol daripada yang...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Jan-Apr 2019 (tak ada krisis Covid): - Pinjaman baru: RM54.8b (termasuk bon samurai RM7.8b) - Bayaran balik hutang: RM17.7b - Hutang negara tambah RM37.1b. Jan-Apr 2020 (krisis Covid) -...

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.

Projek JUAL NEGARA oleh Rejim PH dah settle – jom kita bersorak dengan gembira

Dalam rundingan. Ramai yang minat. Sabar. Tapi mesti kasi settle. Syarikat lapangan terbang Malaysia Airports Berhad ada jual tak?