KKM siasat kes pelancong China suspek koronavirus di Sabah

Menteri Kesihatan dan Kesejahteraan Rakyat, Datuk Frankie Poon (tengah) dan Pengarah Kesihatan Negeri, Datuk Dr. Christina Rundi (kanan) melakukan pemeriksaan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu berikutan wabak Wuhan. | pakdin.my

Kementerian Kesihatan menyiasat kes yang disyaki dijangkiti jangkitan koronavirus di negara ini.

Dilaporkan hari ini, seorang lelaki telah dikejarkan ke Hospital Queen Elizabeth di sini dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA).

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, laporan awal mengatakan bahawa pesakit itu nampaknya mempunyai simptom seperti selesema influenza.

“(Buat masa sekarang), tiada bukti coronavirus, tetapi kami masih menyiasat,” katanya.

Terdahulu hari ini, pihak berkuasa Sabah mengumumkan bahawa KKIA telah diletakkan kepada amaran merah.

Semua krew penerbangan dan pelancong kini dikehendaki menjalani pemeriksaan kesihatan semasa ketibaan menggunakan penerbangan antarabangsa di aerobridge sebelum kelulusan Imigresen.

Penumpang yang menunjukkan gejala jangkitan koronavirus akan dimasukkan ke dalam bilik pengasingan untuk mencegah penyebaran virus.

Menteri Kesihatan dan Kesejahteraan Rakyat Datuk Frankie Poon dan Pengarah Kesihatan Negeri Datuk Dr Christina Rundi melawat KKIA hari ini berikutan pemasangan peranti pemeriksaan haba pada jam 3 pagi.

Difahamkan bahawa penerbangan terus komersial AK2139 dari Wuhan tiba pada 3.55 pagi.

AirAsia sekarang ini menyediakan perkhidmatan penerbangan terus antara Kota Kinabalu dan Wuhan.

Terdahulu dilaporkan Lapangan Terbang Antarabangsa Wuhan Tianhe dan sistem transit awam bandar akan digantung selama-lamanya untuk mencegah penyebaran penyakit itu.

Jumlah kematian rasmi telah meningkat kepada 17 orang, dan lebih daripada 570 orang telah disahkan dijangkiti koronavirus di China.