28.7 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 27, 2020

Ketika makan tengah hari bersama 30 pemimpin dunia, Perdana Menteri Najib Razak duduk di sebelah Presiden Xi.

Apabila perjanjian Bandar Malaysia telah dibatalkan dua minggu lalu, WSJ, Pakatan dan portal mesra mereka dengan niat jahat mendakwa – malahan ketawa sinis, – menuduh bahawa kepimpinan China tidak lagi menyokong Najib dan mendakwa  hubungan telah menjadi tidak baik.

Semalam, Presiden China Xi Jinping berkata, hubungan China-Malaysia pada masa ini adalah yang terbaik berbanding sebelumnya dan China akan memajukan perkongsian strategik yang komprehensif dengan Malaysia untuk meningkatkan lagi hubungan dua hala.

Kedua-dua negara ini juga bersetuju untuk bekerjasama dalam pengiktirafan piawaian dan perkongsian maklumat bersama, menggalakkan penggunaan rantaian bekalan tempatan dan memudahkan e-dagang merentasi sempadan.

China juga komited untuk mengimport barangan bernilai AS$2 trilion (S$2.8 trilion) dalam tempoh lima tahun akan datang, melabur sehingga AS$150 bilion di Malaysia dan menawarkan 10,000 tempat untuk latihan dan kajian di China.

Hari ini, ketika makan tengah hari bersama 30 pemimpin dunia, Perdana Menteri Najib Razak duduk di sebelah Presiden Xi.

Pakatan dan Macai mereka: Dengar boleh, percaya jangan.

***********

Hubungan Beijing-KL Pada Tahap Yang Terbaik Setakat Ini, Kata Xi Jinping

BEIJING – Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak menyifatkan inisiatif One Belt, One Road (OBOR) China – Laluan Sutera barunya – sebagai satu factor perubahan, dalam pertemuan dengan Presiden China, Xi Jinping semalam.

Sebagai tindak balas, Xi memuji Malaysia sebagai penyokong awal projek itu, menegaskan bahawa ia telah menjadi salah satu daripada negara-negara yang akan mendapat manfaat yang paling banyak dari OBOR, menurut laporan Xinhua.

Xi berkata, hubungan China-Malaysia pada masa ini adalah yang terbaik dan China akan memajukan perkongsian strategik yang komprehensif dengan Malaysia untuk mengukuhkan lagi hubungan dua hala ini.

“Saya bersetuju dengan anda (Presiden Xi) bahawa Malaysia dan China bukan sahaja jiran tetapi rakan yang dipercayai,” kata Najib, yang menegaskan bahawa walaupun hubungan antara Malaysia dan China berada pada tahap yang paling tinggi, terdapat skop untuk terus memperdalam dan meningkatkan kerjasama.

Kemudian pada hari itu, Najib bertemu Perdana Menteri China Li Keqiang untuk pertemuan dua hala, di mana kedua-dua negara menandatangani beberapa memorandum persefahaman.

Di bawah satu perjanjian, Kementerian Pengangkutan Malaysia akan bekerjasama dengan China untuk membangunkan infrastruktur seperti landasan kereta api, pelabuhan dan lapangan terbang.

Kedua-dua negara ini juga bersetuju untuk bekerjasama dalam pengiktirafan piawaian dan perkongsian maklumat bersama, menggalakkan penggunaan rantaian bekalan tempatan dan memudahkan e-dagang merentasi sempadan.

China juga komited untuk mengimport barangan bernilai AS$2 trilion (S$2.8 trilion) dalam tempoh lima tahun akan datang, melabur sehingga AS$150 bilion di Malaysia dan menawarkan 10,000 tempat untuk latihan dan kajian di China.

Secara berasingan, syarikat-syarikat China telah menandatangani MOU dengan syarikat-syarikat Malaysia untuk menjalankan fasa kedua East Coast Rail Link dari Gombak ke Port Klang, serta menyambung paip pelbagai produk gas dan petroleum bermula dari Melaka sehingga ke kilang penapis yang sedang dalam pembinaan di Pengerang, Johor.

Dalam artikel yang disiarkan dalam akhbar South China Morning Post pada Jumaat lepas, Najib berkata beliau yakin dengan tindakan beliau yang ingin membina infrastruktur bertaraf dunia untuk Malaysia dengan pelaburan China, walaupun tuduhan ahli-ahli politik pembangkang bahawa beliau telah menjual kedaulatan negara.

Dalam artikelnya bertajuk “Why Malaysia supports China’s Belt and Road”, Najib menegaskan bahawa projek-projek seperti itu adalah bagus bagi kedua-dua negara, menurut laporan Bernama.

Najib semalam juga secara rasmi mengisytiharkan kesediaan Malaysia untuk mempertimbangkan Kumpulan Dalian Wanda China sebagai pemaju induk yang baru untuk projek Bandar Malaysia, kurang daripada dua minggu selepas memansuhkan perjanjian awal dengan konsortium Iskandar Waterfront Holdings Malaysia dan China Railway Engineering Corp.

“Saya berharap akan adanya hasil yang baik berdasarkan terma yang telah dipersetujui bersama,” katanya pada sidang akhbar dengan pengasas Kumpulan Dalian Wanda, Wang Jianlin.

Najib kini dalam rangka lawatan lima hari bekerja ke China, di mana beliau dijangka menghadiri Belt and Road Forum for International Cooperation hari ini dan esok.

LSS.

Rujukan:

https://twitter.com/NajibRazak/status/863997130863661056

Berita Berkaitan

Pesan Pada PAS Jangan Khianati UMNO – Zahid Hamidi

Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi meminta PAS selaku rakan sekutu utama di...

“Deklarasi Anwar dan Kenyataan Zahid Jadi Peringatan Buat PPBM”

Deklarasi Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan kerajaan baru merupakan satu peringatan kepada Kerajaan...

Hisham: Umno perlu waspada, sedar bahaya sokong Anwar

Hishammuddin tak payah gelabah dan keluar kenyataan mengarut lah. Tak ada siapa dari UMNO...

Saya akan tarik balik sokongan terhadap Muhyiddin, kalau bawa kepada pilihan raya mengejut, kata Nazri

Ahli Parlimen Padang Rengas Nazri Aziz akan menarik balik sokongannya terhadap Perdana Menteri Muhyiddin...

Poster ucapan tahniah atas upacara angkat sumpah Anwar adalah palsu kata AMK PKR

Berikutan penafian AMK mengenai desas-desus bakal mengangkat sumpah pada Jumaat ini, mengesahkan Anwar mengulangi...

Keputusan Presiden UMNO adalah ke arah pembubaran Parlimen, Anwar tak boleh jadi PM secara automatik

Pada saya, keputusan Presiden UMNO semalam untuk tidak menghalang mana-mana Ahli Parlimen UMNO untuk...

Drama pemilihan Ketua Menteri Sabah belum tamat, Zahid bertegas

KOTA KINABALU – Konflik pemilihan Ketua Menteri Besar Sabah masih belum terjawab meskipun pimpinan Gagasan Rakyat Sabah (GRS) telah mengadap Yang Dipertua Negeri Tun,...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Komen

..

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,346PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan