28.7 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 27, 2020

Ketua Audit: Pengurusan kewangan Sabah cemerlang

Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang

KOTA KINABALU  – Sabah di bawah kepimpinan Ketua Menteri, Datuk Seri Musa Aman merupakan antara negeri yang mempunyai rekod pengurusan kewangan yang cemerlang, kata Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang hari ini.

Katanya, pengurusan kewangan negeri semakin meningkat sejak beberapa tahun lepas berikutan kepekaan jabatan dan agensi kerajaan negeri terhadap tuntutan dasar tadbir urus kewangan.

“Sabah membuktikan kecemerlangan dalam pengurusan kewangan… tidak mustahil (dicapai) jika serius melaksanakannya.”

“Sudah tentu kejayaan Sabah ini mampu menjadi contoh atau penanda aras kepada jabatan dan agensi kerajaan yang lain,” katanya pada Majlis Penyampaian Anugerah Pengurusan Kewangan Cemerlang Indeks Akauntabiliti Jabatan Audit Negara 2011 di sini hari ini yang turut dihadiri oleh Musa, yang juga Menteri Kewangan Negeri.

Beliau berkata Sabah turut mengekalkan sijil tanpa teguran bagi penyerahan penyata kewangan tepat pada masa selama 12 tahun berturut-turut.

Ambrin turut menasihatkan penjawat awam negeri mempertingkatkan budaya kerja dengan melaksanakan dan memantau projek kerajaan negeri dengan baik dan teliti.

“Kita mesti pastikan pelaksanaan projek berbaloi dengan kewangan yang dilaburkan dan memberi kesan bermanfaat kepada rakyat,” tambahnya.

Pada majlis itu, sebanyak enam jabatan dan agensi negeri mendapat penarafan empat bintang iaitu Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri, Jabatan Perkhidmatan Awam Negeri, Jabatan Bendahari Negeri, Jabatan Cetak Kerajaan, Lembaga Bandaran Kudat dan Koperasi Pembangunan Desa.

Menurut Ambrin, jumlah jabatan dan agensi negeri ini yang mendapat penarafan bintang tertinggi itu meningkat tahun lepas berbanding tiga jabatan dan agensi pada tahun sebelumnya.

Beliau berkata, 106 jabatan dan agensi negeri diaudit pada tahun lepas dan menunjukkan pengurusan kewangan masing-masing berada pada tahap baik.

Berita Berkaitan

Jika Saya Menang, Anwar Mungkin Hilang Kerusi PD – Mohd Khairul

Kalau Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri sekali pun, tempohnya tidak lama kerana...

Istana Negara sahkan majlis menghadap Anwar ditangguh

Istana Negara mengesahkan majlis menghadap Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim...

Zahid Hamidi tunggu keputusan kedua ujian Covid-19 – Perbicaan tunda Isnin

PAGI ini sepatutnya prosiding sambung bicara kes membabitkan bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri...

Saman atas pengampunan Anwar boleh diteruskan

Mahkamah Tinggi hari ini menolak permohonan kerajaan dan Anwar Ibrahim untuk membatalkan tuntutan saman...

Pesawat ringan didakwa terhempas di Tanjung Bungah

GEORGETOWN: Sebuah pesawat ringan dikhuatiri terjunam sebelum terhempas dalam laut berhampiran perairan Tanjung Bunga...

MPS sita pejabat Azmin, Hilman

Pejabat ahli Parlimen Gombak Mohamed Azmin Ali dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Gombak...

Drama pemilihan Ketua Menteri Sabah belum tamat, Zahid bertegas

KOTA KINABALU – Konflik pemilihan Ketua Menteri Besar Sabah masih belum terjawab meskipun pimpinan Gagasan Rakyat Sabah (GRS) telah mengadap Yang Dipertua Negeri Tun,...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Komen

..

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,346PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan