Khalid Ibrahim jauh lebih berpengalaman dari Azmin Ali

Popular

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Terkini

Kemarin, tersangka preman di Jakarta Utara dan Jakarta Barat ditangkap

Jakarta (ANTARA) - Sejumlah berita seputar kriminalitas Jakarta terkait...

KISAH ANTI-VAKSIN, ISU PERDANA MENTERI BARU DAN HARAPAN KEPADA YDP AGONG

1. Anti vaksin jadi kambing hitam. Itulah yang mula...

Kim Jong Un label K-Pop sebagai ‘barah mudarat’

PYONGYANG: Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un menuduh K-Pop...

限行令延长警方继续设路障·韩沙:接受14日到期通行信

内政部长拿督斯里韩沙再努丁指出,由于政府已延长限行令3.0两周,警方会继续接受将于14日届满的关键领域通行信函,直至28日。

Healthcare Assistant In The UK Steals Dead Patient’s Bank Card To Buy Snacks

A healthcare assistant, Ayesha Basharat was caught stealing an...

Mat-Nadzari-Ahmad-Dahlan

Ketokohan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim adalah jauh lebih baik berbanding Menteri Besar Selangor baharu, Mohamed Azmin Ali yang dilihat pentadbirannya tidak langsung memberi kesan baik kepada rakyat secara keseluruhan.

Jelas Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri Selangor, Mat Nadzari Ahmad Dahalan, perbandingan kedua-dua tokoh itu dibuat berdasarkan pengalaman Khalid yang pernah menerajui negeri Selangor suatu ketika dahulu, kemudian dipecat daripada partinya sendiri dan digantikan dengan Azmin.

“Jika dibandingkan Azmin dengan Khalid dalam aspek pentadbiran, Khalid lebih kedepan, beliau lebih kredibiliti dalam mempuat keputusan berbanding Azmin.

“Sebab Azmin lebih kepada membuat keputusan yang flip flop, tak bawa banyak faedah untuk rakyat, seperti isu KIDEX (Lebuhraya Kinrara-Damansara), isu air, tindakan Azmin itu merosakkan pentadbiran dia sendiri, rosakkan persekitaran kebajikan rakyat, termasuk sektor ekonomi, berbanding Khalid, semua orang tahu yang sia seorang pentadbir yang hebat, urus sesuatu dengan baik dan tiada keraguan dari sudut kredibilitinya,” katanya ketika dihubungi BNBBC.my.

Beliau berkata demikian bagi mengulas kenyataan Khalid  yang bersedia menggalas kembali tanggungjawab sebagai Menteri Besar Selangor baharu bagi menggantikan Azmin.

Namun, Khalid yang juga merupakan ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bebas Pelabuhan Klang itu berkata, perkara tersebut hanya akan berlaku jika Khalid mendapat majoriti mudah dalam Dewan Negeri Selangor (DNS).

“Saya merasakan Khalid bercakap atas pertimbangan keyakinan daya usaha beliau untuk mengenepikan Azmin selaku pentadbir yang tak berkesan, dan Khalid mampu bertindak kearah untuk memberi manfaat yang lebih baik kepada rakyat di Selangor,” jelas Nadzari lagi.

Azmin dikatakan tidak lagi mendapat sokongan DAP malah beberapa Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) PKR turut tidak menaruh kepercayaan terhadap pemimpinan Azmin sebagai Menteri Besar.

Menguatkan lagi desas-desus tersebut,  kelibat bekas Menteri Besar Selangor itu kerap kelihatan dalam program-program rasmi yang dihadiri Sultan Selangor.

Khalid sebelum ini telah diturunkan dari jawatan Menteri Besar selepas dituduh dengan pelbagai tuduhan antaranya penyelesaian hutang dengan Bank Islam yang meragukan, KIDEX yang dikatakan memberi kelulusan kepada pembinaan dan menandatangani penjanjian air dengan Kerajaan Persekutuan.

Namun, dakwaan-dakwaan itu khususnya berkaitan penyelesaian hutang Bank Islam gagal dibuktikan sehingga kini malah Azmin sendiri meneruskan perjanjian air yang telah dimulakan oleh Khalid.

BACA juga:

Leave a Reply