Kolej, Universiti Tempatan Lubuk Ganja

ganja-universiti-kolej

- Advertisement -

Pengedar ganja yang berpangkalan di beberapa kolej dan universiti tempatan dilaporkan telah menjadikan ‘institusi pengajian tinggi’ sebagai sarang terbaharu untuk kegiatan pengedaran bahan terlarang itu.

Mereka didakwa melakukan pengedaran di kalangan pelajar, sehingga menjadikan bahan terlarang itu mudah diperolehi.

Sebuah portal berita dan gaya hidup remaja, membongkar isu ini apabila wartawannya menyamar sebagai pelajar di beberapa kampus sekitar Lembah Klang dan berhubung dengan seorang pengedar ganja berusia 20 tahun.

“Saya mendapat bekalan daripada seorang pengedar di luar kampus dan kebiasaannya saya membeli bahan terlarang itu untuk rakan-rakan yang lain,” kata pengedar itu yang juga seorang pelajar Ijazah Sarjana – dia membekalkan ganja kepada rakan-rakan di kolej dan universiti sekitar Lembah Klang dengan harga bermula serendah RM50.

Seorang lagi pelajar yang sering menghisap ganja di tempat letak kereta universitinya mendakwa kebanyakan kolej dan universiti terkemuka di Malaysia mempunyai sekurang-kurangnya seorang pengedar.

“Anda hanya memerlukan seorang pengedar. Pelajar lain akan membeli dan mengedar ganja di kalangan rakan-rakan.

“Semuanya mengenai persahabatan dan perkongsian. Ia budaya yang kami amalkan di dalam kolej pada hari ini. Kami semua membeli ganja dan menghisapnya bersama-sama,” kata pelajar terbabit.

Tinjauan di empat kolej lain turut membongkar jalan cerita yang sama dengan kebanyakan mereka berkata dadah mudah didapati.

“Walaupun kita membantu rakan-rakan untuk mendapatkan ganja dari pengedar di kampus, mereka tidak tahu dari mana kami memperolehinya. Ia adalah perkara yang tidak ditanya dikalangan kami,” kata seorang lagi pelajar.

Malah, situasi sama turut berlaku di Pulau Pinang kata, seorang ejen hartanah yang baharu sahaja menamatkan pengajian di sebuah kolej.

Katanya, ganja di sana lebih segar kerana negeri itu hampir dengan Thailand.

“Adalah menjadi kebiasaan bagi pengedar di Pulau Pinang untuk berhubung terus dengan pengedar di Thailand,” katanya.

Profesor Bersekutu Perdana University Graduate School of Medicine, Datuk Dr Andrew Mohanraj berkata, beliau melihat peningkatan ‘mengejut’ di kalangan pesakit muda yang mendapatkan rawatan berkaitan isu ganja ketika ini.

“Amalan membenarkan (ganja) di Amerika Syarikat (AS) seolah-olah memberi gambaran kepada golongan muda bahawa ganja tidak merbahaya tetapi sebenarnya ia tidak benar.

“Apa yang mereka tidak ketahui adalah penggunaan ganja hanya dibenarkan untuk tujuan perubatan, bukannya untuk sosial,” kata Dr Andrew.

Beliau berkata, kajian terbaharu mengesahkan pengambilan ganja secara berlebihan selama beberapa tahun boleh menyebabkan masalah kesihatan mental yang serius, termasuk gangguan psikosis.

“Saya amat terkejut bagaimana bahan larangan ini mudah didapati pada hari ini. Beberapa pesakit saya memberitahu terdapat juga tawaran perkhidmatan penghantaran ke rumah,” katanya.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Kuala Lumpur, ACP Wan Abdullah Ishak berkata ganja kebiasaannya dibawa masuk dari Thailand melalui pintu sempadan utara dan Indonesia melalui Johor.

“Mereka membawa masuk ganja menggunakan bot nelayan kecil melalui hutan paya bakau, jadi operasi menjejaki mereka amat sukar,” kata Wan Abdullah.

Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) AADK Malaysia, Izhar Abu Talib berkata penagih ganja merekodkan sebanyak 20% kes pemulihan yang mereka tangani dengan majoriti kes melibatkan pelajar.

Seorang pegawai di Kementerian Pendidikan berkata, mereka tidak boleh mengulas lanjut mengenai perkara itu buat masa ini.

Seorang pelajar memberitahu R.AGE bahawa rakannya yang kerap berurusan dengan jumlah ganja yang banyak berdepan risiko dihukum mati sekiranya tertangkap.

Berita Berkaitan

Komen

......
Advertisment

Instagram

Terkini

[Video] YouTuber AS hasilkan video khas bidas Al Jazeera

MASIHKAH anda ingat dokumentari terbitan Al Jazeera berjudul "Locked Up in Malaysia's Lockdown" yang mencetuskan kontroversi baru-baru ini? Terbaharu, saluran YouTube 'Other Side of the...

[Video] YouTuber AS hasilkan video khas bidas Al Jazeera

MASIHKAH anda ingat dokumentari terbitan Al Jazeera berjudul "Locked Up in Malaysia's Lockdown" yang mencetuskan kontroversi baru-baru ini? Terbaharu, saluran YouTube 'Other Side of the...

Anwar Enggan Jawab Kejatuhan PH Angkara Tun M

Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim enggan menjawab persoalan samada semua kemelut yang dihadapi oleh Pakatan Harapan (PH) adalah angkara bekas Perdana Menteri, Tun...

Buat persiapan sambut pelajar, guru maut terjatuh dari balkoni bangunan sekolah

HASRAT murni seorang guru lelaki yang membuat persiapan sempena pembukaan semula sekolah pada Rabu berakir dengan tragedi apabila dia maut pada Selasa. Menerusi kejadian pada...

Yuran asrama, perkhidmatan universiti dikurangkan hingga 15 peratus

Yuran asrama dan yuran perkhidmatan di universiti awam bagi semester kedua sesi akademik 2019/2020 dikurangkan sehingga 15 peratus, kata Menteri Pengajian Tinggi Datuk Dr...

[Video] Ahmad Maslan: PN kerajaan ‘pintu istana’, bukan ‘pintu belakang’

Isu kerajaan ‘pintu istana’ yang dibangkitkan Ahli Parlimen Pontian Datuk Seri Ahmad Maslan mengundang perdebatan hangat antara penyokong kerajaan dan pembangkang pada persidangan Dewan...

Sering Dibaca

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

01:00:37
Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan yang mendalam berhubung insentif dan proses pelaburannya yang akan menjadikan negara ini menonjol daripada yang...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Jan-Apr 2019 (tak ada krisis Covid): - Pinjaman baru: RM54.8b (termasuk bon samurai RM7.8b) - Bayaran balik hutang: RM17.7b - Hutang negara tambah RM37.1b. Jan-Apr 2020 (krisis Covid) -...

Bimbang rusuhan di AS, harga minyak jatuh

NEW YORK – Harga minyak jatuh disebabkan rusuhan di bandar-bandar besar Amerika Syarikat (AS) ketika dagangan meningkat kerana pasaran optimistik Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Minyak...

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.