28.2 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 24, 2020

Kisah Tukang Jahit Dalam Iklan Raya Petronas Tahun Ini

Kisah Tukang Jahit

SABAK BERNAM: Kisah kehidupan tukang jahit veteran yang gigih bekerja demi mengumpul wang untuk pengajian anaknya, menjadi pilihan sebagai cerita latar dalam iklan Hari Raya Petronas tahun ini.

Iklan berdurasi 8 minit 45 saat mengisahkan bagaimana seorang ibu yang bekerja sebagai tukang jahit menerima tempahan baju sempena sambutan Hari Raya, bersengkang mata demi mengumpul duit dan dalam masa yang sama tidak mahu menghampakan pelanggannya.

Dengan tema ‘Kudrat Membawa Berkat’, Petronas turut menyelit elemen perpaduan menerusi paparan semangat kejiranan muhibah antara Makcik Aishah (tukang jahit) dan seorang tauke kedai berbangsa Cina yang membantunya dan menasihati supaya menjaga kesihatan.

Pengurus Besar Kanan Bahagian Hal Ehwal Korporat Kumpulan Petronas Datuk Mohammad Medan Abdullah berharap iklan Hari Raya itu menjadi inspirasi kepada penonton supaya berusaha gigih untuk berjaya.

Iklan arahan Quek Shio Chuan dan dibantu kira-kira 40 krew produksi menjadikan Behrang Station di Perak sebagai lokasi penggambaran selama tiga hari.

Quek berkata tukang jahit dipilih sebagai watak utama dalam iklan kali ini kerana mereka merupakan orang paling penting dan sibuk menjelang sambutan Hari Raya.

“Tukang jahit sangat penting dan menjadi tumpuan setiap kali Hari Raya, jadi kita tonjolkan tukang jahit kali ini dan hubungan ibu dan anak yang sentiasa berusaha untuk berjaya.

“Behrang Station pula dipilih kerana lokasi itu mempunyai banyak kedai jahit terutama yang tradisional dan klasik,” katanya yang ditemui Bernama pada majlis pelancaran iklan itu di Kampung Dato Hormat di sini sempena program Sentuhan Kasih Ramadan Petronas 2013.

‘Jahit’ ditayangkan mulai malam Jumaat dengan versi televisyen dipendekkan kepada satu minit.

Iklan Hari Raya Petronas sentiasa menjadi perhatian dan ditunggu-tunggu setiap tahun oleh masyarakat Islam kerana sering membawa mesej yang menyentuh perasaan.

Antara iklan Hari Raya Petronas yang pernah diarahkan allahyarham Yasmin Ahmad ialah Janda Anak Tujuh, Ombak Jahat, Burung Apa dan Aku Ingin Pulang yang sarat dengan kisah mengenai kekeluargaan.


Berita Berkaitan

Remaja naif

KEBELAKANGAN ini isu membabitkan remaja ditahan dalam pesta liar semakin kerap dan perkembangan itu...

PAS sasar peranan ‘kingmaker’ dengan sertai 2 gabungan politik

PAS menyasarkan peranan “kingmaker” dalam pilihan raya umum akan datang sewaktu ia membentuk jawatankuasa...

Hukum Gantung Kerana Menghina Rasulullah

Jika kita imbas semula bagaimana penghinaan yang dilakukan oleh sebilangan rakyat Malaysia terhadap Junjungan...

Siasat Lim Guan Eng dari A-Z, baru adil

Saya ingin bertanya kepada SPRM, sudahkah akaun dan aset Lim Guan Eng dibekukan? Takut...

Komen

..

Dah memang cara Mahathir dari dulu, Najib beritahu Ram Karpal

Ahli Parlimen DAP Ramkarpal kata dia kesal pernah kerjasama dengan Tun Mahathir. Ramkarpal juga dakwa Tun Mahathir telah musnahkan sistem kehakiman untuk penjarakan ramai orang...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,356PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan